Gondolat

Rejtőzködő Ferenczy-kép

2012. OKTÓBER 21.


A becsültnél jóval magasabb áron, 70 millió forintért kelt el Ferenczy Károly egy régóta rejtőzködő képe a Világ Judit Galéria pénteki nagyszabású árverésén, amelyen 57 tétel is egymillió forint feletti összegért cserélt gazdát.

Ferenczy Károly Lovak a vízben (Lóitatás) című alkotása volt az aukció kiemelt tétele, az olajfestmény a várakozásoknak megfelelően sokakat lázba hozott.
A Nemzeti Galéria tavaly gyűjteményes kiállítást rendezett Ferenczy Károly munkáiból, de mert a festő életműve sok lappangó képet sejtet, ezért akciót indítottak művei felkutatására. Az egyik legkeresettebb alkotás az épp most felbukkant Lovak a vízben (Lóitatás) volt. A művet legutóbb 1922-ben láthatta a nagyközönség.

Az érdeklődők felfedezés erejével csodálkozhattak rá az 1900-1903 körül született, mesterien megfestett plain air képre. Hozzáértők szerint a fények és árnyak finom reflexeivel oldott pasztózus színek Ferenczy életművének kivételes darabjává teszik ezt a méretes képet. Az érte folyó licitet 20 millió forintról indították, a leütési árat előzetesen 24-32 millió forint közötti összegre taksálták. A kalapács végül 70 milliónál csapott le.

A második legdrágábban tétel Vaszary János Ősz című színpompás olajképe lett 1938-ból. A művész kései korszakának egyik sokat reprodukált, jól dokumentált alkotása 24 millió forintról 32 millióra emelkedett. Tihanyi Lajos korai avantgárd festménye, a Cézanne-i hatást mutató Csendélet zöld palackkal 20 millióról "szárnyalt" 30 millióig.

A kikiáltási ár több mint kétszeresét, 18 millió forintot adták Rippl-Rónai József A nagymama köszöntése (Az alvó nagyanyó) című munkájáért. A mű a festő fiatalkori, 1890-ben készült alkotása. Azok közül a többnyire rejtőzködő szalonképek közül való, amelyeket Rippl-Rónai Párizsban, Munkácsy tanítványaként festett. A Franciaországból hazakerült enteriőrkép kikiáltási ára 7,5 millió, becsértéke 10 és 15 millió forint volt. A további két Rippl-Rónai-tétel - a Zorka piros barett sapkában című pasztell és egy krétarajz Lazarine-ről - nem kelt el.
A 4,5 millió forintos kikiáltási árról 11 millió forintig jutott Schönberger Armand 1920-ban készült kubista térszemléletű olajképe, a Nagyváros.
Egy borongós Mednyánszky László-tájkép ára 4-ről 6 millió forintig emelkedett, hasonló áron - 6,5 millió forintért - talált gazdára a festő Alkonyi erdő című munkája. Egy olajjal fára festett téli tájképe 2,6 millióért kelt el.
Egy ismert Ziffer Sándor-olajképet, a Pénzverde épülete Nagybányán címűt 4 milliós kezdés után 6,5 millió forintért adták el. Czene Béla női aktja, az Éva a 300 ezres kikiáltási árnál éppen egymillió forinttal ért többet egy vevőnek. A Meseváros című Bornemisza László-munka pedig 480 ezer forintról jutott 2,4 millióig.

A Virág Judit Galéria pénteki árverésén a felsorakoztatott 150 tételből 57 kelt el egymillió forint feletti áron, öt alkalommal ütötték le a licitet nyolc számjegyű összegnél. Vélemények szerint a gyűjtők és a befektetők igazi "főművekből" válogathattak.
MTI 2012. október 19., péntek

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.

Gondolat

Hermann Ildi : NHL

2019. január 3-án, teljes váratlansággal halt meg az akkor 40 éves fotóművész. Generációjának egyik legtehetségesebb alkotója volt, több díjjal, elismerésekkel és jelentős, a szakmán túli közönség számára is kiemelkedő sorozatokkal a háta mögött. Életműve igen sokrétű, ám az a vizuális világ, amely már a korai anyagaiban megszületik, formailag egységben tartja azt

Gondolat

A misztikus kék ló

„A művészet a szellemi világhoz vezető híd” – mondta Franz Marc (1880–1916)

Gondolat

A kifutó veszélyei

Az evészavarok az elmúlt évtizedben kitüntetett figyelmet kaptak a pszichiátriai szakirodalomban. Ennek fő oka, hogy az anorexia nervosa és a bulimia nervosa viszonylag gyakori mentális betegségekké váltak, de újfajta evészavarokról (például: izomdiszmorfia, orthorexia nervosa, purgáló zavar) is egyre több kutatás születik.

Gondolat

Nincsenek csodák - SM-ben sem

A sclerosis multiplex progresszív formája nem mutat összefüggést a cerebrospinalis vénás rendszer elégtelenségével