Egészségpolitika

Csináljunk 100 Euróból 117-et!

2011. AUGUSZTUS 15.

A rendszert kalakító Tieto cég néhány évvel ezelőtt Németországban is beindított egy interaktív SMS-szolgáltatást. A német rendszer találkozó-megerősítésre, paciens-figyelmeztetésre is alkalmas, valamint az időpontot lemondó beteg helyébe talál másikat, és értesíti is.

Az SMS-szolgáltatások jelentékeny egészségügyi előnyökkel járnak: egyszerűsítik az egészségügyi szakemberek napi rutinját, javítják a szervezet hatékonyságát, gyorsítják az ellátáshoz való hozzáférést, és előmozdítják, hogy a betegek felelősséget vállaljanak a saját ellátásukhoz való hozzáférésben. Az SMS-alapú előfoglalási rendszer beteg-orientált.

A North Karelia Central Hospital (PKKS) ortopédiai klinikáján az SMS előfoglalási rendszer 20%-al csökkentette az időpontváltozások számát. Az előzetes eredmények szerint, az új rendszer időpontfoglalással foglalkozó nővérenként mintegy 10-15%-a munkaidőt takarít meg a Fülészeti klinikán. A Gyermekgyógyászati klinika járóbeteg rendelésén az SMS előfoglalási rendszer jelentősen, egy harmaddal csökkentette az összes telefonhívások számát; az új időpont kérésével kapcsolatos hívásokét pedig több mint 60%-al.

"Az SMS-szolgáltatás hozzájárul ahhoz, hogy az egészségügyi szakemberek képesek legyenek megbirkózni feladataikkal - s ugyanakkor javítja a betegeknek nyújtott szolgáltatások színvonalát. A fokozott hatékonyság a kórházakban is jelentős tényező. Ha az SMS-szolgáltatások növelik a hatékonyságot 17%-kal, akkor száz euro 117 eurová válik, " mondta Ari Laurila, a Tieto szakmai fejlesztője.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény - állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet száz százalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

Vége a TVK 16 éves uralmának – újraszabták a kórházi finanszírozást

A teljesítmény-volumenkorlát elve szerinti számolás tizenhét év után megszűnik a szakellátásban.Bevezetik az éves keretet a finanszírozásban, illetve szakmákra lesz kiosztva ez a pénz. Az idén életbe lépett változás megkérdezett szakértőink szerint leginkább átnevezés, de nem jelent átütő változást. Igaz, várhatóan megszűnik a kórházak mozgástere abban, hogy a jól és kevésbé jól fizetett területek között „játszanak”.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

A halál művésze

GYIMESI Ágnes Andrea

Árvai György, a Természetes Vészek Kollektíva alapítója, előadásaival bejárta a világot, dolgozott nagy- és független színházakban. Idén júniusban, a Prágában megrendezett 11. Nemzetközi Szcenográfiai Quadriennálén a magyar szekció tagja volt, és a legjobb kurátori koncepció aranyérmét nyerte el.

Gondolat

Buzzati a bornírt

1906. október 16. született Dino Buzzati olasz író

Hírvilág

Lassan elmossa az eső Pompejit

Újabb ókori fal omlott össze a pompeji ásatásokon