Egészségpolitika

Az SMS hasznos eszköz lehet a malária elleni harcban

2014. NOVEMBER 28.

A malária minden évben megöl több mint 600.000 embert, akik közül több mint háromszázezer gyermek. A múlt hónapban a PLOS ONE folyóiratban közzétett tanulmányban a Harvard Egyetem kutatói megállapították, hogy az egyszerű szöveges üzenet emlékeztetők, melyek a malária gyógyszerek beszedésére figyelmeztetik a pácienseket segíthetnek a betegség elleni harcban, azáltal, hogy növelik azon betegek számarányát, akik teljes mértékben végigcsinálják az elrendelt gyógyszeres kezelést.
Az egyik fő kihívás a malária-ellenes küzdelemben, hogy a kórokozóban rezisztencia alakult ki sok olyan gyógyszerrel szemben, amelyek korábban hatékonyan működtek - mondja Julia Raifman, a Harvard School of Public Health PHD jelöltje, aki a tanulmány társszerzője. Csak egyféle típusú szer, az artemizinin-alapú kombinált terápia (ACT) maradt hatékony, és elérhető. "Ha a beteg nem fejezi be a teljes gyógyszeres kezelést, a kórokozóban rezisztencia alakulhat ki a kezelésre. És a fertőző betegségek esetében, amilyen például a malária, a gyógyszer-rezisztens kórokozók átterjedhetnek más személyekre” mondja Raifman. "Tanulmányok azt mutatják, hogy még az Egyesült Államokban is körülbelül az emberek fele nem tartja be a gyógyszer szedésével kapcsolatos utasításokat - hiszen könnyű elfelejteni, vagy azt gondolni, hogy fölösleges tovább szedni a gyógyszert, mert már jobban érzi magát. Már kezdjük látni artemizininnel szembeni rezisztencia kialakulásának kezdeteit Délkelet-Ázsiában. Ez katasztrofális lenne, ha ez széles körben elterjedne és így nem volna semmilyen hatékony kezelés a malária ellen, " tette hozzá.
A kutatók, együttműködve IPA ( Innovations for Poverty Action) ghánai kutatóival, felhívták a figyelmet SMS emlékeztetőkkel kapcsolatban végzett korábbi kutatásokra, melyekben az emberek SMS emlékeztetőket kaptak olyan helyzetekben, amikor nem, vagy nem teljes mértékben vitték keresztül eredeti szándékukat, mint például, hogy rendszeresen pénzt takarítsanak meg, visszafizessék megfelelő időben és ütemezésben a hiteleket, vagy éppenséggel határidőre kitöltsék a megfelelő főiskolai pénzügyi támogatási formanyomtatványokat. A labor munkatársai Ghánában több mint 1100 embert vont be a kísérletbe. A kísérleti személyeket gyógyszertárakon és egészségügyi intézményeken kívül toborozták, akiket aztán mobiltelefonjuk segítségével vontak be egy automatizált rendszerbe. A rendszer véletlenszerűen kiválasztotta a bevont személyek felét, s ezek a személyek szöveges üzenetben kaptak emlékeztetőket, hogy vegyék be a gyógyszert, mégpedig 12 óránként, ami a gyógyszer szedési ciklusának felel meg. A helyi személyzet nyomon követte a résztvevőket: néhány nappal később otthonukban felkereste őket megtudni, hogy hány tablettát vettek be. A tanulmány szerzői Raifman, Heather Lanthorn, Slawa Rokicki, és Günther Fink azt találták, hogy azok, akik SMS-eket kapnak, szignifikánsan nagyobb eséllyel fejezik be a teljes gyógyszeres kezelést.
A tanulmány szerzői azt is vizsgálták, hogy a rövid vagy a hosszabb, informatív üzenetet hatékonyabb-e, és meglepetést okozva azt állapították meg, hogy a rövidebb üzenetek jelentős hatással voltak, de a hosszabbak nem. "SMS emlékeztetők akkor jók, ha mindössze egy " lökést" adnak mondta Aaron Dibner-Dunlap, az IPA kutatója, aki a szöveges üzenet emlékeztetőket tanulmányozta. "Az SMS-ek segíthetnek az embereknek véghez vinni valamit, amit eredetileg elhatároztak, de az emberi természet trükkös, és a tudomány még oly fiatal. Optimisták vagyunk, mert a mobil telefon és az sms-ezés annyira elterjedt és olyan olcsó egy olyan rendszert kialakítani, mint a mi kísérleti rendszerünk, hogy hatalmas potenciális tárul fel, amely segíteti az embereket, igen alacsony áron."

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: https://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.