Gondolat

Még nem kell a vészharangot kongatni – Interjú dr. Fejérdy Pállal

2011. AUGUSZTUS 15.


Elkeserítő a lakosság fogazati állapota, de ezt nem lehet csak arra fogni, hogy fizetni kell a fogorvosi kezelések nagy részéért. A betegek hatvan százaléka addig sem járt fogorvoshoz, amíg ingyenes volt, csupán akkor kereste fel az orvost, ha fájt a foga. Az ország egyenetlenül lefedett ellátás tekintetében, melynek oka, hogy az egyes területek nem biztosítanak megfelelő egzisztenciát a fogorvosoknak. A legkedvezőbb az ellátás ország nyugati felében, ahol virágzik a fogászati turizmus- ismertette dr. Fejérdy Pál, a szakmai kollégium fog-és szájbetegségek tagozat elnöke.

-Hogyan látja szakmája helyzetét?

Felkészültség és lehetőség szempontjából sokat fejlődött a szakma az elmúlt 40 évben, de finanszírozás szempontjából nagyok a lemaradások. Az elégtelen finanszírozás tükröződik a lakosság katasztrofális fogazati állapotában és az ellátás területi egyenlőtlenségeiben. Tapasztalható fogorvosi elvándorlás, de még nem kell a vészharangot kongatni. A fogászati turizmus virágzásának köszönhetően a Mosonmagyaróváron, Sopronban dolgozó fogorvosok a külföldi betegeket látják el, így találták meg számításaikat. Azok a fiatal szakorvosok, akiknek nem indul el itthon a praxisuk, Nyugat-Európában próbálnak elhelyezkedni – mondta dr. Fejérdy Pál a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karának dékánja.

Melyek a legfontosabb megoldandó feladatok?

Az évfolyamomra 165 hallgató járt, mely létszámot meg sem közelítik a mostani évfolyamok. Változott a képzés volumene, kevés az utánpótlás. Eddig a Kelet felől, főként Romániából bevándoroltak pótolták a hazai fogorvosokat, de szinte csak egy megállóhelynek tekintették az országot, és tovább mentek.
Jelenleg kritikusan elegendő a szakképzett fogászati asszisztens, de ha jogszabályváltozás következik be, kevés lehet. Tárgyi feltételek tekintetében azt mondom, hogy négy évvel ezelőtt készült el az egyetem Fogorvostudományi Karának épülete, melynél jobbat nem lehet kívánni Közép-Európában.

Mindig nehéz helyzetben volt a fogorvostudományi kutatás, mert nem kiemelt a terület és rengeteg erőfeszítést kell tenni, hogy a nemzetközi élvonalban maradjunk. Például a nanotechnológia területén előre léptünk s vannak nemzetközi kutatási kapcsolataink is, de ez nem elég.


Fejérdy Pál
Kevés az oktató, mert nem tudunk felmutatni vonzó oktatói életpályamodellt. Az egyetemünkön végzett oktatókat mindenütt tárt karokkal várják és kiemelten megfizetik.

Az országos ellátás egyenlőtlenségén nem segít a képzés struktúrájának átalakítása sem. Az országon belüli migráció csökkentésére megfelelő egzisztenciát kell biztosítani az orvosoknak az ország minden területén.

A betegek szempontjából jelentős változás történt a fogorvoshoz járás tekintetében a fogászati térítéses betegellátás bevezetésekor, és mint említettem, ez a lakosság fogazati állapotának rendkívüli romlásához vezetett. De a fogorvoshoz járás azelőtt is differenciált volt, a lakosság 60 százaléka a térítésmentes ellátás időszakában is csak akkor ment fogorvoshoz, amikor fájt a foga. Hiába képezzük ki a fogorvosokat, ha a beteg nem megy el a rendelésre. Ismert, hogy a szájüregi daganatok tekintetében Magyarország áll az első helyen. Nagy baj van a lakosság egészségtudatosságával, komoly prevenciós munkát kellene végeznünk, melyhez társadalmi összefogás szükséges.

