Egészségpolitika

I. KEKSZ konferencia: Alapvetések a magyar egészségügyi rendszer fejlesztéséhez

2022. FEBRUÁR 13.

A Konszenzus az Egészségért Kör Szakértői (KEKSZ) arra szövetkeztek, hogy minél több hiteles szakértő bevonásával előmozdítsák az egészségügyi rendszer fejlesztését, szakpolitikailag fontos kérdésekben konszenzust teremtsenek. Minden egyes magyar lakosnak, minden egészségügyben dolgozónak, és gyógyulni vágyó betegnek szüksége van egy jobban szervezett, az egészség ügyét jobban szolgáló, igazságosabb, a lakosság igényeit magasabb szinten biztosító, hatékony, és transzparens egészségügyre és népegészségügyi rendszerre. Ezen célok megvalósítása érdekében a KEKSZ az elmúlt kilenc hónap során létrehozott egy egészségpolitikai stratégiai alapdokumentumot, amelyet egy online konferenciasorozat keretében kívánunk széles szakmai kör előtt bemutatni és továbbfejleszteni.

Az online konferenciasorozat első rendezvényére február 16-án kerül sor, majd két hónap alatt tervezünk végig haladni a legfontosabb területeken, kétheti rendszerességgel.

Az első KEKSZ konferencia részletes programja:
2022 február 16. szerda, 10–17 h

Mennyi pénzt kell az egészségügyre költenünk? Hogy kell ezen forrásokat elosztanunk?

10:00 – 10:30 A KEKSZ bemutatkozása
Rékassy Balázs és Kósa István társalapítók

10:30 – 12:00 Forrásteremtés lehetőségei az egészségügyben

Üléselnök: Dózsa Csaba László egyetemi docens, Miskolci Egyetem, Egészségtudományi Kar, Egészségügyi Szakmai Kollégium Menedzsement Egészség-Gazdasági, Egészségügyi Informatikai és Minőségbiztosítási Tanács utolsó alelnöke

Előadó: Forman Balázs egyetemi docens, Neumann J Egyetem, Kecskemét

Opponensek:
Pogátsa Zoltán egyetemi docens, Soproni Egyetem, Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar
Kollányi Zsófia egyetemi adjunktus, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Társadalomtudományi Kar

13:00 – 14:30 A nemzeti egészségbiztosító szolgáltatásvásárlói funkciójának fejlesztése

Üléselnök: Rékassy Balázs orvos, egészségügyi menedzser, népegészségügyi szakértő

Előadó: Dózsa Csaba László egyetemi docens, Miskolci Egyetem, Egészségtudományi Kar, Egészségügyi Szakmai Kollégium Menedzsement, Egészség-Gazdasági, Egészségügyi Informatikai és Minőségbiztosítási Tanács utolsó alelnöke

Opponensek:
Mezei Szabolcs költségvetési szakértő
Kósa István orvos, okleveles egészségügyi menedzser, Egészségügyi Szakmai Kollégium Menedzsement, Egészség-Gazdasági, Egészségügyi Informatikai ésMinőségbiztosítási Tanács utolsó elnöke

15:00 – 16:30 Köz- és magánfinanszírozott ellátások egymás mellett élése

Üléselnök: Lantos Gabriella egészségügyi menedzser

Előadó: Rékassy Balázs orvos, egészségügyi menedzser, népegészségügyi szakértő

Opponensek: Leitner György elnök, Primus Egyesület
Bodnár Viktoria közgazdász, egyetemi docens
Váradi Péter


A KEKSZ Konferenciák online konferenciák formájában kerülnek megrendezésre 2022 február 16. és március 30. között.

Online stream és chat funkció a KEKSz Facebook oldalán lesz elérhető : https://www.facebook.com/groups/618645272569969

Amennyiben Ön korábban hozzájárult a KEKSZ szakmai anyagának létrehozásához, vagy a jövőben hozzá kíván járulni az anyag továbbfejlesztéséhez, megismertetéséhez, ezért interaktív videoplatformon szeretne csatlakozni a rendezvényhez, kérjük, regisztráljon a KEKSZ honlapján: https://sites.google.com/view/kekszp

Az interaktív videoplatformhoz 100 regisztrált személynek tudunk hozzáférést biztosítani.

REGISZTRÁCIÓ:
Kérjük, részvételi szándékát az alábbi hyperlinken jelezze: https://sites.google.com/view/kekszp/konferencia-regisztr%C3%A1ci%C3%B3


Konszenzus az Egészségért Kör Szakértői (KEKSZ)

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.