Gondolat

A szemlencse-átültetés úttörője

2015. MÁJUS 28.

Orosz származású szülők gyermekeként 1927. augusztus 8-án született Ukrajnában. Orvosi diplomáját a Rosztovi Állami Orvosi Egyetemen szerezte, majd szemorvosként kezdett praktizálni egy kisvárosban. Élete és a szemészeti terápia megváltozása egy véletlennek, pontosabban helyes felismerésének köszönhető. A professzor klinikájára bevittek egy kisfiút, akinek labdázás közben összetört a szemüvege, és egy üvegszilánk megsértette a szaruhártyáját. Elsősegélyben részesült, majd néhány nap múlva visszavitték kontrollra. A világ szemgyógyászatának egyik legsikeresebb alakja számára is hihetetlen dolog történt: a fiú jobban látott sérült szemével, mint az érintetlennel.

Az eset hatására dolgozta ki azt a műtéti eljárást, melynek során a szemsebész mikronnyi pontosságú bemetszéseket ejtett a szaruhártyán, melynek következtében megváltozik a szemgolyó alakja, és a rövidlátás elmúlik. Napjainkban lézeres beavatkozással már széles körben enyhítik a rövidlátást. Fjodorov az 1970-es években vált világszerte ismertté azzal, hogy szemlencse-átültetést alkalmazott a szürkehályog eltávolítására. A műtéti eljárást nem a saját találmány volt, de ő alkalmazta először embereken. 1988-ban megalapította mikrosebészeti intézetét Moszkvában, amelyet a legmodernebb felszereléssel láttak el, és évente 300 ezer műtétet végeztek.

Gibraltár partjainál pedig egy kórházhajója horgonyzott, amelyen - ez is az ő ötlete volt - külföldieken végeztek műtéteket. A hajón keresett keményvalutából finanszírozták a moszkvai intézet kutatásait.

Munkásságáért 1986-ban Lomonoszov Aranyérmet kapott. Politikai ambíciói is voltak, neve kormányfő-jelöltként szóba került. Az 1996-os elnökválasztásra saját pártot alapított, elnökként is jelöltette magát, de a választások első fordulójában kiesett. Moszkva környékén helikopter-balesetben vesztette életét.

Elitmed/ MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Gondolat

A misztikus kék ló

„A művészet a szellemi világhoz vezető híd” – mondta Franz Marc (1880–1916)

Gondolat

A váltóláz-ellenes kínakéreg (kinin) felfedezése

A mocsárláz vagy váltóláz (malária= mal aria, rossz levegő), ősidők óta az afro-eurázsiai népek állandó kísérője ismeretlen volt a prekolumbiánus Amerikában.

Gondolat

Nem tükörkép hasonmások Az ikrek világa

FAZEKAS Erzsébet

Az iker-testvérek számát 125 millióra becsülik a világon. Statisztikák szerint minden 333 szülésre esik egy olyan, amikor egy terhesség után két baba jön világra.

Hírvilág

Sikerek a köpenysejtes lymphoma intenzív immunkemoterápiájával

Eddig egyik kezelési protokollal sem sikerült elérni valódi gyógyulást, de még nagy arányú hosszú távú túlélést sem köpenysejtes lymphomában. Egy új vizsgálat eredményei ígéretesek: a CHOP-protokoll rituximabbal és nagy dózisú cytarabinnal való kiegészítése jelentősen javította a kezelt betegek prognózisát.