Gondolat

Devecser nem tud ünnepelni…

KERESZTES Miklós

2011. AUGUSZTUS 15.

Látják gépkocsim szélvédőjén az orvosi táblát is és továbbengednek. Az utcák mindenütt vizesek, pedig szép napos idő van. Locsoló autók portalanítják őket. A városközpontban, az egészségházban vékonydongájú, fáradt kolléga jöttömre el akarja oltani cigarettáját. Az ANTSZ helységében nagy a forgalom. Itt ma is hétköznap van…


(fotók: Keresztes Miklós)
Devecser alsóbb részeit öntötte el a gyilkos iszap. A látványt még a TV sem tudná visszaadni.
Két portára merészkedek be: Győri néniék még a „szerencsésebbek”közé tartoznak. Csak a pincéjüket és a fáskamrát tette tönkre az ár. Kis vödrébe merít a vörös léből, majd lassan megindul vele az utcán úgy 50 métere lévő lefolyóhoz. Sziszifuszi munka…A férje meg betegen fekszik a házban.Sokkal rosszabbul jártak Scholczék. Nekik mindenük odaveszett. A fiatalasszony az udvaron álldogál a romok között. Őrzi a semmit. Nézem az iszappal borított kutyaólt. Az asszony elpityeredik. A nyolcéves fekete labrador kutyájuk is elpusztult.
Az utcákon gipszet talicskázó fehérruhás kármentesítők, hatalmas teherautók, munkagépek.
Egy kis dombon autójából egy férfi száll ki. Látom, nem idevalósi. A földről felszed egy eldobott papírpoharat, majd megindul az iszappal borított bokrok felé. Az asszonynak viszek haza egy keveset – mondja -, lássa otthon,hogy miről van szó..


dr.Keresztes Miklós


Kapcsolódó anyag:

Vörösiszap a kórházban

KULCSSZAVAK

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.