Gondolat

"Ha az ember zuhan, a csillagok is vele zuhannak.”

2014. DECEMBER 25.

Karel Capek
cseh író, elbeszélő, publicista, műfordító, filozófus 1890. január 9. — 1938. december 25.


Karel Capek cseh író, 1938. december 25-én hunyt el Prágában.
1890. január 9-én született Malé Svatonovice faluban (akkor az Osztrák-Magyar Monarchia, ma Csehország területén található), gyerekkorától gerincbajban szenvedett, az írás nyújtott számára vigaszt.

Prágában, Berlinben és Párizsban tanult filozófiát, 1915-ben doktorált. 1917-ben Prágában a konzervatív Národny listy, 1921-től haláláig a brnói liberális lap, a Lidové noviny prágai szerkesztőségében dolgozott.

Több művét bátyjával, Joseffel közösen írta, többek között a Tündöklő mélységek (1916), a Krakonos kertje (1918) című novellásköteteket vagy A rovarok életéből című komédiát. Amai tudományos-fantasztikus irodalom előfutárának tekinthető, az utópisztikus kalandok "hőseit" megtestesítő robot(ok) elnevezés is az ő nevéhez köthető. A szó a rabota (szolgamunka) cseh szóból ered.

Utópisztikus drámái az R. U. R. (Rossumovi univerzální roboti, 1920), A Makropulos ügy (1920, operát is írtak belőle), regényei A rovarok életéből (1921) az Abszolútum-gyár (1922) és Krakatit (1924).

1920-ban saját fordításában sikeres antológiát adott ki modern francia költők műveiből, Apollinaire és Max Jacob verseivel. Jóban volt Tomás Garrique Masarykkal, az első csehszlovák köztársasági elnökkel, Csehszlovákia megteremtőjével, kiadott beszélgetéseikben a kapitalizmust bírálta, és támogatta a polgári demokráciát.

Későbbi novellásköteteit - a Történetek az egyik zsebből - és a Történetek a másik zsebből címűt - az igazság keresése ihlette. Betörők, bírák, bűvészek és társaik címmel kiadott bűnügyi történeteiben hirdette: "Szerelemből csak ritkán lopnak, csaknem mindig pénzről van szó." A pragmatizmus, avagy a gyakorlati élet filozófiája című tanulmánya az igazság viszonylagos voltát mondta ki.

Bejárta Európát, útjairól több útirajz-kötetben számolt be.
Legérettebb művei Európa fasizálódásának idején keletkeztek: a Hordubal, Meteor és Egyszerű élet című trilógiája 1933-34-ben jelent meg, Harc a szalamandrákkal (1936) című fantasztikus regénye a fasizmus metaforája.

Utolsó darabjai: egy realista kisregény, Az első csapat (1937), két dráma, A fehér kór (1937), Az anya (1938) és egy fantasztikus regény, a Mi vagy ők (1938).

Csehszlovákia 1939. márciusi német megszállását már nem érte meg, 1938. december 25-én tüdőgyulladásban halt meg Prágában.

A cseh avantgárd egyik kezdeményezőjeként, az 1930-as években a közép-európai antifasiszta szellemi front egyik vezéralakjaként tartják számon. Sok művét megfilmesítették, írásait több tucat nyelvre lefordították, az R. U. R. című darabját legalább harminc országban játszották. Magyarországon az egyik legtöbbet fordított cseh író.

Nevét többek között számítógépes programnyelvek és sci-fi rajzfilmek is őrzik. 2013-ban a cseh főváros úgy döntött, hogy emlékhellyé és kulturális központtá alakítja át egykori villáját, amelyben az elmúlt évtizedekben az örökösök több szobát abban az állapotban hagytak meg, ahogy az halálának pillanatában volt.

Idézetek munkásságából

“Egy valóságot át tud élni az ember, de kettőt egyszerre csak álmodni tud, és annak, aki egyszerre két világban bolyong, nincsen talaj a talpa alatt, az csak zuhan az űrben, és nincs mihez mérnie zuhanását, mert ha az ember zuhan, a csillagok is vele zuhannak.”

“A vers - az a belső valóság. A vers szabad, szürreális képzetek egymásutánja, amelyet a valóság a költő tudata alatt életre hív. Látási és hallási asszociációk sora. És az olvasónak alá kell vetnie magát ezeknek az asszociációknak (...) akkor érti meg őket.”
“Nagy szerelem az, ha két ember egy életen át megérti egymást, megfér egymással, odaadó és hűséges.”

“Ha a becsületért, igazságért, szabadságért nem fizetnek élettel, nem lenne olyan roppant, olyan felbecsülhetetlen értékünk.”

NZS

Forrás: MTI

2014.12.25.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Kodálytól Kodályig - Interjú Somogyi-Tóth Dániellel

Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, karmesterrel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatójával beszélgettünk az idei március hozta megváltozott világunkról, zenéről, működésről, tapasztalásokról.

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.