Egészségpolitika

eHealth oktatás középiskolás diákok számára Olaszországban

2015. ÁPRILIS 23.

Olaszország Veneto tartományának 14 középiskolájában 99 osztály vesz részt az oktatási programban, együttműködve a régió helyi egészségügyi hatóságaival. A projekt célja, hogy a diákok megismerjék az egészségügyi innovációkat, tudatos felhasználókká váljanak és aktívan támogassák az egészségügyi szolgáltatásokat. Az első lecke Bellunoban volt az ITC Calvi középiskolában, 2014 november 24-én.
Ezt a speciális oktatást kísérletképpen a középiskola utolsó évében tartják. Céljai közé tartozik, hogy tájékoztasson a regionális az egészségügyi rendszer szervezeti felépítéséről és irányításáról, támogatva az új eHealth egészségügyi szolgáltatásokat, melyek kapcsolódnak a folyamatok és a klinikai dokumentumok digitalizálásához. Dr. Claudio Dario, a projektet támogató Arsenàl.IT elnöke magyarázza: "Az alapelképzelés azon a felismerésen alapul, hogy elengedhetetlen, hogy tájékoztassuk, és tudatos felhasználókká neveljük azokat, akik majd a jövőben az egészségügyi szolgáltatásokat igénybe veszik. A cél, hogy biztosítsunk egy széles körű és megfelelő minőségi szintű hozzáférést az egészségügyi szolgáltatásokhoz a web és az IKT-csatornák és eszközök alkalmazásával.” Dr. Dario azt állítja, hogy a fiatalok „digitális bennszülöttek”, így aktív szerepet játszhatnak a változásban, ők lehetnek a tudásátadás legfontosabb szereplői családjuk és a többi ember irányában, akik nem digitális őshonosak.
"Az új generáció kezében az egészségügyi szolgáltatások forradalmának kulcsa”, mondja az elnök, és arra a következtetésre jut, hogy "Involválttá tenni őket az új megoldások kitalálásában, és az új lehetőségek felderítésében alapvető fontosságú az egészségügyi innovációs folyamatban. Ezért az Arsenàl.IT minden együttműködővel (23 állami helyi egészségügyi hatóság és kórházi tröszt a Veneto tartományban, ahol 5.000.000 lakos él) úgy döntött, hogy kiszélesíti részvételét a regionális elektronikus egészségügyi rekord kialakítás felé vezető úton. Ezt egyebek mellett diákok bevonásával kívánja elérni, akik az innováció kulcsszereplői lehetnek. "
A regionális Oktatási Hivatal támogatásának köszönhetően a tanórákra 2015 tavaszáig kerül sor, és az oktatást a helyi egészségügyi hatóságok néhány képviselője és az Arsenàl.IT szakértői tartják.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/

KULCSSZAVAK

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

A szakdolgozói hiánynak az egészségük látja kárát

12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni. A felmérések szerint a szakdolgozóktöbb mint 80 százalékakrónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is.Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi,a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikusmódon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.

Egészségpolitika

Simon Gergely kilépett a Növényvédelmi Bizottságból

A Greenpeace Magyarország képviselője nyolc éve tagja a Növényvédelmi Bizottságnak. Szerinte ez idő alatt hazánk szinte minden fajsúlyos, növényvédő szerekkel kapcsolatos vitában (glüfozát, neonikotinoidok, légi permetezés) a nagyipari mezőgazdasági és vegyszergyártó lobbicsoportok álláspontját támogatta.

Egészségpolitika

A betegadatok komplex kezelése az egészségügyi ellátás során a legnagyobb érték

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) egy olyan integrációs platform, melynek központi szolgáltatásai gyorsabbá és átláthatóbbá teszik az egészségügyi folyamatokat. A rendszer hatékony és azonnali adatcserét tesz lehetővé, melynek fontosabb céljai a betegadatok és dokumentációk cseréjének megvalósítása, illetve a különböző egészségügyi ellátók közti erőforrások (CT, MR, labor és egyéb diagnosztikák) használata.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Egy felhőben az egészségügy

Cammogó informatikai fejlesztések, rohanó mobil-egészségügy

Egészségpolitika

Vajon az okostelefonod tudja, ha depressziós vagy?

Mennyire ismer téged az okostelefonod? Egy új kutatás szerint, ezek az eszközök most már használhatók arra, hogy érzékeljék, ha gazdájuk depresszióban szenved.

Hírvilág

Magyar neurológusok a világ élvonalában

Idén szeptembertől a Semmelweis Egyetem Neurológia Klinikája is kiemelt nemzetközi oktatási központ lett, ahová a világ számos országából – köztük Németországból, Kanadából, és Görögországból - jönnek tanulni a szakorvosok.

PharmaPraxis

Hogyan lehet kialakítani a gyógyszerészek betegekkel való kommunikációs képességeit?

A hatékony gyógyszerész–beteg kommunikációt a gyógyszerész egyetemi tanulmányai, a gyakorlatorientált képzés, majd a folyamatos, élethosszig tartó szakmai továbbképzés során tanulja meg.

Hírvilág

Kollégiumot alakít ki a Szegedi Tudós Akadémia

Az egykori Bartók Béla Művelődési Ház felújításával kollégiumot alakít ki a Szegedi Tudós Akadémia, a beruházást 1,3 milliárd forintos kormánytámogatás teszi lehetővé - közölte Varró András, a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány elnöke pénteken a helyszínen.