Gondolat

Nők a gyógyító hivatásban

2012. AUGUSZTUS 24.

2012 tavaszán kezdte meg hivatalos működését a Gyógyító Nőkért Alapítvány. Az alapítók – dr. Barabás Katalin, prof. dr. Csabai Márta, dr. Győrffy Zsuzsa, dr. Molnár Regina – és munkatársaik célja a gyógyító hivatásban tevékenykedő nők segítése, életminőségének, testi-lelki egészségének javítása.

Az Alapítvány munkatársait sok-sok éves kutatómunka – amely részben a Gyógyító Nők Kutatóműhely keretében zajlott – és személyes tapasztalat vezette el arra a felismerésre, hogy elengedhetetlen a „segítők segítése”. Ahogyan az a nemzetközi és a hazai statisztikákból, valamint a szakirodalomból kitűnik, a gyógyító hivatásban tevékenykedő nők lelki és fizikai terhelése óriási. Egészségük sok esetben messze rosszabb értékeket mutat, mint a más szakmákban dolgozóké, sőt nemegyszer a férfi kollégákénál is kedvezőtlenebb.

A nemzetközi vizsgálatokból viszont az is látható, hogy a negatív trendek kezdenek megfordulni. Nem „kötelező” kiégni, megbetegedni, az erőforrásokat hatékonyan fel lehet használni, van arra mód, hogy a gyógyító nők egyszerre legyenek sikeresek nőként, anyaként és gyógyító szakemberként is.

A sokak által ismert problémákat számos esetben szőnyeg alá söpörjük, „nincs pénz, nincs lehetőség” felkiáltással. A Gyógyító Nőkért Alapítvány azonban célul tűzte ki a gyógyító hivatásokban dolgozó nők – többek között ápolók, orvosok, pszichológusok, szülésznők, gyógytornászok, szociális munkások és még számtalan szakma képviselőinek – különböző módszerekkel történő segítését. Hogyan? Elsősorban az érdekeltek aktív közreműködésére számítva képzések, tréningek és programok szervezésével, szakmai információk és hírek interpretálásával. 2012 őszének folyamán több képzési, önképzési lehetőséget, szupervíziós csoportot kínál az Alapítvány: többek között kiégés-prevenciós tréninget és művészetterápiás foglalkozást.

Újdonságként és Magyarországon egyedülálló módon a gyógyító szakmákban dolgozó nők részére online pszichológiai tanácsadást is működtet az Alapítvány. Szakembereik várják a segítséget kérő gyógyító nők anonim kérdéseit, és a felvetett problémákra igyekeznek megnyugtató választ találni. Az Alapítvány honlapja (www.gyogyitonokert.hu) szakmai, tudományos és kulturális fórumként igyekszik katalizálni a gyógyító, segítő hivatású nők életfeltételeinek javítását.

eLitmed 2012.08.24.péntek

A honlapon olvasható friss tartalmak:

Ars Poetica
Online tanácsadás
Érzelmi pluszok és egészségügyi mínuszok a gyógyító nőknél
Ápolók kiégése növeli a kórházi fertőzések számát?
Miért keresnek az orvosnők kevesebbet férfi kollégáiknál?

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.