Gondolat

Pusztuló korallzátonyok

2011. AUGUSZTUS 15.

El fognak tűnni a korallzátonyok? Ezzel a címmel rendezett szimpóziumot ez évi konferenciáján az American Association for the Advancement of Science. Az aggasztó kérdés sajnos nem költői túlzás.

A korallzátonyok a Föld legváltozatosabb és legértékesebb társulásai közé tartoznak. Számos állat- és növényfaj számára nyújtanak élőhelyet, és megvédik a tengerpartot a hullámok és a viharok pusztító erejétől is. Körülbelül félmilliárd ember él korallzátonyok által védett partok közelében és a táplálékláncokon keresztül közel 1 milliárd ember áll szinte közvetlen kapcsolatban velük.

A közel száz országra kiterjedő Global Coral Reef Monitoring Network négyszáz kutatójának legutóbbi jelentése szerint a korallzátonyok 19%-a már eltűnt és az elkövetkező 10-20 évben további 15% juthat erre a sorsra. A kritikus helyzetet a globális klímaváltozás mellett elsősorban a destruktív halászati módszerek, a szennyezőanyagok és a partvidéki erdőirtások okozták. A korallzátonyok 46%-a tekinthető „egészséges“, nem veszélyeztetett társulásnak, leszámítva a globális klímaváltozás nehezen jósolható következményeit.


Coral Reef Ecosystem

A konferencia során Simon Donner (a University of British Columbia klímakutatója) a korallfehéredés terjedésének veszélyeire hívta fel a figyelmet. Az óceánok átlaghőmérsékletének emelkedéséből adódóan a korallok “kilökik” a velük szimbiózisban élő algát, ami a korallzátony fehéredéséhez vezet. Bár néhány korallfaj képes alkalmazkodni a hőmérséklet-emelkedéshez, a többi faj esetében ez a korallzátony pusztulásához vezethet.

A vészjósló forgatókönyvek ismertetése mellett a kutatók hangsúlyozták, hogy a korallzátonyok megmentése csakis összefogott akciókkal lehetséges: a környezetszennyezés csökkentése, a halászat fenntarthatóvá tétele, a védett területek jelentős kiterjesztése mellett összetett ökológiai monitorozórendszerre és erős jogi szabályozásra lenne szükség.


eLitMed.hu
Brys Zoltán


Forrás:

Status of Coral Reefs of the World: 2008 - Wilkinson, C. (Global Coral Reef Monitoring Network and Reef and Rainforest Research Center)

AAAS weboldal

Blog of Simon Donner – Results from AAAS Symposium

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Túlfogyasztás és lelki kiteljesedés – Gyulai Iván új kötetéről

A könyv a fenntartható fejlődés koncepcióját mutatja be.Nagyon világosan, közérthetően, rendszerszemléletben...

Gondolat

A nihilizmus mint belső valóság

Gottfried Benn (1886–1956) nem az egyetlen orvos végzettségű irodalmi alak, ám témáit tekintve talán az egyik legmegbotránkoztatóbb.

Gondolat

Csecsemők a szeméttelepen

CZIGLÉNYI Boglárka

Diszfunkcionális családok: amikor több a torzulás, mint a szépség. Ahol a legjobb esetben is csak nő a gyerek, mint a gomba. „Mégis felnőttünk valahogy”, szokás mondani. Na igen, felnőttünk. Hiszen nő a gyerek, mint a futónövény, kapaszkodik a betonfal repedésein a fény felé.

Hírvilág

A teljes ökoszisztéma összeomlott a Nagy-korallzátony egyes részein ausztrál kutatók szerint

A teljes ökoszisztéma összeomlásáról, a halak sokkoló hiányáról és a nyári korallfehéredést túlélt korallzátonyok téli fehéredéséről számolt be az ausztráliai korallmegfigyelő program egyik tudósa, aki nem rég tért vissza a Nagy-korallzátonynak a természeti csapás által leginkább sújtott északi térségéből.

Gondolat

Utolsó fogás – A világ halak nélkül

Habár a skálafüggetlen topológiát mutató „vízi-tápláléklánc" rendkívül kifinomult kapcsolatokkal és robusztussággal rendelkezik, az elmúlt ötven évben folyamatosan növekvő indusztrializált tengeri halászat felelőtlenül túlhalászta a halállományt, és számos tengeri halfajta...