Gondolat

Devecser nem tud ünnepelni…

KERESZTES Miklós

2011. AUGUSZTUS 15.

Látják gépkocsim szélvédőjén az orvosi táblát is és továbbengednek. Az utcák mindenütt vizesek, pedig szép napos idő van. Locsoló autók portalanítják őket. A városközpontban, az egészségházban vékonydongájú, fáradt kolléga jöttömre el akarja oltani cigarettáját. Az ANTSZ helységében nagy a forgalom. Itt ma is hétköznap van…


(fotók: Keresztes Miklós)
Devecser alsóbb részeit öntötte el a gyilkos iszap. A látványt még a TV sem tudná visszaadni.
Két portára merészkedek be: Győri néniék még a „szerencsésebbek”közé tartoznak. Csak a pincéjüket és a fáskamrát tette tönkre az ár. Kis vödrébe merít a vörös léből, majd lassan megindul vele az utcán úgy 50 métere lévő lefolyóhoz. Sziszifuszi munka…A férje meg betegen fekszik a házban.Sokkal rosszabbul jártak Scholczék. Nekik mindenük odaveszett. A fiatalasszony az udvaron álldogál a romok között. Őrzi a semmit. Nézem az iszappal borított kutyaólt. Az asszony elpityeredik. A nyolcéves fekete labrador kutyájuk is elpusztult.
Az utcákon gipszet talicskázó fehérruhás kármentesítők, hatalmas teherautók, munkagépek.
Egy kis dombon autójából egy férfi száll ki. Látom, nem idevalósi. A földről felszed egy eldobott papírpoharat, majd megindul az iszappal borított bokrok felé. Az asszonynak viszek haza egy keveset – mondja -, lássa otthon,hogy miről van szó..


dr.Keresztes Miklós


Kapcsolódó anyag:

Vörösiszap a kórházban

KULCSSZAVAK

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Kodálytól Kodályig - Interjú Somogyi-Tóth Dániellel

Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, karmesterrel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatójával beszélgettünk az idei március hozta megváltozott világunkról, zenéről, működésről, tapasztalásokról.

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Agykutatás

A szerotonin nem csak neurotranszmitter

A szerotonin nemcsak ingerületátvivőként működik, hanem a génexpresszió szabályozásában is részt vesz. E felfedezés következtében jobban megérthetjük a normál agyfejlődést, a pszichiátriai és neurodegeneratív betegségeket, és új terápiás módszereket fejleszthetünk ki.