Gondolat

Nők a gyógyító hivatásban

2012. AUGUSZTUS 24.

2012 tavaszán kezdte meg hivatalos működését a Gyógyító Nőkért Alapítvány. Az alapítók – dr. Barabás Katalin, prof. dr. Csabai Márta, dr. Győrffy Zsuzsa, dr. Molnár Regina – és munkatársaik célja a gyógyító hivatásban tevékenykedő nők segítése, életminőségének, testi-lelki egészségének javítása.

Az Alapítvány munkatársait sok-sok éves kutatómunka – amely részben a Gyógyító Nők Kutatóműhely keretében zajlott – és személyes tapasztalat vezette el arra a felismerésre, hogy elengedhetetlen a „segítők segítése”. Ahogyan az a nemzetközi és a hazai statisztikákból, valamint a szakirodalomból kitűnik, a gyógyító hivatásban tevékenykedő nők lelki és fizikai terhelése óriási. Egészségük sok esetben messze rosszabb értékeket mutat, mint a más szakmákban dolgozóké, sőt nemegyszer a férfi kollégákénál is kedvezőtlenebb.

A nemzetközi vizsgálatokból viszont az is látható, hogy a negatív trendek kezdenek megfordulni. Nem „kötelező” kiégni, megbetegedni, az erőforrásokat hatékonyan fel lehet használni, van arra mód, hogy a gyógyító nők egyszerre legyenek sikeresek nőként, anyaként és gyógyító szakemberként is.

A sokak által ismert problémákat számos esetben szőnyeg alá söpörjük, „nincs pénz, nincs lehetőség” felkiáltással. A Gyógyító Nőkért Alapítvány azonban célul tűzte ki a gyógyító hivatásokban dolgozó nők – többek között ápolók, orvosok, pszichológusok, szülésznők, gyógytornászok, szociális munkások és még számtalan szakma képviselőinek – különböző módszerekkel történő segítését. Hogyan? Elsősorban az érdekeltek aktív közreműködésére számítva képzések, tréningek és programok szervezésével, szakmai információk és hírek interpretálásával. 2012 őszének folyamán több képzési, önképzési lehetőséget, szupervíziós csoportot kínál az Alapítvány: többek között kiégés-prevenciós tréninget és művészetterápiás foglalkozást.

Újdonságként és Magyarországon egyedülálló módon a gyógyító szakmákban dolgozó nők részére online pszichológiai tanácsadást is működtet az Alapítvány. Szakembereik várják a segítséget kérő gyógyító nők anonim kérdéseit, és a felvetett problémákra igyekeznek megnyugtató választ találni. Az Alapítvány honlapja (www.gyogyitonokert.hu) szakmai, tudományos és kulturális fórumként igyekszik katalizálni a gyógyító, segítő hivatású nők életfeltételeinek javítását.

eLitmed 2012.08.24.péntek

A honlapon olvasható friss tartalmak:

Ars Poetica
Online tanácsadás
Érzelmi pluszok és egészségügyi mínuszok a gyógyító nőknél
Ápolók kiégése növeli a kórházi fertőzések számát?
Miért keresnek az orvosnők kevesebbet férfi kollégáiknál?

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Kodálytól Kodályig - Interjú Somogyi-Tóth Dániellel

Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, karmesterrel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatójával beszélgettünk az idei március hozta megváltozott világunkról, zenéről, működésről, tapasztalásokról.

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Hírvilág

Alábecsülik a CT-vizsgálatok jelentette sugárterhelést

A CT-vizsgálat egyes típusai igen nagy sugárterheléssel járnak, és szignifikánsan növelhetik a rosszindulatú daganatok kockázatát.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.