Gondolat

Ideje a meghalásnak

2012. SZEPTEMBER 17.

A halál, meghalás, az élet végessége egyik legfontosabb eleme életünknek, a hozzá való viszonyulásunkat megszabja filozófiai gondolkodásunkat, egész világképünket, és fordítva. Polcz Alain munkásságának megítélésében igen fontos mozzanat, hogy milyen jellegű haláltudat képe rajzolódik ki írásaiból.

Érdekes lehet megvizsgálni a régmúlt tükrében, hogyan változott a kultúra függvényeként a haláltudat. A halál annyi szinten következik be, ahány dimenzióval jellemezhető az emberi létezés. Éspedig a legmagasabb szintekről lefele bomlik le az élet fonala. Először a tudati funkciók szűkülnek be, majd elmúlik a tudat, ezt követi a keringési és légzési rendszer összeomlása, majd lényegében a szervezet, mint olyan megszűnik integrált egész lenni, de még életben maradnak sejtek és így tovább.

Más szempontból, ha feltételezzük, hogy az emberi létezésnek van egy nem anyagi, nem múlandó része, akkor az még komplexebbé teszi a kérdést. Azt mondhatjuk, hogy az elmúlás az élet összetettségével egyenlő mérvű jelenség.
S mint ilyen, a hozzá való viszony is rendkívüli, kultúrafüggő komplexitást mutat.

Polcz Alaine életének legtöbb megnyilvánulása mélyén is ott rejlik egy organikus világrendbe, isteni természetbe vetett hit.


A pszichológus Polcz Alaine életének szerves részét képezte a megfelelő, elfogadható halálkép, halálkoncepció kidolgozása.
Polcz Alaine, a híres író, Mészöly Miklós felesége több évtizedes munkásságával szolgálta azt az ügyet, hogy a halált újra annak tekintsük, ami, nevezetesen, földi pályafutásunk, az ittlét természetes lezárásának.

Polcz Alaine 1922. október 7-én született Kolozsvárott. A háború után az ELTE Bölcsészettudományi Karának pszichológia szakát végezte el, 1949-ben diplomázott. Ebben az évben ment férjhez Mészöly Miklós íróhoz.

Pályája kezdetén felnőtt elmebetegekkel folytatott művészterápiát, majd a gyermek-ideggondozóban játékdiagnosztikával foglalkozott. Tapasztalata szerint a haldokoló emberek világa elszigetelt és titkokkal terhelt terep maradt, a bajban a betegek és hozzátartozóik gyakran érezték légüres térben magukat.

Polcz Alaine a háború alatt rémtetteket élt át, az Asszony a fronton című könyvében az őt ért megaláztatásokról, hozzátartozói életét is elemezte.
A SOTE Gyermekklinikáján dolgozott csaknem ötven esztendőn keresztül, s itt került közelebb a haldokló gyermekek és szüleikkel kapcsolatos problémakörhöz, arra vállalkozott, hogy mindvégig mellettük maradva erős támaszuk legyen a vég felé vezető úton.

Polcz Alaine számos könyvet írt, melyek mindegyike a halálra való felkészüléssel, a gyász feldolgozásával és a betegek önrendelkezési jogával foglalkozik. A pszichológus Polcz Alaine életének szerves részét képezte a megfelelő, elfogadható halálkép, halálkoncepció kidolgozása.

A bábjáték alkalmazása a gyermekpszichodiagnosztikában és pszichoterápiában, A rend és rendetlenség az emberi cselekvésben, Ideje a meghalásnak vagy az Élet és halál titkai című írások.

Szépirodalmi tevékenysége 1991-ben indult, amikor is megjelent az Asszony a fronton című kötet, mely hamarosan elnyerte az Év könyve díjat, majd csaknem tíz nyelvre fordították le.
1991-ben indult a Magyar Hospice Mozgalom is, amely a humánus kezelést és az emberi méltóság megőrzését tűzte ki céljául.

Munkásságának része például a gyermekek haláltudatának feltérképezése és a szenvedés enyhítésének lehetőségei, a haldoklók átsegítése és a gyászoló családtagokkal való helyes bánásmód megvalósítása a kórházakban.
2001-ben munkája elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki.

Férje halála után a társ buzgalmával, nagy odaadással gondozta Mészöly Miklós szellemi és irodalmi hagyatékát.

NZS
2012. 09.17.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.