Gondolat

A Micrographia szerzője

2015. JÚLIUS 15.


Egy anglikán lelkész fia volt, Wight szigetének egyik kis településén született. Fiatalon sokat betegeskedett, elkapta a himlőt is, amelynek nyomait arcán és a lelkében is élete végéig viselte. Tízéves alig múlt, amikor súlymotorral hajtott órát épített, amely a kor követelményeihez képest meglepően pontos volt. 1653-ban újból iskolát váltott, Oxfordba ment tanulni.

Gazdagabb diákok szolgálatáért és a templomi énekkarban vállalt munkájáért kapott pénzből tartotta el magát. Szegénysége miatt sok megaláztatásban volt része, de a kiváló mechanikai érzékkel megáldott fiatalember évek múltán a kémikus Robert Boyle asszisztense lett. Kiváló együttműködés alakult ki közöttük, Hooke matematikai tudása és eszközkészítő zsenialitása sokat segített Boyle-nak a gázkísérleteiben, és a légszivattyú megtervezésében döntő érdemei voltak.

Hooke a rugókat tanulmányozva fedezte fel a később róla elnevezett törvényt, mely szerint egy rugalmas test alakváltozása arányos a testre ható erővel. Megsejtette a fény hullámtermészetét, a csillagászat területére kalandozva felfedezte, hogy a Kos csillagképben látható Gamma Arietis valójában kettős csillag. Feltalálta a libellát és a mikrométert, az 1666-os nagy londoni tűzvész után segített London újjáépítésében, a katasztrófának emléket állító Monument tervezésében is közreműködött.

Találmányai közé tartozik a gépjárművekben máig használatos egyetemes tengelykapcsoló és az íriszrekesz, amely a fényképezőgépek alapvető alkotórésze. Hozzájárult az órák tökéletesítéséhez is, honfitársai őt tartják az ingaóra feltalálójának.

Legnagyobb sikerét az 1665-ben megjelent Micrographia című, gazdagon illusztrált munkája aratta. Ebben az általa tervezett többlencsés mikroszkóppal - a szemmel láthatatlan parányok világában - végzett megfigyeléseit adta ki, a pontos, mégis művészi rajzok elbűvölték a közönséget. A növények kis kamráit sejteknek, azaz celláknak nevezte el, mert a szerzetesek celláira emlékeztette őt. Azt is kiszámította, hogy egy négyzethüvelyknyi parafa 1 milliárd 259 millió 712 ezer sejtet tartalmaz, ekkora számot tudományos műben addig nem írtak le.

Az angliai tudományos közvélemény egyetértett Boyle-lal, aki 1662-ben a két esztendeje létrehozott Royal Society kísérletekért felelős kurátori posztjára javasolta az akkor huszonhét éves Hooke-ot évi 30 fontos javadalmazással.
Mivel a tudomány számtalan területét kutatta, többé-kevésbé megalapozottan állíthatta mások kidolgozottabb és eredményeiről, hogy ő azokat már sejtette vagy megjósolta.

Leghíresebb és legelkeseredettebb vitapartnere a legalább annyira kiállhatatlan Newton volt, akivel a bolygók ellipszis alakú keringési pályáján vesztek össze. Hooke ugyanis azt állította, hogy megfejtette a titkot, de nem árulja el, hogy ne fosszon meg másokat a felfedezés örömétől. Newton, aki viszont valóban kiszámolta a törvényt, ezen megsértődött, és sokáig nem adta nyomdába a fizika történetében mérföldkövet jelentő Principia harmadik, legfontosabb kötetét.

Ellenségeskedésük odáig fajult, hogy Newton, aki a Royal Society elnöke lett, még Hooke halála után is próbálta kisebbíteni versenytársa érdemeit. Holott éppen ő írta annak idején Hooke-nak a szállóigévé lett mondatot: "Ha én messzebbre tekintettem, mint mások, csak azért volt, mert óriások vállain álltam."

A Hold és a Mars egy-egy krátere is őrzi Hooke nevét.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Agykutatás

A stroke új kezelése

Kutatók egy új terápiás eljárást ismertettek, mellyel csökkenthetőek az agyi infartus okozta károsodások, az elhalt idegek újra növekedhetnek, a kiesett működések helyreállhatnak. Ráadásul az eddigiekkel szemben „a terápia hosszú idővel a stroke után is hatékony” - állítja Gwendolyn Kartje, a cikk első szerzője.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

Borderline és stigmatizáció

Dr. Ratkóczi Éva személyközpontú- és kognitív-viselkedésterápiás kiképző pszichoterapeutát kérdeztük a borderline személyiségzavar megjelenítésének jellemzőiről.

Gondolat

Bevezetés a szomato-pszichoterápia szerteágazó világába

A szomato-pszichoterápia szemléletében a test és az elme nem különválasztható jelenségek, hanem egyazon dolog, a testelme két aspektusa. Ám ebben a szemléletben mégis a test az elsődleges, a „bölcsebb fél”: a test, a testi élmény biztosíthatja a biztonság, az önbizalom, az önkontroll és a lelki gyógyulás és öngyógyítás lényeges elemeit az egyén számára.