Gondolat

NFFT jelentés: siker?

2011. AUGUSZTUS 15.

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács megtartotta ciklust záró, értékelő ülését. A résztvevők értékelték a tanács másfél éves munkáját, foglalkoztak a Jövőkereső jelentés társadalmi párbeszédének feladataival, és elfogadták a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia elkészítésével kapcsolatos feladatok ütemtervét.

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács 2008. október 10-én kezdte meg működését az Országgyűlés tanácsadó testületeként. Feladata, hogy a fenntartható fejlődés tárgykörében véleményezze az Országgyűlés elé kerülő jogszabálytervezeteket, illetve hogy e kérdéskörben saját javaslatokat tegyen. Az összetételében Európa-szerte egyedülálló szervezet tagjait a parlamenti pártok, a Kormány, a Magyar Tudományos Akadémia, a gazdasági kamarák, az egyházak, a szakszervezetek, a munkaadói szervezetek, az önkormányzati szövetségek, a MTESZ, a Rektori Konferencia és a civil szervezetek delegálják. A Tanács civil tagjait közel ötszáz szervezet választotta meg.

Az NFFT az elmúlt másfél évben elkészítette a nemzeti fenntarthatósági stratégia alapjául szolgáló, a jelenlegi helyzetet komplexen vizsgáló Jövőkereső jelentést. A jelentést, melynek jelenleg a társadalmi vitája folyik, az NFFT 2009 decemberében ismertette meg az Országgyűléssel. A Jövőkeresőn alapuló stratégia első változatának elkészítését a szeptemberig tartó társadalmi vita utánra ütemezte a Tanács.
A Jelentés elérhető az NFFT honlapjáról, továbbá rövidített és teljes terjedelemben nyomtatott kiadvány formájában is.

Az NFFT jelentésében Magyarország ökológiai lábnyomát is igyekezett meghatározni, az ökológiai lábnyom fogalmáról egy rövid videó itt látható:A Tanács jelentős eredményt ért el azzal is, hogy január 29-én benyújtotta az Országgyűlésnek az Éghajlatvédelmi Kerettörvényt. A tervezet elkészítésével 2009 júniusában konszenzusos országgyűlési határozattal bízta meg az testületet a Parlament, a benyújtásra kerülő szöveget 2010. január 21-i ülésén fogadta el a Tanács. Bár a javaslattal kapcsolatos végszavazásra e ciklusban nem került sor, a mai ülésen a tagok meghatározták a kerettörvény továbbvitelével kapcsolatos feladatokat, melyek között nagy hangsúlyt kaptak az egyeztetési kérdések.

Az NFFT mai ülése volt az utolsó a 2006-2010-es parlamenti ciklusban, június 17-én már egy új összetételű testület fog összeülni és folytatni a megkezdett munkát. A fenntartható fejlődés eléréséhez ugyanis hosszú távú – akár generációkon átívelő – együttműködésen alapuló szemléletváltásra van szükség a társadalom minden szereplője részéről Ezen az úton tett egy határozott lépést a Magyar Országgyűlés.

Az NFFT elnöke Dr. Katona Béla, az Országgyűlés Elnöke, társelnökei Szabó Imre, miniszter, Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, Láng István, akadémikus, Magyar Tudományos Akadémia, Nagy Andor, parlamenti képviselő, Kereszténydemokrata Néppárt és Prof. Dr. Papp Zoltán, egyetemi tanár, Magyar Kardiovaszkuláris Rehabilitációs Társaság voltak. Tiszteletbeli elnök Szili Katalin.

Forrás: NFFT

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Írjon mindenki összevissza, ahogy jólesik?

Ez a kérdés is elhangzik az A sirály a király? című zenés előadásban, mégpedig az írónő, Bosnyák Viktória szájából, aki nem csak önmagát adja, de egyben bagoly és papagáj is.

Hírvilág

Elmerülni a pillanatban - beszélgetés Perczel Forintos Dórával

Depresszió esetén az Amerikai Pszichiátriai Társaság protokollja szerint a kognitív viselkedésterápia az első választandó megoldás. Egy belső figyelemmel dolgozó módszer eredményeiről és jövőjéről kérdeztük a nemzetközi szakembert.

Klinikum

A "Gamification" alkalmazásának lehetőségei

ÉBERFI Zsuzsanna, ENGELHADT Fanni, KUTOR Norbert

ABSZTRAKT A játék kiemelt szerepet tölt be mindennapjainkban, számos olyan egyedi elemmel rendelkezik, amelyek megkülönböztetik más tevékenységformáktól, s biztosítják helyét életünkben. A klasszikus játékok mellett egyre inkább teret nyernek az internetes szerepjátékok is, így cikkünkben bemutatjuk ezen játékok és játékosaik világát, s kitérünk a játszás szociális, kognitív és érzelmi hatásaira és a virtuális játék-függőség kérdésére is. Ezen úgynevezett modern játékok mechanikai és dinamikai elemeinek felhasználásával valósítható meg a ’gamification’ nevet viselő módszer, amely egyik legsikeresebb eszköze lehet az oktatás színvonalasabbá, élvezetesebbé és hatékonyabbá tételére a legfiatalabb generációk számára. A ’gamification’ szükségességét a megváltozott nevelési attitűdök, az elavultnak tekinthető oktatási módszerek, az internet térhódítása valamint az általános intelligencia mellett az érzelmi kompetenciák fejlesztésének igénye jelzi.

Gondolat

Az emberiség öt nagy ostora

Soha az emberiség történetében nem volt olyan betegség, amely az orvoslást, a társadalom szociális szerkezetét és a túlvilág képzetét döntőbben determinálta volna, mint a lepra és a pestis...

Gondolat

Megoszthatatlan belső magány

Börcsök Enikő Nemsenkilény - monológ nemmindegyembereknek címmel hozott létre egy előadást, mely egy autista egy napját dolgozza fel. A magányról, a normális meghatározásáról, a nem figyelés trendjéről, a gondolat megosztásának a képtelenségéről beszélget vele Gyimesi Ágnes Andrea.