Gondolat

Erzsi a börtönben Spilák Zsuzsanna fotókiállítása

SÁNDOR Zsolt

2011. AUGUSZTUS 15.

Spilák Zsuzsanna képei 2006 novemberétől 2007 szeptemberéig követik végig egy gyermekét a börtönben világra hozó roma nő mindennapjait.


Az installáció a kiállítótér adottságait merész ötlettel használja ki: az előteret a képektől egy a börtönkerítésről készült hosszú panorámafotó választja el, így a látogatónak jelképesen be kell lépnie a falakon túli világba. Ez persze zavarba ejtő gesztus a számára, hisz benne él a büntetés és a cigánysors köré fonódó megannyi előítélet.
Ahogy pedig az lenni szokott, ha az ember akarva-akaratlan feladja kívülálló pozícióját, rájön, az ismeretlen, a gyanúval, az idegenséggel terhes világ ugyanolyan emberi, a maga apró örömeivel és nagy boldogságaival, fájdalmaival.

Az egyik kulcselem: az intimitás, a közelség. A fotós révén a néző nem leselkedik, hanem karnyújtásnyi közelségből élheti át a látottakat.

Paradox módon kulcselem a szabadság is. A koncepció része volt, hogy a szabadságtól megfosztott világban az alkotó önmagát is korlátozta szabadságában: kompozíciós eszköztárát minimálisra redukálta, beérte a nézőpont és a pillanat megválasztásával. Mindez a puritánság azonban megmutatta, a szűkös keretek képesek biztosítani a teljességet - létezésben és alkotásban egyaránt.Spilák Zsuzsanna fotókiállítása a Gödör Klub Terasz Galériájában november 8-ig tekinthető meg.
(Az alkotó rendszeresen publikál a LAM-ban.)

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Las Trece Rosas – Tizenhárom Rózsa

ZALAI Anita

1939. augusztus 5-én Spanyolországban – néhány hónappal a polgárháború befejeződése után – Franco tábornok parancsára a madridi Almudena temető keleti falánál kivégeztek tizenhárom fiatal lányt.

Gondolat

Kodálytól Kodályig - Interjú Somogyi-Tóth Dániellel

Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, karmesterrel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatójával beszélgettünk az idei március hozta megváltozott világunkról, zenéről, működésről, tapasztalásokról.

Gondolat

A misztikus kék ló

„A művészet a szellemi világhoz vezető híd” – mondta Franz Marc (1880–1916)

Gondolat

Béke velünk? Halasi Zoltánnal Csontos Erika beszélgetett

CSONTOS Erika

Halasi Zoltán költőként, esszéistaként, műfordítóként lett ismert és elismert. Már a publicisztikája is jelezte széleskörű érdeklődését a különféle kultúrák iránt, aztán egy váratlan fordulattal prózát kezdett írni. Még váratlanabb, hogy ez a próza az elsüllyedt kelet-európai zsidó kultúrát idézte meg. Az apropót hozzá egy lengyelországi zsidó költő jiddis nyelvű holokauszt-poémájának lefordítása szolgáltatta.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Las Trece Rosas – Tizenhárom Rózsa

ZALAI Anita

1939. augusztus 5-én Spanyolországban – néhány hónappal a polgárháború befejeződése után – Franco tábornok parancsára a madridi Almudena temető keleti falánál kivégeztek tizenhárom fiatal lányt.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Gondolat

Karinthy öndiagnózisa

NAGY Zsuzsanna

Karinthy Frigyes Utazás a koponyám körül címmel írta meg saját betegségének felfedezését, tüneteinek kialakulását.

Gondolat

Dali betegségei

NAGY Zsuzsanna

Dali gyerekkorában számtalan traumát szenvedett. Nemi identitása is bizonytalanná vált.

Agykutatás

Öngyilkosság mint élettapasztalat

GYIMESI Ágnes Andrea

K. Margit kétszer követett el öngyilkosságot. Életteret cserélt, sorsot váltott.