Gondolat

Nők a gyógyító hivatásban

2012. AUGUSZTUS 24.

2012 tavaszán kezdte meg hivatalos működését a Gyógyító Nőkért Alapítvány. Az alapítók – dr. Barabás Katalin, prof. dr. Csabai Márta, dr. Győrffy Zsuzsa, dr. Molnár Regina – és munkatársaik célja a gyógyító hivatásban tevékenykedő nők segítése, életminőségének, testi-lelki egészségének javítása.

Az Alapítvány munkatársait sok-sok éves kutatómunka – amely részben a Gyógyító Nők Kutatóműhely keretében zajlott – és személyes tapasztalat vezette el arra a felismerésre, hogy elengedhetetlen a „segítők segítése”. Ahogyan az a nemzetközi és a hazai statisztikákból, valamint a szakirodalomból kitűnik, a gyógyító hivatásban tevékenykedő nők lelki és fizikai terhelése óriási. Egészségük sok esetben messze rosszabb értékeket mutat, mint a más szakmákban dolgozóké, sőt nemegyszer a férfi kollégákénál is kedvezőtlenebb.

A nemzetközi vizsgálatokból viszont az is látható, hogy a negatív trendek kezdenek megfordulni. Nem „kötelező” kiégni, megbetegedni, az erőforrásokat hatékonyan fel lehet használni, van arra mód, hogy a gyógyító nők egyszerre legyenek sikeresek nőként, anyaként és gyógyító szakemberként is.

A sokak által ismert problémákat számos esetben szőnyeg alá söpörjük, „nincs pénz, nincs lehetőség” felkiáltással. A Gyógyító Nőkért Alapítvány azonban célul tűzte ki a gyógyító hivatásokban dolgozó nők – többek között ápolók, orvosok, pszichológusok, szülésznők, gyógytornászok, szociális munkások és még számtalan szakma képviselőinek – különböző módszerekkel történő segítését. Hogyan? Elsősorban az érdekeltek aktív közreműködésére számítva képzések, tréningek és programok szervezésével, szakmai információk és hírek interpretálásával. 2012 őszének folyamán több képzési, önképzési lehetőséget, szupervíziós csoportot kínál az Alapítvány: többek között kiégés-prevenciós tréninget és művészetterápiás foglalkozást.

Újdonságként és Magyarországon egyedülálló módon a gyógyító szakmákban dolgozó nők részére online pszichológiai tanácsadást is működtet az Alapítvány. Szakembereik várják a segítséget kérő gyógyító nők anonim kérdéseit, és a felvetett problémákra igyekeznek megnyugtató választ találni. Az Alapítvány honlapja (www.gyogyitonokert.hu) szakmai, tudományos és kulturális fórumként igyekszik katalizálni a gyógyító, segítő hivatású nők életfeltételeinek javítását.

eLitmed 2012.08.24.péntek

A honlapon olvasható friss tartalmak:

Ars Poetica
Online tanácsadás
Érzelmi pluszok és egészségügyi mínuszok a gyógyító nőknél
Ápolók kiégése növeli a kórházi fertőzések számát?
Miért keresnek az orvosnők kevesebbet férfi kollégáiknál?

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Kodálytól Kodályig - Interjú Somogyi-Tóth Dániellel

Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, karmesterrel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatójával beszélgettünk az idei március hozta megváltozott világunkról, zenéről, működésről, tapasztalásokról.

Gondolat

Las Trece Rosas – Tizenhárom Rózsa

ZALAI Anita

1939. augusztus 5-én Spanyolországban – néhány hónappal a polgárháború befejeződése után – Franco tábornok parancsára a madridi Almudena temető keleti falánál kivégeztek tizenhárom fiatal lányt.

Gondolat

A misztikus kék ló

„A művészet a szellemi világhoz vezető híd” – mondta Franz Marc (1880–1916)

Gondolat

Béke velünk? Halasi Zoltánnal Csontos Erika beszélgetett

CSONTOS Erika

Halasi Zoltán költőként, esszéistaként, műfordítóként lett ismert és elismert. Már a publicisztikája is jelezte széleskörű érdeklődését a különféle kultúrák iránt, aztán egy váratlan fordulattal prózát kezdett írni. Még váratlanabb, hogy ez a próza az elsüllyedt kelet-európai zsidó kultúrát idézte meg. Az apropót hozzá egy lengyelországi zsidó költő jiddis nyelvű holokauszt-poémájának lefordítása szolgáltatta.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Hírvilág

Szakácskönyvet adott ki a Bethesda Gyermekkórház

Az idei Semmelweis-nap különös ünnep az egészségügyben, reményeink szerint egyfajta lezárása a járványidőszaknak. Azonban nem mehetünk úgy tovább, mintha mi sem történt volna. A Bethesda Gyermekkórház ezért különös könyvkiadásra szánt el magát: recepteken, ételeken keresztül mutatja be az elmúlt időszak hőseit, az egészségügyben dolgozókat. Receptre írva – így főzünk a Bethesda Gyermekkórházban címmel szakácskönyvet adott ki a kórház, közelebb hozva egy gyógyító intézmény hétköznapjait az olvasóhoz.

Gondolat

Las Trece Rosas – Tizenhárom Rózsa

ZALAI Anita

1939. augusztus 5-én Spanyolországban – néhány hónappal a polgárháború befejeződése után – Franco tábornok parancsára a madridi Almudena temető keleti falánál kivégeztek tizenhárom fiatal lányt.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Hírvilág

Alábecsülik a CT-vizsgálatok jelentette sugárterhelést

A CT-vizsgálat egyes típusai igen nagy sugárterheléssel járnak, és szignifikánsan növelhetik a rosszindulatú daganatok kockázatát.