Gondolat

Devecser nem tud ünnepelni…

KERESZTES Miklós

2011. AUGUSZTUS 15.

Látják gépkocsim szélvédőjén az orvosi táblát is és továbbengednek. Az utcák mindenütt vizesek, pedig szép napos idő van. Locsoló autók portalanítják őket. A városközpontban, az egészségházban vékonydongájú, fáradt kolléga jöttömre el akarja oltani cigarettáját. Az ANTSZ helységében nagy a forgalom. Itt ma is hétköznap van…


(fotók: Keresztes Miklós)
Devecser alsóbb részeit öntötte el a gyilkos iszap. A látványt még a TV sem tudná visszaadni.
Két portára merészkedek be: Győri néniék még a „szerencsésebbek”közé tartoznak. Csak a pincéjüket és a fáskamrát tette tönkre az ár. Kis vödrébe merít a vörös léből, majd lassan megindul vele az utcán úgy 50 métere lévő lefolyóhoz. Sziszifuszi munka…A férje meg betegen fekszik a házban.Sokkal rosszabbul jártak Scholczék. Nekik mindenük odaveszett. A fiatalasszony az udvaron álldogál a romok között. Őrzi a semmit. Nézem az iszappal borított kutyaólt. Az asszony elpityeredik. A nyolcéves fekete labrador kutyájuk is elpusztult.
Az utcákon gipszet talicskázó fehérruhás kármentesítők, hatalmas teherautók, munkagépek.
Egy kis dombon autójából egy férfi száll ki. Látom, nem idevalósi. A földről felszed egy eldobott papírpoharat, majd megindul az iszappal borított bokrok felé. Az asszonynak viszek haza egy keveset – mondja -, lássa otthon,hogy miről van szó..


dr.Keresztes Miklós


Kapcsolódó anyag:

Vörösiszap a kórházban

KULCSSZAVAK

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma