Gondolat

Keselyűk csöndes halála

2013. SZEPTEMBER 02.

A Namíbiai Bwabwata Nemzeti Parkban közel 600 keselyű pusztult el miután méreggel fertőzött elefánthúsból ettek. Az eset jelentős visszhangot váltott ki, mivel Nyugat-Afrikában a méreggel végzett orvvadászat következtében a keselyű-populáció veszélybe került. Ijesztő adat, hogy az elmúlt 30 évben a karvalykeselyű-populáció (Gyps rueppellii) 85%-kal csökkent.


Karvalykeselyű (Gyps rueppellii), fotó: Wikipédia
Az orvvadászok tudatosan használnak erős mérgeket, mert a keselyűk elpusztításával a hatóságok rajtaütését, nyomozását késleltetni tudják. (A keselyűk vezetik el a tetemhez a hatóságokat.) Ám a használt rendkívül erős mérgek számos más állatfajt is veszélyeztetnek (szavannasas, bukázó sas, oroszlán, hiéna, sakálok, stb.). Az IUCN tájékoztatása szerint Namíbián kívül, Tanzániában, Zimbabwében, Botswanában és Zambiában is találkoztak hasonló jelenséggel. Problémát jelent, hogy a mérgek használata jogilag sem kellően szabályozott ezekben az országokban.

Az elpusztult 600 keselyű közül a legtöbb fehérhátú keselyű (Gyps africanus), némely tetem az elpusztult elefánttól 1000 kilométerre feküdt. A teljes pusztítás feltehetően nagyobb, mivel elpusztult keselyűk közül számosnak lehetett még önállóan életképtelen kicsinye.


Fehérhátú keselyű (Gyps africanus) , fotó: Wikipédia

Az IUCN elnökhelyettese, André Botha keselyűszakértő szerint a keselyűk pusztítását az elefántokéhoz vagy az orrszarvúvadászathoz hasonló szigorúsággal lenne szükséges kezelni Dél-Afrikában.

Forrás: IUCN, Svájc

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Túlfogyasztás és lelki kiteljesedés – Gyulai Iván új kötetéről

A könyv a fenntartható fejlődés koncepcióját mutatja be.Nagyon világosan, közérthetően, rendszerszemléletben...

Gondolat

Minamata kór – Valami új a nap alatt

A kötet alapján teljes bizonyossággal látható, hogy a klíma változása, a tiszta ivóvíz hiánya, a lecsökkent biológiai sokféleség rengeteg viszontagságot hoz még az emberiség számára.

Gondolat

Az ember teljesen új dimenziója az evolúciónak – videointerjú Gyulai Ivánnal

Gyulai Iván ökológust az SZVT-n tartott előadását követően az emberiség endoszomatikus és exoszomatikus energiaigényéről kérdeztük. Az ismert kutató meglátása szerint a modern emberiség által épített technoszféra nem adaptatív, túl merev és kevéssé diverz, ez jelentős veszélyt jelent a túlélésére.

Gondolat

Mennyi az elég?

Az SZVT Kutatási és Fejlesztési Központ székházában került sor arra az interaktív konferenciára, melynek témája Gyulai Iván „Fenntartható fejlődés” tanulmányának három fejezete volt. Az egyes fejezetekhez korreferátumok hangzottak el Gyulai Iván rövid ismertetőit követően, majd a hallgatóság oszthatta meg észrevételeit...

Klinikum

Szuperterjesztők és az ökológiai immunológia

Amikor a betegség-ökológia találkozik az ökológiai immunológiával - avagy mi lehet a kapocs a természetes populációban élő szervezetek immunitása és a fertőzések dinamikája között....