Egészségpolitika

Mobiltelefonok és vezeték nélküli hálózatok

2012. SZEPTEMBER 29.

Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a mobiltelefonok és hasonló készülékek okozta alacsony szintű elektromágneses tér káros egészségügyi hatásokkal járna, állapítja meg a Norvég Szakértői Bizottság által benyújtott jelentés. Ezen kívül a bizottság tanácsokat is ad a hatóságoknak arról, hogyan alakítsák a kockázatkezelési és szabályozási gyakorlatukat.

A Bizottság értékelte azokat a lehetséges egészségügyi veszélyeket, amelyeket azok a rádióadó-vevők keltenek, amelyek alacsony szintű elektromágneses terekkel működnek. Ilyenek például a mobiltelefonok, vezeték nélküli telefonok és hálózatok, mobiltelefon-bázisállomások, műsorszóró adók és más kommunikációs berendezések. A bizottság a jelenlegi szabályozási gyakorlatnak megfelelő értékeket vette figyelembe. A jelentést ez év szeptember 13-án publikálták.

Az egészségügyi hatóságok a határértékeket az International Commission on Non-ionising Radiation Protection (ICNIRP) ajánlása alapján állapították meg. A határértékek feletti térerő a testszövetek káros, túlzott melegedését idézi elő. Az ICNIRP nem figyelt meg egyéb egészségre káros hatást ezen a sugárzási szinten.
A hatóságok által megállapított küszöb-határértékek 50-szer alacsonyabbak, mint ami az emberi test- szövetet melegítené, vagy stimulálná az idegsejteket. A társadalomban élő aggodalmak miatt a kormány felkérte a Szakértői Bizottságot annak felmérésére, hogy az ilyen alacsony szintű elektromágneses terek okozhatnak-e egészségügyi hatásokat.

A Bizottság nem talált bizonyítékot arra, hogy a mobiltelefonok és más kisteljesítményű rádióadók növelhetnék a rák kialakulásának kockázatát, károsíthatnák a férfiak nemzőképességét, más reprodukciós károsodást okoznának, vagy olyan károsodásokhoz vezetnének, mint például az endokrin vagy az immunrendszer működésének megváltozásai.

A bizottság nem talált tudományos bizonyítékot a mobiltelefon-használat és a gyorsan növekvő agydaganat között. Ami a lassan növő agydaganatokat illeti, megvizsgáltak olyan embereket, akik a mobiltelefonokat már több mint 20 éve használják. Ezek a vizsgálatok nem mutattak ki kapcsolatot.

Csak korlátozott mértékben léteznek adatok más típusú fej- és a nyak-rák vonatkozásában, valamint a leukémiát és limfómát illetően, de az bizonyos, hogy a rákregiszterek nem mutattak ki növekedést ezeknek a daganatoknak vonatkozásában a népességben, amióta a mobiltelefonok használatba kerültek.

A Bizottság úgy találta, hogy a mobiltelefonok nem okozhatnak úgynevezett „elektromágneses túlérzékenységet”. Ez nem azt jelenti, hogy az elektromágneses túlérzékenység tünetei feltétlenül képzeletbeliek; de számos tanulmány arra utal, hogy például csökkent mobiltelefon-használat esetében is a tünetek megmaradhatnak.
Sokan úgy találják, hogy a mobiltelefonálás hatására a fül körüli terület forró lesz. Ez a jelenség a szakértők szerint nincs összefüggésben az elektromágneses sugárzással. A bőr felmelegedhet kissé az akkumulátor melegedése miatt, majd a telefonálás befejezése után a szervezet eltávolítja a hőt a normális véráramlással, ugyanúgy, mint ahogy egyébként is szabályozza a test hőmérsékletét.

A bizottság úgy véli, mivel nincs bizonytalanság az egészségügyi kockázatértékelésben, elegendő az általános óvatosság – nem több, mint az élet összes területén. Ez esetünkben azt jelenti, hogy az elektromágneses terhelés ne legyen magasabb, mint ami az elérni kívánt célhoz szükséges.
Egy példa az általános óvatosságra: hasznos volna, ha a hatóságok tájékoztatnák a felhasználókat arról, hogy a kihangosító szettek használata jelentősen csökkenti a mobiltelefonok okozta elektromágneses terhelést. Azt sem árt tudatni, hogy a mobiltelefon által generált térerő a készülék körül alacsonyabb, ha jó a lefedettség.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: https://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Idegtudományok

A stroke új kezelése

Kutatók egy új terápiás eljárást ismertettek, mellyel csökkenthetőek az agyi infartus okozta károsodások, az elhalt idegek újra növekedhetnek, a kiesett működések helyreállhatnak. Ráadásul az eddigiekkel szemben „a terápia hosszú idővel a stroke után is hatékony” - állítja Gwendolyn Kartje, a cikk első szerzője.

Idegtudományok

A drogok hatása az agyra

A kábítószerélvezet valószínűleg a „gondolkodás nélküli cselekvés” veleszületett hajlamához köthető. Legalábbis ezt mutatták ki a kutatók mesterséges stimulánst használó testvérek vizsgálata alapján.

Idegtudományok

Az agyi plaszticitás kulcsa

A felnőtt korban született neuronok jóval a neurogenezis hanyatlása után is hozzájárulnak az agy flexibilitásához, állapította meg a Journal of Neuroscience tanulmánya.