Egészségpolitika

Az ágyad figyel téged!

2011. AUGUSZTUS 15.

Krónikus betegségek esetén gyakorta szükséges a beteg releváns fiziológiai paramétereinek szoros megfigyelése. Szív-és érrendszeri betegségben ilyen paraméterek például az EKG, a testsúly, vérnyomás, illetve szívfrekvencia. Az ellenőrzés egyre inkább digitális formában történik: Európában - főként távmonitorozásra – sok helyen használnak elektronikus vérnyomásmérő mandzsettát, vagy digitális fürdőszoba mérleget használnak.

Ám a jelenleg használt eszközök és az ezekkel mért adatok mennyisége és minősége korántsem optimális (ebben szerepet játszik az is, hogy a betegek nem mindig továbbítják kellő rendszerességgel az adatokat a kezelőorvosnak). "Az EU által finanszírozott MyHeart projekttel szeretnénk elérni, hogy olyan új érzékelő technológia álljon rendelkezésre, amely kiegészítheti vagy akár lecserélheti a meglévő megfigyelő rendszereket annak érdekében, hogy növekedjék a krónikus szívbetegek ellátásának színvonala.” mondta Christian Zugck a németországi Universität Heidelberg Belgyógyászati Tanszékéről.

A most folyó klinikai vizsgálatban, amely 200, pangásos szívelégtelenségben szenvedő beteget érint Európa hat tudományos orvosi központjában olyan intelligens, elektronikus textíliákat próbálnak ki, amelyeket a MyHeart projekt első néhány évében dolgoztak ki. Az intelligens érzékelő ágynemű a nyomás- és mozgásváltozásokat érzékelve képes elemezni a betegek alvás közbeni légzési mintáit.

Az intelligens ágyneműn kívül a betegek egy intelligens textilmellényt is használnak, amelynek beépített elektródái alkalmasak EKG-felvétel készítésére. A mellényt elegendő reggelente 15 percre felvenni; az ezalatt rögzített EKG-adatok segítségével kiszámítható a szívfrekvencia-variabilitás, ami igen fontos a szívelégtelenségben szenvedő betegek ellenőrzése során, ugyanis néhány esetben jóval korábban segíthet felismerni a kritikus epizód közeledtét, mint a hagyományos paraméterek – pl. a testsúly - változásai. Zugck szerint az új eszközök használatával elérhető céllá válik a kórházi kezelések csökkentése. "

Az új eszközök telemedicinában való felhasználása egyaránt szolgálja a betegek állapotának javulását és a költségek csökkentését, ami Zugck szerint akár 50%-ot elérhet.

Forrás:
"https://www.healthtechwire.com/The-Industry-s-News-unb.146+M558a9cde945.0.html#1365"


Szemlézte: Kolin Péter

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény - állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet száz százalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

Vége a TVK 16 éves uralmának – újraszabták a kórházi finanszírozást

A teljesítmény-volumenkorlát elve szerinti számolás tizenhét év után megszűnik a szakellátásban.Bevezetik az éves keretet a finanszírozásban, illetve szakmákra lesz kiosztva ez a pénz. Az idén életbe lépett változás megkérdezett szakértőink szerint leginkább átnevezés, de nem jelent átütő változást. Igaz, várhatóan megszűnik a kórházak mozgástere abban, hogy a jól és kevésbé jól fizetett területek között „játszanak”.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

A gyógyító alkotói láz – Beszélgetés M. Kecskés András pantomimművésszel

A pantomim, a mozgásművészet és színházművészet elemeit egyesítem. Például jellegzetes pantomimes eszközöket használok elvont fogalmak kifejezésére. Egyszerű példát említve, pantomimes alaptechnika a súly cipelésének megjelenítése, de ezt a lélek mázsás súlyának kifejezésére is lehet használni.

Klinikum

A betegek élete a kézhigiénén múlik

A kórházi fertőzések csupán 20 százalékkal szoríthatók vissza előírásokkal, a prevenció 80 százaléka a kezünkben van.

Gondolat

Ülj le közénk, és mesélj!

1937. január 13. Thomas Mann felolvasóestje a budapesti Magyar Színházban

Klinikum

Tanácsok az agyrázkódás diagnosztizálására és kezelésére

Nem feltétlenül jár eszméletvesztéssel, és a felismeréséhez nincs szükség képalkotó vizsgálatokra.

Gondolat

Személyes nekrológ Láng István akadémikusnak (1931-2016)

Még nem láttam embert ennyit dolgozni, pedig körülbelül hatvan éves korodtól kezdve emlékszem rád. Olyan szép ritmusban csináltad, hatékonyan, látszólag könnyedén és megállás nélkül. Sokat segített ebben az alaposságod és a taktikai érzéked: gondosan megterveztél mindent, óvatosan, előrelátóan. A napi rutinodnak éppúgy része volt az aktuális ügyek intézése, mint az 5 évvel későbbi események előkészítése.