Egészségpolitika

Csináljunk 100 Euróból 117-et!

2011. AUGUSZTUS 15.

A rendszert kalakító Tieto cég néhány évvel ezelőtt Németországban is beindított egy interaktív SMS-szolgáltatást. A német rendszer találkozó-megerősítésre, paciens-figyelmeztetésre is alkalmas, valamint az időpontot lemondó beteg helyébe talál másikat, és értesíti is.

Az SMS-szolgáltatások jelentékeny egészségügyi előnyökkel járnak: egyszerűsítik az egészségügyi szakemberek napi rutinját, javítják a szervezet hatékonyságát, gyorsítják az ellátáshoz való hozzáférést, és előmozdítják, hogy a betegek felelősséget vállaljanak a saját ellátásukhoz való hozzáférésben. Az SMS-alapú előfoglalási rendszer beteg-orientált.

A North Karelia Central Hospital (PKKS) ortopédiai klinikáján az SMS előfoglalási rendszer 20%-al csökkentette az időpontváltozások számát. Az előzetes eredmények szerint, az új rendszer időpontfoglalással foglalkozó nővérenként mintegy 10-15%-a munkaidőt takarít meg a Fülészeti klinikán. A Gyermekgyógyászati klinika járóbeteg rendelésén az SMS előfoglalási rendszer jelentősen, egy harmaddal csökkentette az összes telefonhívások számát; az új időpont kérésével kapcsolatos hívásokét pedig több mint 60%-al.

"Az SMS-szolgáltatás hozzájárul ahhoz, hogy az egészségügyi szakemberek képesek legyenek megbirkózni feladataikkal - s ugyanakkor javítja a betegeknek nyújtott szolgáltatások színvonalát. A fokozott hatékonyság a kórházakban is jelentős tényező. Ha az SMS-szolgáltatások növelik a hatékonyságot 17%-kal, akkor száz euro 117 eurová válik, " mondta Ari Laurila, a Tieto szakmai fejlesztője.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

A szakdolgozói hiánynak az egészségük látja kárát

12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni. A felmérések szerint a szakdolgozóktöbb mint 80 százalékakrónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is.Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi,a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikusmódon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

Simon Gergely kilépett a Növényvédelmi Bizottságból

A Greenpeace Magyarország képviselője nyolc éve tagja a Növényvédelmi Bizottságnak. Szerinte ez idő alatt hazánk szinte minden fajsúlyos, növényvédő szerekkel kapcsolatos vitában (glüfozát, neonikotinoidok, légi permetezés) a nagyipari mezőgazdasági és vegyszergyártó lobbicsoportok álláspontját támogatta.

Egészségpolitika

A betegadatok komplex kezelése az egészségügyi ellátás során a legnagyobb érték

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) egy olyan integrációs platform, melynek központi szolgáltatásai gyorsabbá és átláthatóbbá teszik az egészségügyi folyamatokat. A rendszer hatékony és azonnali adatcserét tesz lehetővé, melynek fontosabb céljai a betegadatok és dokumentációk cseréjének megvalósítása, illetve a különböző egészségügyi ellátók közti erőforrások (CT, MR, labor és egyéb diagnosztikák) használata.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

A halál művésze

GYIMESI Ágnes Andrea

Árvai György, a Természetes Vészek Kollektíva alapítója, előadásaival bejárta a világot, dolgozott nagy- és független színházakban. Idén júniusban, a Prágában megrendezett 11. Nemzetközi Szcenográfiai Quadriennálén a magyar szekció tagja volt, és a legjobb kurátori koncepció aranyérmét nyerte el.

Gondolat

Buzzati a bornírt

1906. október 16. született Dino Buzzati olasz író

Hírvilág

Lassan elmossa az eső Pompejit

Újabb ókori fal omlott össze a pompeji ásatásokon