Gondolat

Bohémélet – bohémhalál

SÁNDOR Zsolt

2011. AUGUSZTUS 15.

Amedeo Modigliani 1884-ben született Livornóban.

Egész életútjára fátumként telepszik gyenge egészsége, melynek képében a sors már gyermekéveit átszerkeszti: a tífusz, majd a tüdőbaj miatt kimarad az iskolákból, így a zárkózott fiú a rajzolás és a festés felé fordul.

Szülővárosából először a velencei, később a firenzei festőakadémiára iratkozik be, 1906-ban, alig huszonkét évesen pedig Párizsba költözik, s a Montmarte bűnös szorításából haláláig nem szabadul.

Megismeri a modern művészetek ikonikus alakjait, barátságot köt Picassóval, Matisse-szal, Cocteau-val, Utrillóval, Soutine-nel, a kapcsolatok ellenére mégsem válik ismeretté. Valóban, Itáliából hozott, talán leginkább Botticelliben gyökerező művészete egyetlen kortárs irányzat, művészeti mozgalom olvasatába sem illett bele.

[003.jpg]

Művészi karakterének végső formáját egy jól meghatározható élmény adta meg: Brancusi megismerteti a fekete afrikai maszkok és szobrok világával, életművének zömét kitevő portréit és aktjait innentől kezdve uralja azonnal felismerhető, senkivel össze nem téveszthető stílusa.

[002.jpg]

Magánéletét a szenvedélyes nőügyek, a züllés, a hasis élvezete és a mértéktelen italozás kíséri végig, indulatai olykor botrányokba sodorták. Többször előfordult, hogy nyilvánosan meztelenre vetközött, egyik szeretőjét pedig egyszerűen kilökte az ablakon.

Utolsó nagy szerelme, számos híres képének modellje, később felesége és gyermeke anyja, Jeanne Hébuterne szintén festő volt, kivel Gaughin egykori műterme fölött béreltek lakást.

A hajszolt életmód és a tuberkulózis által teljesen legyengített művész 1920 január 24-én, alig 36 esztendően halt meg. Második gyermekükkel terhes felesége két nappal később szülei házának ablakából kiugorva vetett véget életének.

Ahogy lenni szokott, a hírnév és a rajongás megkésve érkezett. A gyakran nyomorgó, életében szinte ismeretlen Modiglianiból mára a műgyűjtők egyik legfelkapottabb célpontja lett, képeiért vagyonokat fizetnek, egy fekvő aktja a New York-i Sotheby,s aukciósház árverésén 31 millió dollárért kelt el.[modigliani_sirja.jpg]

Modigliani és Jeanne Hébuterne sírja a párizsi Père Lachaise temetőben

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Las Trece Rosas – Tizenhárom Rózsa

ZALAI Anita

1939. augusztus 5-én Spanyolországban – néhány hónappal a polgárháború befejeződése után – Franco tábornok parancsára a madridi Almudena temető keleti falánál kivégeztek tizenhárom fiatal lányt.

Gondolat

Kodálytól Kodályig - Interjú Somogyi-Tóth Dániellel

Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, karmesterrel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatójával beszélgettünk az idei március hozta megváltozott világunkról, zenéről, működésről, tapasztalásokról.

Gondolat

A misztikus kék ló

„A művészet a szellemi világhoz vezető híd” – mondta Franz Marc (1880–1916)

Gondolat

Béke velünk? Halasi Zoltánnal Csontos Erika beszélgetett

CSONTOS Erika

Halasi Zoltán költőként, esszéistaként, műfordítóként lett ismert és elismert. Már a publicisztikája is jelezte széleskörű érdeklődését a különféle kultúrák iránt, aztán egy váratlan fordulattal prózát kezdett írni. Még váratlanabb, hogy ez a próza az elsüllyedt kelet-európai zsidó kultúrát idézte meg. Az apropót hozzá egy lengyelországi zsidó költő jiddis nyelvű holokauszt-poémájának lefordítása szolgáltatta.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ ÉS AZ ERKEL SZÍNHÁZ 2015/2016-OS SZEZONJA

Több mint kétezer programot kínál az Opera és az Erkel Színház a szeptemberben induló új szezonban.