Egészségpolitika

Az ágyad figyel téged!

2011. AUGUSZTUS 15.

Krónikus betegségek esetén gyakorta szükséges a beteg releváns fiziológiai paramétereinek szoros megfigyelése. Szív-és érrendszeri betegségben ilyen paraméterek például az EKG, a testsúly, vérnyomás, illetve szívfrekvencia. Az ellenőrzés egyre inkább digitális formában történik: Európában - főként távmonitorozásra – sok helyen használnak elektronikus vérnyomásmérő mandzsettát, vagy digitális fürdőszoba mérleget használnak.

Ám a jelenleg használt eszközök és az ezekkel mért adatok mennyisége és minősége korántsem optimális (ebben szerepet játszik az is, hogy a betegek nem mindig továbbítják kellő rendszerességgel az adatokat a kezelőorvosnak). "Az EU által finanszírozott MyHeart projekttel szeretnénk elérni, hogy olyan új érzékelő technológia álljon rendelkezésre, amely kiegészítheti vagy akár lecserélheti a meglévő megfigyelő rendszereket annak érdekében, hogy növekedjék a krónikus szívbetegek ellátásának színvonala.” mondta Christian Zugck a németországi Universität Heidelberg Belgyógyászati Tanszékéről.

A most folyó klinikai vizsgálatban, amely 200, pangásos szívelégtelenségben szenvedő beteget érint Európa hat tudományos orvosi központjában olyan intelligens, elektronikus textíliákat próbálnak ki, amelyeket a MyHeart projekt első néhány évében dolgoztak ki. Az intelligens érzékelő ágynemű a nyomás- és mozgásváltozásokat érzékelve képes elemezni a betegek alvás közbeni légzési mintáit.

Az intelligens ágyneműn kívül a betegek egy intelligens textilmellényt is használnak, amelynek beépített elektródái alkalmasak EKG-felvétel készítésére. A mellényt elegendő reggelente 15 percre felvenni; az ezalatt rögzített EKG-adatok segítségével kiszámítható a szívfrekvencia-variabilitás, ami igen fontos a szívelégtelenségben szenvedő betegek ellenőrzése során, ugyanis néhány esetben jóval korábban segíthet felismerni a kritikus epizód közeledtét, mint a hagyományos paraméterek – pl. a testsúly - változásai. Zugck szerint az új eszközök használatával elérhető céllá válik a kórházi kezelések csökkentése. "

Az új eszközök telemedicinában való felhasználása egyaránt szolgálja a betegek állapotának javulását és a költségek csökkentését, ami Zugck szerint akár 50%-ot elérhet.

Forrás:
"http://www.healthtechwire.com/The-Industry-s-News-unb.146+M558a9cde945.0.html#1365"


Szemlézte: Kolin Péter

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

A szakdolgozói hiánynak az egészségük látja kárát

12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni. A felmérések szerint a szakdolgozóktöbb mint 80 százalékakrónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is.Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi,a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikusmódon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

Simon Gergely kilépett a Növényvédelmi Bizottságból

A Greenpeace Magyarország képviselője nyolc éve tagja a Növényvédelmi Bizottságnak. Szerinte ez idő alatt hazánk szinte minden fajsúlyos, növényvédő szerekkel kapcsolatos vitában (glüfozát, neonikotinoidok, légi permetezés) a nagyipari mezőgazdasági és vegyszergyártó lobbicsoportok álláspontját támogatta.

Egészségpolitika

A betegadatok komplex kezelése az egészségügyi ellátás során a legnagyobb érték

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) egy olyan integrációs platform, melynek központi szolgáltatásai gyorsabbá és átláthatóbbá teszik az egészségügyi folyamatokat. A rendszer hatékony és azonnali adatcserét tesz lehetővé, melynek fontosabb céljai a betegadatok és dokumentációk cseréjének megvalósítása, illetve a különböző egészségügyi ellátók közti erőforrások (CT, MR, labor és egyéb diagnosztikák) használata.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Ülj le közénk, és mesélj!

1937. január 13. Thomas Mann felolvasóestje a budapesti Magyar Színházban

Klinikum

A betegek élete a kézhigiénén múlik

A kórházi fertőzések csupán 20 százalékkal szoríthatók vissza előírásokkal, a prevenció 80 százaléka a kezünkben van.

Klinikum

Tanácsok az agyrázkódás diagnosztizálására és kezelésére

Nem feltétlenül jár eszméletvesztéssel, és a felismeréséhez nincs szükség képalkotó vizsgálatokra.

Gondolat

Személyes nekrológ Láng István akadémikusnak (1931-2016)

Még nem láttam embert ennyit dolgozni, pedig körülbelül hatvan éves korodtól kezdve emlékszem rád. Olyan szép ritmusban csináltad, hatékonyan, látszólag könnyedén és megállás nélkül. Sokat segített ebben az alaposságod és a taktikai érzéked: gondosan megterveztél mindent, óvatosan, előrelátóan. A napi rutinodnak éppúgy része volt az aktuális ügyek intézése, mint az 5 évvel későbbi események előkészítése.

Gondolat

A gyógyító alkotói láz – Beszélgetés M. Kecskés András pantomimművésszel

A pantomim, a mozgásművészet és színházművészet elemeit egyesítem. Például jellegzetes pantomimes eszközöket használok elvont fogalmak kifejezésére. Egyszerű példát említve, pantomimes alaptechnika a súly cipelésének megjelenítése, de ezt a lélek mázsás súlyának kifejezésére is lehet használni.