Egészségpolitika

A beszélő avatar

2011. AUGUSZTUS 15.

Bár a látás az elsődleges szenzoros funckió, amellyel a való világban navigálunk, a társas életben a hang a legfőbb támasz. Amikor az emberek elkezdik elveszíteni hallásukat, szép lassan kilépnek a közösségi térből. A beszélgetés nehéz lesz és zavarbaejtő: talán ez is a segélykérés elmaradásának egyik oka.

"Az átlagos személy, aki kezdi elveszíteni hallását, általában hét év elteltével kér segítséget," magyarázza Jochen Meyer, a „Hearing at Home” (HaH) nevű EU-s kutatási projekt koordinátora. Nekik akarnak segíteni a rendelkezésre álló korszerű technikák kombinálásával.

Segít a a tévéd

„Az volt az elképzelésünk, hogy a hallás segítését közelebb visszük az emberek mindennapi életéhez” – mondja Meyer. Azt remélik, hogy ezáltal sikerül legyőzni a technikai segédeszközök (mint például a hallókészülék) használatával szembeni tipikus ellenállást.Éppen ezért a HaH rendszerben a technika a televízióra koncentrál, mint az otthonok leggyakrabban használt technikai eszközére, amely legtöbb lakás audiovizuális centruma.

A HaH „szíve“ egy szabályozóegység (set-top-box), amely össze van kötve a lakás különböző akusztikus, háztartási, és telefonkészülékeivel..

„Amikor egy akusztikus szakember beállít egy hallókészüléket, elvégez egy komplex tesztet, hogy a konkrét halláskárosodás specifikumait figyelembe vehesse” – példázza Meyer azt a működést, melynek segítségével a set-top-box 10 perc alatt ki tudja mérni, hogy mely hangfrekvenciákat kell kiemelnie, s melyeket elnyomnia. E beállítás után a halláskárosult a szabályozóegység (set-top-boksz) közbeiktatásával hallja a televíziót, vagy éppen a telefont. A készülék internetes video (VOIP) hívások kezelésére is alkalmas.

Ugyanakkor a készülék képernyője kijelzi, ha látogató érkezik (ezt CCTV – például térfigyelő kamera, video-kaputelefon - bekötésével érik el), ha cseng a telefon; vizuálisan követhető a mosógép, a mikrohullámú sütő és a többi háztartási gép működése is.

Száj-szinkron

A legtöbb felhasznált technológia már korábban is létezett, a HaH projekt egyszerűen csak egy közös rendszerbe integrálta ezeket, olyanba, amely figyelembe veszi a valós igényeket. Mindazonáltal Meyer kutatócsoportja saját fejlesztésekkel is büszkélkedhet: pédául létrehoztak egy avatart, vagyis egy animált beszélő fejet, amely élethű szájmozgással rekonstruál bármilyen, a televízióban elhangzó szöveget , így a felhasználók szájról olvashatnak, ha szükséges. Az új rendszer iránt természetesen nagy az érdeklődés , s a fejlesztők már a gyártókkal is felvették a kapcsolatot: a kereskedelemben forgalmaztott változatok várhatóan két-három év múlva jelenhetnek meg.
A HaH projektet az EU hatodik kutatási keretprogramjának IKT (információs kommunikációs technológia) ága részesítette támogatásban.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter

Forrás: https://cordis.europa.eu/ictresults/index.cfm?section=news&tpl=article&ID=91081

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Beszélgetés Bálint Géza főorvossal

Beszélgetés, Dr. Bálint Géza főorvossal az ORFI volt főigazgatójával, a magyar reumatológia egyik legismertebb kiváló orvosával, a humanista orvoslásról 80. születésnapja és Huszár Tibor „Beszélgetőkönyv Bálint Géza professzorral” című könyv megjelenése kapcsán.

Gondolat

Georg - Sotiris Bekas portréfilmje Lukácsról

KELEMEN Gábor

Gondolat

A humor jótékony formái a terápiában

A szerzőpáros cikke azt a látszólag könnyed és kissé szokatlan kérdést teszi fel, hogy a humor alkalmazása belefér-e a terápiás folyamatba. Van-e létjogosultsága, és milyen szándékkal, milyen céllal.

Hírvilág

A háromdimenziós mozi káros élettani hatásai

A 3D technológia alkalmazásának káros élettani hatásai lehetnek.

Idegtudományok

A megismerés és a gondolkodás csecsemőkori gyökerei

BUDA Béla

A mozgásokba, a tárgyak manipulációjában, a felnőttekkel váltott egyszerű nemverbális jelekben, majd az első hangadásokban, töredékszavakban ugyanis a vizsgálóknak sikerült új folyamatokat megragadni.