Gondolat

Gyermekszegénység - felnőttbetegségek

2011. AUGUSZTUS 15.

Számos felnőttkori betegség a gyermekkori szegénységből és a hátrányos szociális helyzet más terheiből ered - hangzott el az American Association for the Advancement of Science (AAAS) San Diegóban rendezett ez évi konferenciáján.

Bruce S. McEwen, a Rockefeller University neuroendokrinológusa a szegénységből adódó környezeti stresszkeltő hatásoknak az agyra és más szervekre gyakorolt hatásáról beszélt. A kutató allosztatikus terhelésnek nevezte a szervezetre nyomást gyakorló tényezők együttes hatását. E tényezők közé nemcsak környezeti stresszkeltő hatások tartoznak, hanem a gének, az életmód (pl. az alvás, a táplálkozás és a testmozgás) jellemzői, valamint az élet korai szakaszában tapasztalt negatív élmények.

A fokozott terhelés rövid távon védő hatású is lehet, de ha tartósan fennáll, élethosszig tartó viselkedési és egészségi problémákhoz vezethet. Ezek a hatások különösen meghatározóak a gyermekek korai fejlődése során, amit több évtizedes, a társadalmi egyenlőtlenség egészségre gyakorolt hatásait vizsgáló tanulmányok támasztanak alá. (Meglepően hasonló egészségkárosító hatásokat mutattak ki más, csoportban élő fajokban, a hierarchia alacsonyabb fokán lévő egyedekben.)

A káros gyermekkori hatások nagyban hozzájárulnak olyan krónikus egészségi problémákhoz, mint a diabetes, az elhízás, a pszichiátriai zavarok és a drogfüggés – vagyis napjaink szinte minden jelentős közegészségügyi problémájához, amelyek nemcsak az egyéneknek okoznak szenvedést, de hatalmas anyagi terhet rónak a társadalomra is.

McEwen szerint a hátrányos helyzetű gyermekek normális fejlődésének biztosítása a szülők segítése és az otthoni környezet javítása révén valószínűleg a legfontosabb, amit tehetünk e gyermekek egészsége érdekében.

A fenti megállapítás különösen megszívlelendő hazánkban, ahol a szegények aránya jóval nagyobb a gyermekek körében, mint a teljes népességben (20%, ill. 13%), míg európai uniós átlag 19%, ill. 16%.

Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Víg Julianna

Forrás: AAAS 2010 Annual Meeting

Kapcsolódó anyagok:
Gyermekek, balesetek, szegénység

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

A gyermekszegénység az Európai Unióban

A gyermekszegénység és a gyermekek jól-léte az Európai Unióban címmel végzett egy átfogó vizsgálatot a közösség Európai Bizottság Munka, Szociális és Egyenlő Esélyek Főigazgatósága felkérésére a TÁRKI Társadalomkutatási Zrt. 2009-ben. Egy nemzetközi konzorcium vezetőjeként koordinálta a vizsgálatot.

Hírvilág

OECD-felmérés a gyerekek, fiatalok jólétéről

Vegyes, de inkább negatív a kép, ha a magyar gyerekek, fiatalok életminőségét hasonlítjuk össze más, iparilag fejlett országok fiataljaiéval - derül ki az OECD múlt héten közzétett, átfogó jelentéséből.

Hírvilág

Minden ötödik magyar mélyszegénységbe születik

Balog Zoltán: minden negyedik-ötödik gyerek mélyszegénységbe születik Magyarországon

Hírvilág

A kisgyermekkori fejlesztés csökkenti a felnőttkori agresszivitást

Egy olyan program során, melyben a kisgyerekek édesanyjukkal folytatott játékait és együttléteit ösztönözték, kiderült, hogy ez növeli felnőttkori intelligenciájukat, jobban tanulnak majd, de kevésbé lesznek erőszakosak is.

Hírvilág

A gyermekek felé kíván fordulni a tárca

Emmi: a magyar kormány kiemelt figyelmet szentel a gyermekek jövőjének