Egészségpolitika

A SMARTT e-tapasz a francia "Worldwide Innovation Challenge" egyik győztese

2014. JÚNIUS 25.

A Rhenovia Pharma, egy biotechnológiai cég, amely a bioszimuláció alkalmazására szakosodott az új gyógyszerek kutatásában és fejlesztésében, bejelentette, hogy a „SMARTT e-Patch” projektjük díjat nyert a francia elnök által alapított, a francia gazdaság serkentését szolgáló innovációs versenyben.
Az innovatív tapasz válaszol arra az igényre, amely egyes gyógyszerek pontos és szabályozott beadásának szükséglete teremt egyes krónikus állapotok kezelésében, így például Alzheimer kór esetén. A francia állam támogatási programja segítségével a tapasz ipari előállítása már öt éven belül megkezdődhet. A világpiac volumene ezen a területen a becslések szerint meghaladja a 22 milliárd eurót. (forrás: MarketsandMarkets április 2013).
SMARTT e-Patch: válasz a közegészségügyi keresletre
A népesség elöregedésének és a különböző környezeti tényezőknek kombinációja különféle krónikus állapotok széles körű elterjedéséhez vezetett. Ilyenek például az érrendszeri, gyulladásos és neurológiai betegségek. Jelenleg a betegek körülbelül ötven százaléka hibásan vagy pontatlanul veszi be orálisan alkalmazott gyógyszereit (WHO, 2012). A kronobiológiai politerápia és az ellenőrzött adagolás használata ezért elengedhetetlen a betegek növekvő többsége esetében. A Rhenovia elektronikus transzdermális tapasz olyan megoldást kínál, amely automatizálja az alapvető gyógyszerek használatát.
Az SMARTT e-Patch egy transzdermális tapasz, amely lehetővé teszi akár hét gyógyszer ellenőrzött adagolását egy beépített elektronikus rendszer használata révén, amely a kezelőorvos által programozott. Eredetileg azt tervezték, hogy az e-Smartt Patch megkönnyítse idegrendszeri rendellenességekben szenvedők (mint például az Alzheimer-kór) helyzetét, de hamarosan felismerték, hogy a Rhenovia tapasz sokkal szélesebb körben alkalmazható, hiszen a helytelen gyógyszerszedés veszélye is sokkal nagyobb kört érint.
A kronobiológiai szabályozás és a gyógyszerek pontos adagolása növeli a gyógyszeres terápia hatékonyságát, és minimalizálja a mellékhatásokat. A transzdermális tapasz megakadályozza az előírt adagok beszedésének elmulasztását vagy elhibázását, olyan betegek esetében például, akik össze vannak zavarodva, illetve feleslegessé válhat harmadik fél közreműködése.
A SMARTT e-tapaszt díjazta a francia állam
Az Innovációs Bizottság 2030 elnöke a nemzetközileg elismert francia üzletasszony Anne Lauvergeon. Azért hozták létre 2013 áprilisában, hogy hét tematikus célkitűzést állapítson meg a fő társadalmi elvárásoknak és a gazdasági növekedés feltételeinek figyelembe vételével. Ezek a célkitűzések képezik a remények szerint Franciaországban a hosszú távú jólét és a foglalkoztatás alappilléreit. A francia állam életre hívta 2013 december 2-án a "Worldwide Innovation Challenge"-et, hogy támogassa és fejlessze a francia gazdaságban a „jövő bajnokait”.
Az első hullámban 625 innovatív nemzetközi projektet nyújtottak be, ezek közül 134 került kiválasztásra, és 58 jutott a végső fordulóba. 13 díjazott volt a személyre szabott orvoslás területén, közöttük a Rhenovia Smartt e-tapasz projektje.
A piac volumene több tízmilliárd euró - és a növekvő
A transzdermális alkalmazások piaci értékét 31,5 milliárd dollárra (22,8 milliárd euró), becsülik 2015-re, és az éves növekedés mintegy 8 százalék. Ugyanilyen érdekes, hogy a transzdermális alkalmazások aránya az összes gyógyszerhez képest várhatóan 17 százalék lesz 2017-ig. Ezek az előrejelzések csupán a passzív transzdermális tapaszt veszik figyelembe, azaz nem számolnak azokkal az előnyökkel, melyeket az aktív tapaszok, így például a Rhenovia tapasza nyújtanak.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: https://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Nem szedik a gyógyszereiket az emlőrákos nők (sem)

Másfél év anastrozolkezelés után a nők 100%-a állította, hogy mindig szedte a gyógyszerét, de csak 69%-uk váltotta ki legalább a szükséges vények 80%-át.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).