Egészségpolitika

Csináljunk 100 Euróból 117-et!

2011. AUGUSZTUS 15.

A rendszert kalakító Tieto cég néhány évvel ezelőtt Németországban is beindított egy interaktív SMS-szolgáltatást. A német rendszer találkozó-megerősítésre, paciens-figyelmeztetésre is alkalmas, valamint az időpontot lemondó beteg helyébe talál másikat, és értesíti is.

Az SMS-szolgáltatások jelentékeny egészségügyi előnyökkel járnak: egyszerűsítik az egészségügyi szakemberek napi rutinját, javítják a szervezet hatékonyságát, gyorsítják az ellátáshoz való hozzáférést, és előmozdítják, hogy a betegek felelősséget vállaljanak a saját ellátásukhoz való hozzáférésben. Az SMS-alapú előfoglalási rendszer beteg-orientált.

A North Karelia Central Hospital (PKKS) ortopédiai klinikáján az SMS előfoglalási rendszer 20%-al csökkentette az időpontváltozások számát. Az előzetes eredmények szerint, az új rendszer időpontfoglalással foglalkozó nővérenként mintegy 10-15%-a munkaidőt takarít meg a Fülészeti klinikán. A Gyermekgyógyászati klinika járóbeteg rendelésén az SMS előfoglalási rendszer jelentősen, egy harmaddal csökkentette az összes telefonhívások számát; az új időpont kérésével kapcsolatos hívásokét pedig több mint 60%-al.

"Az SMS-szolgáltatás hozzájárul ahhoz, hogy az egészségügyi szakemberek képesek legyenek megbirkózni feladataikkal - s ugyanakkor javítja a betegeknek nyújtott szolgáltatások színvonalát. A fokozott hatékonyság a kórházakban is jelentős tényező. Ha az SMS-szolgáltatások növelik a hatékonyságot 17%-kal, akkor száz euro 117 eurová válik, " mondta Ari Laurila, a Tieto szakmai fejlesztője.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Kapcsolódó anyagok

Ökológia

Nagyanyáink még tudták, hogy mi az a zero waste

A világ egyik részén elképesztő méreteket ölt az élelmiszer-pazarlás, míg a másik felén éheznek. Az ökológiai lábnyom jelentős részéért felelős az élelmiszer-termelés és -kereskedelem. Sokat és sokszor elismételt mondatok, amit számos beszédes adat támaszt alá. Ha csak hazai viszonylatban nézzük, a 2019-es NÉBIH-felmérés szerint egy átlag magyar lakos évente 65 kg élelmiszer-hulladékot termel, aminek majdnem a fele indokolatlanul megy a szemétbe. Ez a mennyiség Ázsiában például „csak” 8 kg. Ahogy a tartós eredményt ígérő fogyókúrákat, úgy az élelmiszer-pazarlás megállítását is apró, praktikus lépésekkel kell elkezdeni, amelyek aztán az életünk részévé válnak – tanácsolja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

Gondolat

Buzzati a bornírt

1906. október 16. született Dino Buzzati olasz író

Gondolat

A halál művésze

GYIMESI Ágnes Andrea

Árvai György, a Természetes Vészek Kollektíva alapítója, előadásaival bejárta a világot, dolgozott nagy- és független színházakban. Idén júniusban, a Prágában megrendezett 11. Nemzetközi Szcenográfiai Quadriennálén a magyar szekció tagja volt, és a legjobb kurátori koncepció aranyérmét nyerte el.

Hírvilág

Lassan elmossa az eső Pompejit

Újabb ókori fal omlott össze a pompeji ásatásokon