A Semmelweis Terv keretében mit javasol a szakmai kollégium részéről

Sok tervet megéltem már az elmúlt 40 év alatt, nagy reménykedéssel és nekibuzdulással. Azt szeretném, ha megvalósulna a terv. Sajnos a fogorvos szó mindössze kétszer szerepel benne. Hasznos lenne, ha az eszközpótlás, az amortizáció - ami egyszer megoldott, majd kivezetett -problematikája újra bekerülne a tervbe. Az elmúlt időszakban jogszabályváltozások követték egymást, nem volt nyugodt és kiegyensúlyozott a munkakörnyezetünk. Ha csak a munkánkkal tudnánk foglalkozni, az sokat segítene.

Milyen tervei vannak a szakmai kollégiumi tagsággal kapcsolatban?

A feladatok határozzák meg munkánkat, de feladatorientált, dinamikus munkamódszert tervezek. Azaz kevés felesleges értekezletet és hatékony munkát, hogy mindenki azt csinálja, amihez ért. Fontos lesz bevonni a fiatal kollégákat a munkába, az új generációnak átadni a stafétabotot.

Kérem, mutassa be pályáját!

A Budapesti Orvostudományi Egyetem Fogorvostudományi Karán 1969-ben szereztem fogorvosi diplomát. Ezt követően a Fogpótlástani Klinikán dolgoztam és végig jártam az „akadémiai grádicsokat”. 1982 óta vagyok az orvostudomány kandidátusa. 1989-től egyetemi tanár, 1986-1992-ig dékánhelyettes, 1992-1998-ig a Fogorvostudományi Kar dékánja voltam. 1999-től 2010-ig voltam igazgatója a Fogpótlástani Klinikának. 2003- 2009-ig a Semmelweis Egyetem oktatási rektorhelyettese, 2005-től az egyetem Továbbképzési Központjának igazgatója vagyok. 2011-től vagyok újra a Fogorvostudományi Kar dékánja. 1971-ben fog-és szájbetegségekből, 2004-ben konzerváló fogászat és fogpótlástanból szereztem szakvizsgát. 1970 óta több mint 140 dolgozat, tanulmány, könyv és jegyzetrész írásában, elektronikus alkotások létrehozásában vettem részt. 2004-ig voltam a Fog-és Szájbetegségek Szakmai Kollégium elnöke, a Magyar Fogorvosok Egyesülete vezetőségi tagja, 2005-ig a Magyar Fogpótlástani Társaság elnöke. 2000 óta felelős szerkesztője vagyok a Fogorvosi Szemlének és az Orvosképzésért c. lapnak.
Több szakmai elismerésem van: Körmöczi Zoltán Pályadíjat kaptam 1981-ben, Apáczai-Csere János-díjat 1998-ban, Árkövy József Emlékérem, és Jutalomdíjat 1998-ban, Széchenyi Professzori Ösztöndíjat 1998-ban, Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét 2004-ben, Semmelweis-díjat 2010-ben.

Beszélne családjáról, hobbijáról?

Öt gyermekem van, egy fiú, négy lány. Rengeteg hobbit űzök. Most a szőlészet-borászat az első. Anyai őseim Badacsony környékéről származnak, közel 30 év után visszatértem oda szőlőt művelni, bort készíteni. A növények szeretete kertészkedésben és palántanevelésben is megnyilvánul nálam. De szeretek asztaloskodni, komplett konyhabútort állítottam össze Szent-György hegyi présházam konyhájába. A szőlészt-borászat után a második szerelmem a villanyszerelés. A lányom lakásában az áramhálózatot én tervezetem és kiviteleztem a munkát. Emellett kedvelem a vízvezeték szerelést is. A linómetszés és a pecázás is a kedvenc elfoglaltságaim közé tartozik. Négyezer kötetes könyvtáramban is szívesen töltöm az időt. 1986-ban programoztam az akkor újdonságnak számító Commodore számítógépen s a karon elsőként nekünk volt belső hálózatunk.

2011. 05. 30.


eLitMed; Császi ErzsébetKapcsolódó anyagok: Svéd fogászati reform
A humánerőforrás kérdés megoldási lehetőségei
Az egészségügyi dolgozók a lábukkal szavaznak a munkahelyükről!
HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma