Gondolat

Hip-hop, funky, Figaro

2012. NOVEMBER 22.Nagy sikert aratott Rijekában (Fiume) Beaumarchais híres vígjátéka, a Figaro házassága Alföldi Róbert rendezésében.

A darab premierjét a hétvégén láthatta az Adria-parti kikötőváros közönsége az Ivan Zajc Horvát Nemzeti Színházban.
"Alföldi Róbert nem a kemény társadalmi szatíra irányába indult értelmezésében, amelyben esetleg felismerhetők lennének időszerű helyzetek is, inkább a szereplők közti viszonyok érdekelték, illetve a Beaumarchais-darab kínálta vígjátéki lehetőség" – olvasható a Novi List című, Rijekában megjelenő megyei napilapban.

A mű egyetemességét jelzi, hogy a díszlet sem a 18. századot idézi, hanem időtlen keretet állít fel egy ajtó, néhány paraván és egyéb kellék segítségével. A kosztümöknél a jelmeztervező, például Figaro esetében, barokk részleteket farmernadrággal és edzőcipővel kombinál. A zenei háttérben a rendező hip-hop- és funky-elemekkel, egyéb népszerű dalokkal játszadozik, ami időnként szórakoztató hatású ugyanúgy, mint a közönséggel való kapcsolatteremtés – írta Kim Cuculic horvát kritikus.

Alföldi Róbert, valamint Magdalena Lupi Alvir és Kenesei Edina dramaturgok Beaumarchais szövegét különböző műfajok között mozogva használják, így a vígjáték burleszk- és operettelemeket tartalmaz. Ez a koncepció igazi kihívás a színészeknek, akik játékukban a realista stílustól a karikaturisztikus megfogalmazás felé mozdulnak el, felnagyított gesztusokat, geget, komikus testbeszédet használva. Ezekre a premier közönsége jól reagált.

A horvát kritikus szerint a rijekai bemutató közönsége hosszan tartó tapssal jutalmazta a Figarót, az előadás közben pedig gyakran lehetett kacagást hallani. A közönség reakciói alapján ítélve, Alföldi Róbert és a színház társulata elérte célját.

A kigo.hr hírportál szerint "az előadás annyira jó, hogy a színház reklámja lehet". "Pillanatokra fogalmunk sem volt arról, hogy színházban vagyunk-e vagy rajzfilmet nézünk. A fantasztikus szöveg összeolvadt az események légiességével. A kiváló mimika, a színészek nonverbális kommunikációja egyszerűen kitűnő volt. Alföldi Róbert, a produkció magyar rendezője kifejezetten a nehezebb oldaláról fogta meg a darabot és ily módon idézte meg Pierre-Augistin Caron de Beaumarchais művének (…) egész nagyságát" - dicséri az előadást a portál, amely úgy értesült, hogy a produkciót meghívták a szlovén fővárosba, Ljubljanába, és remélhető, hogy a zágrábi, eszéki, spliti és dubrovniki közönséghez is eljut.
http://www.novilist.hr/Kultura/Kazaliste/Figarov-pir-glumacka-su-igra-u-prvom-planu
http://www.kigo.hr/tekst/13221.html2012. november 22., csütörtök 1

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A tumornecrosis-faktor-α-gátlók hatása a csontra - A Figyelő 2015;1

SZEKERES László

Ismert és igazolt tény, hogy szisztémás krónikus gyulladásos betegségekben, elsősorban az ezeket leggyakrabban képviselő rheumatoid arthritisben szenvedőknél fokozott a csontvesztés és nagyobb a törési kockázat. A fokozott csontvesztés és a progresszív osteoporosis kialakulása – in vitro és állatkísérletek alapján – több tényezővel magyarázható...

Hírvilág

A MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ ÉS AZ ERKEL SZÍNHÁZ 2015/2016-OS SZEZONJA

Több mint kétezer programot kínál az Opera és az Erkel Színház a szeptemberben induló új szezonban.

Gondolat

Bohócnevem dr. Baki

GYIMESI Ágnes Andrea

Az első kórházi "bohóc-terápiás részleget" egy New York-i bohóc, Michael Christensen alapította 1986-ban. Azóta ő és munkatársai számos országban bohócdoktor-viziteket tartanak, legfőbb eszközükkel, a nevetéssel operálva.

Hírvilág

Shakespeare Bál az Operában

Az Opera 2016. február 6-án rendezi következő bálját Shakespeare Bál néven. Az elnevezéssel az Opera Shakespeare halálának 400. évfordulóján az angol költőóriás emléke előtt tiszteleg.

Hírvilág

A "nem hollywoodi" filmek Párizsban

Független filmek fesztiválja a Champs-Elysées-n