Egészségpolitika

Sikerek az egészségügyi sms-ek terén

2014. FEBRUÁR 27.

Egy kis kísérleti tanulmány, amely a rövid mobil telefonnal küldött szöveges üzenetek által közvetített beavatkozások hatékonyságát vizsgálta terhes nők és a cukorbetegek esetében azt sugallja, hogy az emberek pozitívan reagálnak a a biztosító társaságtól kapott szöveges üzenetekre.

A Regence Blue Cross Blue Shield egy jelentős biztosító Idaho, Oregon, Washington és Utah államokban – mintegy 2,2 millió tagja van. A projektet együtt dolgozták ki a Krames Staywell mobilszolgáltatóval. Az egészségügyi szöveges üzenetek küldését 69 terhes nőnek és a 56 cukorbetegnek ajánlották fel. Ezek közül 38 terhes nő és a 27 cukorbeteg végezte el a felmérés értékelését. A résztvevő heti rendszerességgel kaptak rövid szöveges üzeneteket: melyek tartalmát információk, egészségügyi tanácsok és emlékeztetők alkották.

A terhes résztvevők körülbelül 32 százaléka, míg a cukorbetegek 67 százaléka szerint az sms-ekben küldött információk segítettek nekik abban, hogy pozitív változásokat érjenek el, és képesek legyenek hatékonyabban menedzselni az egészségügyi állapotukat. Emellett a terhes nők közel 60 százaléka és a cukorbetegek csaknem 67 százaléka azt mondta, hogy többet tudtak meg a betegségükről, s a pillanatnyi állapotuk kiértékeléséhez szükséges szempontokról, miután rendszeresen megkapták a szöveges üzeneteket.

A terhesség programban a résztvevők közel 90 százaléka azt mondta, hogy az üzeneteket értékesnek találta, míg ugyanez az arány a cukorbetegeknél szintén magas, 89 százalék volt.

A legtöbb válaszadó mindkét csoportban, aki jóváhagyta a kísérlet kezdetekor, hogy üzeneteket fog kapni a biztosítótól, azt mondta, hogy pozitívan alakult az összképük a Regence Blue Cross Blue Shield társaságról. Konkrétan: a terhes válaszadók kilencven százaléka mondta azt, hogy "tetszik" (52 százalék) vagy hogy "Rendben" (38 százalék) arra a kérdésre, hogyan viszonyultak ahhoz, hogy egészségügyi információkat kapnak a Regence-től. A cukorbetegek ugyanerre a kérdésre 68 százalékban a „tetszett”, és 32 százalékban a „rendben van” választ adták.. Az összevont két csoportban a válaszadók 56 százaléka azt mondta, az üzenetek befolyásolták a Regence-ről kialakított összbenyomásukat.

Arra a kérdésre, hogy rangsorolja, hogyan szeretnének információt kapni Regence-től, a szöveges üzenet került a második helyre az e-mail után a cukorbeteg csoportban. A terhesek csoportjának esetében az SMS került a harmadik helyre – elmaradva az e-mail és a honlapról kapható információk mögött.

Janna Kimel, a felhasználói élmény kutató csoport vezetője elvégzett néhány telefonos interjút a kísérleti projektben résztvevők körében, és beszámolt a beszélgetések során nyert tapasztalatairól a tavalyi Egészségügyi Tervezési konferencián Bostonban.

"Többen azt mondták nekem a telefonban: ’tényleg úgy érzem, hogy Regence törődik velem’ ",és hozzáfűzte; "Van-e fogalmuk arról, hogy milyen érzés ez egy olyan személynek, aki egészségbiztosító társaságnál dolgozik ?"

Azt mondta, hogy az emberek beszámoltak neki olyan speciális akciókról, melyekre nagy mértékben a szöveges üzenetek buzdították őket, mint például végrehajtottak egy táplálkozási tervet, vagy részt vettek egy szülésre felkészítő programban.. Kimel szerint a projekt résztvevői – számára úgy tűnt – különböző okokból élvezték és értékelték a szöveges üzenetek kapását.

"A cukorbetegek esetében a legerősebb motiváció a túlélés," mondta. "[Azt mondják] ’nem akarok egyedül lenni, nem akarom egyedül csinálni, és ettől a kis szöveges üzenettől, amit kapok minden nap, úgy érzem, hogy kevésbé vagyok egyedül.’ A terhes nők sokkal többet aggódnak fiziológiai, mint lelki problémákkal kapcsolatban. Szeretik, ha konkrét dolgokat csinálhatnak – s ezekre az sms-ekből tippeket kaphatnak."

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://mobihealthnews.com/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

A szakdolgozói hiánynak az egészségük látja kárát

12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni. A felmérések szerint a szakdolgozóktöbb mint 80 százalékakrónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is.Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi,a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikusmódon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.

Egészségpolitika

Simon Gergely kilépett a Növényvédelmi Bizottságból

A Greenpeace Magyarország képviselője nyolc éve tagja a Növényvédelmi Bizottságnak. Szerinte ez idő alatt hazánk szinte minden fajsúlyos, növényvédő szerekkel kapcsolatos vitában (glüfozát, neonikotinoidok, légi permetezés) a nagyipari mezőgazdasági és vegyszergyártó lobbicsoportok álláspontját támogatta.

Egészségpolitika

A betegadatok komplex kezelése az egészségügyi ellátás során a legnagyobb érték

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) egy olyan integrációs platform, melynek központi szolgáltatásai gyorsabbá és átláthatóbbá teszik az egészségügyi folyamatokat. A rendszer hatékony és azonnali adatcserét tesz lehetővé, melynek fontosabb céljai a betegadatok és dokumentációk cseréjének megvalósítása, illetve a különböző egészségügyi ellátók közti erőforrások (CT, MR, labor és egyéb diagnosztikák) használata.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.