Egészségpolitika

A munkáltatók telemedicina használata várhatóan 68 százalékot emelkedik 2015-re

2014. SZEPTEMBER 26.

A Towers Watson globális szakmai szolgáltató cég szerint a telemedicina segítségével 6 milliárd dollárt takaríthatnának meg az amerikai munkaadók évente.

"Bár ez az elemzés a maximálisan lehetséges megtakarításra világít rá, akár lényegesen alacsonyabb szintű használat is több száz millió dolláros megtakarítást generálhat " - Dr. Allan Khoury, a Towers Watson vezető tanácsadója mondta ezt egy nyilatkozatában. "Ahhoz, hogy elérhetőek legyenek ezek a megtakarítások, változás szükséges a beteg és az orvos attitűdjében. Az egészségügyi tervezésben hajlandóság kell integrálni és megtéríteni ezeket a szolgáltatásokat, valamint szabályozási támogatásra van szükség minden államban."

Egy felmérésben az 1000 embert vagy többet foglalkoztató munkáltatóknál Towers Watson megállapította, hogy a jelenleg csupán 22 százalék ajánlja fel a telemedicina konzultációkat az ügyeleti vagy az alapellátást biztosító látogatások költségtakarékos alternatívájaként. További 37 százalék tervezte, hogy bevezeti e szolgáltatásokat 2015-re, amely 68 százalékos növekedést jelent. És a 2016-ig vagy 2017-ig terjedő időszakot tekintve a munkáltatók további 34 százaléka mondta, hogy megfontolja a telemedicina használatát.

Ez nem jelenti azt, hogy minden alkalmazott használni fogja ezeket a szolgáltatásokat. A fejenkénti hasznosítási arány jelenleg kevesebb, mint 10 százalék.
"A Telemedicina megkívánja, hogy a betegek hozzáférjenek a telemedicina szolgáltatáshoz, azaz tudjanak róla egyáltalán, és ténylegesen használják," mondta Jeff Levin-Scherz szenior tanácsadó.

"A munkáltató által szponzorált távorvoslási szolgáltatásokhoz való hozzáférés jelentősen emelkedik, és dolgozunk ügyfeleinkkel, hogy bizonyos legyen, hogy közlik e lehetőség értékét a kedvezményezettekkel. Arra számítunk, hogy az ilyen szolgáltatások iránti kereslet növekedni fog, amint egyre több ember - barátok és családtagok, akiknek már jó tapasztalataik vannak – hírül adják tapasztalataikat ezekről a vizitekről."

Levin-Scherz elmondta, hogy a Towers Watson elemzése szerint minden hetedik orvos-beteg találkozó megoldható az alapellátásban telemedicina közvetítésével, beleértve a video viziteket, és a telefonhívásokat. "A biztosító társaságok és a munkáltatók ösztönzése következtében a telemedicina egyre nagyobb szerepet fog játszani az egészségügyi szolgáltatások spektrumában" folytatta. "És már manapság látható, hogy ez csupán a jéghegy csúcsa. A telemedicina csak egy része a szélesebb telehealth spektrumnak, amely magában foglalja a videót, a számítógépes- vagy mobil alkalmazásokat, a virtuális látogatásokat, a ruhaként viselhető eszközöket és egyéb fejlesztéseket. "

A Deloitte januárban azt jósolta, hogy 2014 végéig már 100 millió e-vizit lesz világszerte, ami több mint 5 milliárd dollár megtakarítást jelent. Azt jósolják, hogy ebből 75 millió látogatás Észak-Amerikában lesz, és ez 400 százalékos növekedést jelent 2012-höz képest.

"Annak ellenére, hogy már 20 évesek a jóslatok, amelyek szerint az e-vizitek általánosak és megszokottak lesznek, az elfogadásuk alacsony mértékű maradt egészen a közelmúltig. Ezzel szemben úgy tűnik, hogy éppen 2014-ben lesz az inflexiós pont, elsősorban a technológiai változások és a távközlési infrastruktúra fejlődése miatt, és azért is, mert folyamatos a nyomás, hogy csökkentsék az orvosi költségeket és javítsák a gondozás színvonalát."

A Deloitte az e-vizit teljes megcélozható piacát a fejlett országokban hozzávetőlegesen 50-60 milliárd dollárra becsüli. A szélesebb értelemben vett telemedicina piac, amely tartalmazza az említetteken kívül az orvos-orvos konzultációt, távfelügyeletet, valamint a riasztásokat és értesítéseket, az előrejelzések szerint 25 milliárd dolláros piac lesz 2015-ben.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: https://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.