Gondolat

A klímaváltozás miatt növekszik a pollenszezon

2011. AUGUSZTUS 15.


A csöpögő orr és a viszkető szem az allergia tünetei. A betegség egyre nagyobb méreteket öltött az elmúlt 30 évben. Az amerikaiaknak ez évente már mintegy 21 milliárd dollárjába (4 200 milliárd forint) kerül. A kutatók szerint az egyik lehetséges ok a klímaváltozás.

A Proceedings of the National Academy of Sciences-ben megjelent tanulmány szerint a parlagfűszezon hosszabbodása összefüggésben van a felmelegedéssel. A kutatócsoport 10 helyszínről gyűjtötte össze a pollenszámot és az időjárási adatokat, a texasi Georgetowntól a kanadai Saskatoonig.

Az adatokból meghatározták, hogy 1995 és 2009 között a szélességi fok növekedésével nőtt a fagymentes időszak is, és ezzel együtt a pollenfertőzött napok száma is. A wisconsini LaCross feletti öt helyszínen legalább 13 nappal meghosszabbodott a pollenszezon. Saskatoonban majdnem egy teljes hónappal (27 nappal) tovább tratott.

A parlagfű Magyarországon július végétől októberig virágzik. A lakosság mintegy 10 százaléka érintett. Ez a gyomnövény egymaga több szezonális allergiás rhinitisért felelhet, mint az összes többi allergén növény együtt.

A szerzők felhívták a figyelmet arra, hogy a hosszabb szezon, illetve a pollenek magasabb koncentrációja miatt egyre többen betegedhetnek meg. A már allergiás emberek tünetei is súlyosbodhatnak.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: Az immunterápia hatásos az allergiáraSzkeptikusan állnak az emberek a klímaváltozáshozHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.