Egészségpolitika

Az ágyad figyel téged!

2011. AUGUSZTUS 15.

Krónikus betegségek esetén gyakorta szükséges a beteg releváns fiziológiai paramétereinek szoros megfigyelése. Szív-és érrendszeri betegségben ilyen paraméterek például az EKG, a testsúly, vérnyomás, illetve szívfrekvencia. Az ellenőrzés egyre inkább digitális formában történik: Európában - főként távmonitorozásra – sok helyen használnak elektronikus vérnyomásmérő mandzsettát, vagy digitális fürdőszoba mérleget használnak.

Ám a jelenleg használt eszközök és az ezekkel mért adatok mennyisége és minősége korántsem optimális (ebben szerepet játszik az is, hogy a betegek nem mindig továbbítják kellő rendszerességgel az adatokat a kezelőorvosnak). "Az EU által finanszírozott MyHeart projekttel szeretnénk elérni, hogy olyan új érzékelő technológia álljon rendelkezésre, amely kiegészítheti vagy akár lecserélheti a meglévő megfigyelő rendszereket annak érdekében, hogy növekedjék a krónikus szívbetegek ellátásának színvonala.” mondta Christian Zugck a németországi Universität Heidelberg Belgyógyászati Tanszékéről.

A most folyó klinikai vizsgálatban, amely 200, pangásos szívelégtelenségben szenvedő beteget érint Európa hat tudományos orvosi központjában olyan intelligens, elektronikus textíliákat próbálnak ki, amelyeket a MyHeart projekt első néhány évében dolgoztak ki. Az intelligens érzékelő ágynemű a nyomás- és mozgásváltozásokat érzékelve képes elemezni a betegek alvás közbeni légzési mintáit.

Az intelligens ágyneműn kívül a betegek egy intelligens textilmellényt is használnak, amelynek beépített elektródái alkalmasak EKG-felvétel készítésére. A mellényt elegendő reggelente 15 percre felvenni; az ezalatt rögzített EKG-adatok segítségével kiszámítható a szívfrekvencia-variabilitás, ami igen fontos a szívelégtelenségben szenvedő betegek ellenőrzése során, ugyanis néhány esetben jóval korábban segíthet felismerni a kritikus epizód közeledtét, mint a hagyományos paraméterek – pl. a testsúly - változásai. Zugck szerint az új eszközök használatával elérhető céllá válik a kórházi kezelések csökkentése. "

Az új eszközök telemedicinában való felhasználása egyaránt szolgálja a betegek állapotának javulását és a költségek csökkentését, ami Zugck szerint akár 50%-ot elérhet.

Forrás:
"https://www.healthtechwire.com/The-Industry-s-News-unb.146+M558a9cde945.0.html#1365"


Szemlézte: Kolin Péter

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

A gyógyító alkotói láz – Beszélgetés M. Kecskés András pantomimművésszel

A pantomim, a mozgásművészet és színházművészet elemeit egyesítem. Például jellegzetes pantomimes eszközöket használok elvont fogalmak kifejezésére. Egyszerű példát említve, pantomimes alaptechnika a súly cipelésének megjelenítése, de ezt a lélek mázsás súlyának kifejezésére is lehet használni.

Gondolat

Ülj le közénk, és mesélj!

1937. január 13. Thomas Mann felolvasóestje a budapesti Magyar Színházban

Klinikum

A betegek élete a kézhigiénén múlik

A kórházi fertőzések csupán 20 százalékkal szoríthatók vissza előírásokkal, a prevenció 80 százaléka a kezünkben van.

Hírvilág

Taroltak a digitális megoldások az idei Nekem Szól! Egészségértés pályázaton

2019-ben negyedik alkalommal adta át ünnepélyes keretek között az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete a Nekem Szól! Egészségértés Díjakat. A verseny résztvevőit Dr. Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár, a pályázat fővédnöke köszöntötte. A fődíjat idén az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány digitális egészségügyi naptárának ítélte a zsűri, amely a női egészséggel kapcsolatban nyújt támogatást, így hatékonyan segít a családtervezésben, valamint a nőgyógyászati betegségek korai felismerésében.

Gondolat

Az önmagunkkal való foglalkozás mint gyógyítás – Interjú Kis Judit képzőművésszel

„Mentális egészséggyakorlatok. A művészet közösségi helyzetekbe terelése.” Saját munkáiról szólva fogalmaz így Kis Judit képzőművész, akinek az önreflexióra építő művei önmagunkkal és másokkal egyaránt interakcióra hívnak. Kis Judit 2020-ban kapta meg az ACAX_Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, akkor, amikor a Covid-járvány globális szinten ébresztett rá mindannyiunk kiszolgáltatottságára, gyengeségeinkre és erősségeinkre. A rangos képzőművészeti díj nemzetközi zsűrije szerint Kis Judit munkái arra a lehetőségre hívják fel a figyelmet, hogy „úgy hagyjuk majd magunk mögött a jelenlegi helyzetet, hogy közben újra felfedezzük képességünket az empátiára és a törődésre”. A fiatal képzőművésszel sebezhetőségről, egyéni és közösségi gyógyulásról beszélgettünk.