Gondolat

Erzsi a börtönben Spilák Zsuzsanna fotókiállítása

SÁNDOR Zsolt

2011. AUGUSZTUS 15.

Spilák Zsuzsanna képei 2006 novemberétől 2007 szeptemberéig követik végig egy gyermekét a börtönben világra hozó roma nő mindennapjait.


Az installáció a kiállítótér adottságait merész ötlettel használja ki: az előteret a képektől egy a börtönkerítésről készült hosszú panorámafotó választja el, így a látogatónak jelképesen be kell lépnie a falakon túli világba. Ez persze zavarba ejtő gesztus a számára, hisz benne él a büntetés és a cigánysors köré fonódó megannyi előítélet.
Ahogy pedig az lenni szokott, ha az ember akarva-akaratlan feladja kívülálló pozícióját, rájön, az ismeretlen, a gyanúval, az idegenséggel terhes világ ugyanolyan emberi, a maga apró örömeivel és nagy boldogságaival, fájdalmaival.

Az egyik kulcselem: az intimitás, a közelség. A fotós révén a néző nem leselkedik, hanem karnyújtásnyi közelségből élheti át a látottakat.

Paradox módon kulcselem a szabadság is. A koncepció része volt, hogy a szabadságtól megfosztott világban az alkotó önmagát is korlátozta szabadságában: kompozíciós eszköztárát minimálisra redukálta, beérte a nézőpont és a pillanat megválasztásával. Mindez a puritánság azonban megmutatta, a szűkös keretek képesek biztosítani a teljességet - létezésben és alkotásban egyaránt.Spilák Zsuzsanna fotókiállítása a Gödör Klub Terasz Galériájában november 8-ig tekinthető meg.
(Az alkotó rendszeresen publikál a LAM-ban.)

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Hírvilág

Ki itt a Frankenstein?

NAGY Zsuzsanna

Mary Shelley alkotása felvetette a modern bioetika alapkérdéseit.

Gondolat

Borderline és stigmatizáció

Dr. Ratkóczi Éva személyközpontú- és kognitív-viselkedésterápiás kiképző pszichoterapeutát kérdeztük a borderline személyiségzavar megjelenítésének jellemzőiről.

Gondolat

Dali betegségei

NAGY Zsuzsanna

Dali gyerekkorában számtalan traumát szenvedett. Nemi identitása is bizonytalanná vált.

Gondolat

Karinthy öndiagnózisa

NAGY Zsuzsanna

Karinthy Frigyes Utazás a koponyám körül címmel írta meg saját betegségének felfedezését, tüneteinek kialakulását.