Gondolat

A Micrographia szerzője

2015. JÚLIUS 15.


Egy anglikán lelkész fia volt, Wight szigetének egyik kis településén született. Fiatalon sokat betegeskedett, elkapta a himlőt is, amelynek nyomait arcán és a lelkében is élete végéig viselte. Tízéves alig múlt, amikor súlymotorral hajtott órát épített, amely a kor követelményeihez képest meglepően pontos volt. 1653-ban újból iskolát váltott, Oxfordba ment tanulni.

Gazdagabb diákok szolgálatáért és a templomi énekkarban vállalt munkájáért kapott pénzből tartotta el magát. Szegénysége miatt sok megaláztatásban volt része, de a kiváló mechanikai érzékkel megáldott fiatalember évek múltán a kémikus Robert Boyle asszisztense lett. Kiváló együttműködés alakult ki közöttük, Hooke matematikai tudása és eszközkészítő zsenialitása sokat segített Boyle-nak a gázkísérleteiben, és a légszivattyú megtervezésében döntő érdemei voltak.

Hooke a rugókat tanulmányozva fedezte fel a később róla elnevezett törvényt, mely szerint egy rugalmas test alakváltozása arányos a testre ható erővel. Megsejtette a fény hullámtermészetét, a csillagászat területére kalandozva felfedezte, hogy a Kos csillagképben látható Gamma Arietis valójában kettős csillag. Feltalálta a libellát és a mikrométert, az 1666-os nagy londoni tűzvész után segített London újjáépítésében, a katasztrófának emléket állító Monument tervezésében is közreműködött.

Találmányai közé tartozik a gépjárművekben máig használatos egyetemes tengelykapcsoló és az íriszrekesz, amely a fényképezőgépek alapvető alkotórésze. Hozzájárult az órák tökéletesítéséhez is, honfitársai őt tartják az ingaóra feltalálójának.

Legnagyobb sikerét az 1665-ben megjelent Micrographia című, gazdagon illusztrált munkája aratta. Ebben az általa tervezett többlencsés mikroszkóppal - a szemmel láthatatlan parányok világában - végzett megfigyeléseit adta ki, a pontos, mégis művészi rajzok elbűvölték a közönséget. A növények kis kamráit sejteknek, azaz celláknak nevezte el, mert a szerzetesek celláira emlékeztette őt. Azt is kiszámította, hogy egy négyzethüvelyknyi parafa 1 milliárd 259 millió 712 ezer sejtet tartalmaz, ekkora számot tudományos műben addig nem írtak le.

Az angliai tudományos közvélemény egyetértett Boyle-lal, aki 1662-ben a két esztendeje létrehozott Royal Society kísérletekért felelős kurátori posztjára javasolta az akkor huszonhét éves Hooke-ot évi 30 fontos javadalmazással.
Mivel a tudomány számtalan területét kutatta, többé-kevésbé megalapozottan állíthatta mások kidolgozottabb és eredményeiről, hogy ő azokat már sejtette vagy megjósolta.

Leghíresebb és legelkeseredettebb vitapartnere a legalább annyira kiállhatatlan Newton volt, akivel a bolygók ellipszis alakú keringési pályáján vesztek össze. Hooke ugyanis azt állította, hogy megfejtette a titkot, de nem árulja el, hogy ne fosszon meg másokat a felfedezés örömétől. Newton, aki viszont valóban kiszámolta a törvényt, ezen megsértődött, és sokáig nem adta nyomdába a fizika történetében mérföldkövet jelentő Principia harmadik, legfontosabb kötetét.

Ellenségeskedésük odáig fajult, hogy Newton, aki a Royal Society elnöke lett, még Hooke halála után is próbálta kisebbíteni versenytársa érdemeit. Holott éppen ő írta annak idején Hooke-nak a szállóigévé lett mondatot: "Ha én messzebbre tekintettem, mint mások, csak azért volt, mert óriások vállain álltam."

A Hold és a Mars egy-egy krátere is őrzi Hooke nevét.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Idegtudományok

A stroke új kezelése

Kutatók egy új terápiás eljárást ismertettek, mellyel csökkenthetőek az agyi infartus okozta károsodások, az elhalt idegek újra növekedhetnek, a kiesett működések helyreállhatnak. Ráadásul az eddigiekkel szemben „a terápia hosszú idővel a stroke után is hatékony” - állítja Gwendolyn Kartje, a cikk első szerzője.

Gondolat

Bevezetés a szomato-pszichoterápia szerteágazó világába

A szomato-pszichoterápia szemléletében a test és az elme nem különválasztható jelenségek, hanem egyazon dolog, a testelme két aspektusa. Ám ebben a szemléletben mégis a test az elsődleges, a „bölcsebb fél”: a test, a testi élmény biztosíthatja a biztonság, az önbizalom, az önkontroll és a lelki gyógyulás és öngyógyítás lényeges elemeit az egyén számára.

Gondolat

Georg - Sotiris Bekas portréfilmje Lukácsról

KELEMEN Gábor