Gondolat

Gyermekszegénység - felnőttbetegségek

2011. AUGUSZTUS 15.

Számos felnőttkori betegség a gyermekkori szegénységből és a hátrányos szociális helyzet más terheiből ered - hangzott el az American Association for the Advancement of Science (AAAS) San Diegóban rendezett ez évi konferenciáján.

Bruce S. McEwen, a Rockefeller University neuroendokrinológusa a szegénységből adódó környezeti stresszkeltő hatásoknak az agyra és más szervekre gyakorolt hatásáról beszélt. A kutató allosztatikus terhelésnek nevezte a szervezetre nyomást gyakorló tényezők együttes hatását. E tényezők közé nemcsak környezeti stresszkeltő hatások tartoznak, hanem a gének, az életmód (pl. az alvás, a táplálkozás és a testmozgás) jellemzői, valamint az élet korai szakaszában tapasztalt negatív élmények.

A fokozott terhelés rövid távon védő hatású is lehet, de ha tartósan fennáll, élethosszig tartó viselkedési és egészségi problémákhoz vezethet. Ezek a hatások különösen meghatározóak a gyermekek korai fejlődése során, amit több évtizedes, a társadalmi egyenlőtlenség egészségre gyakorolt hatásait vizsgáló tanulmányok támasztanak alá. (Meglepően hasonló egészségkárosító hatásokat mutattak ki más, csoportban élő fajokban, a hierarchia alacsonyabb fokán lévő egyedekben.)

A káros gyermekkori hatások nagyban hozzájárulnak olyan krónikus egészségi problémákhoz, mint a diabetes, az elhízás, a pszichiátriai zavarok és a drogfüggés – vagyis napjaink szinte minden jelentős közegészségügyi problémájához, amelyek nemcsak az egyéneknek okoznak szenvedést, de hatalmas anyagi terhet rónak a társadalomra is.

McEwen szerint a hátrányos helyzetű gyermekek normális fejlődésének biztosítása a szülők segítése és az otthoni környezet javítása révén valószínűleg a legfontosabb, amit tehetünk e gyermekek egészsége érdekében.

A fenti megállapítás különösen megszívlelendő hazánkban, ahol a szegények aránya jóval nagyobb a gyermekek körében, mint a teljes népességben (20%, ill. 13%), míg európai uniós átlag 19%, ill. 16%.

Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Víg Julianna

Forrás: AAAS 2010 Annual Meeting

Kapcsolódó anyagok:
Gyermekek, balesetek, szegénység

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

A gyermekszegénység az Európai Unióban

A gyermekszegénység és a gyermekek jól-léte az Európai Unióban címmel végzett egy átfogó vizsgálatot a közösség Európai Bizottság Munka, Szociális és Egyenlő Esélyek Főigazgatósága felkérésére a TÁRKI Társadalomkutatási Zrt. 2009-ben. Egy nemzetközi konzorcium vezetőjeként koordinálta a vizsgálatot.

Hírvilág

OECD-felmérés a gyerekek, fiatalok jólétéről

Vegyes, de inkább negatív a kép, ha a magyar gyerekek, fiatalok életminőségét hasonlítjuk össze más, iparilag fejlett országok fiataljaiéval - derül ki az OECD múlt héten közzétett, átfogó jelentéséből.

Hírvilág

Minden ötödik magyar mélyszegénységbe születik

Balog Zoltán: minden negyedik-ötödik gyerek mélyszegénységbe születik Magyarországon

Hírvilág

A kisgyermekkori fejlesztés csökkenti a felnőttkori agresszivitást

Egy olyan program során, melyben a kisgyerekek édesanyjukkal folytatott játékait és együttléteit ösztönözték, kiderült, hogy ez növeli felnőttkori intelligenciájukat, jobban tanulnak majd, de kevésbé lesznek erőszakosak is.

Hírvilág

A gyermekek felé kíván fordulni a tárca

Emmi: a magyar kormány kiemelt figyelmet szentel a gyermekek jövőjének