Egészségpolitika

A beszélő avatar

2011. AUGUSZTUS 15.

Bár a látás az elsődleges szenzoros funckió, amellyel a való világban navigálunk, a társas életben a hang a legfőbb támasz. Amikor az emberek elkezdik elveszíteni hallásukat, szép lassan kilépnek a közösségi térből. A beszélgetés nehéz lesz és zavarbaejtő: talán ez is a segélykérés elmaradásának egyik oka.

"Az átlagos személy, aki kezdi elveszíteni hallását, általában hét év elteltével kér segítséget," magyarázza Jochen Meyer, a „Hearing at Home” (HaH) nevű EU-s kutatási projekt koordinátora. Nekik akarnak segíteni a rendelkezésre álló korszerű technikák kombinálásával.

Segít a a tévéd

„Az volt az elképzelésünk, hogy a hallás segítését közelebb visszük az emberek mindennapi életéhez” – mondja Meyer. Azt remélik, hogy ezáltal sikerül legyőzni a technikai segédeszközök (mint például a hallókészülék) használatával szembeni tipikus ellenállást.Éppen ezért a HaH rendszerben a technika a televízióra koncentrál, mint az otthonok leggyakrabban használt technikai eszközére, amely legtöbb lakás audiovizuális centruma.

A HaH „szíve“ egy szabályozóegység (set-top-box), amely össze van kötve a lakás különböző akusztikus, háztartási, és telefonkészülékeivel..

„Amikor egy akusztikus szakember beállít egy hallókészüléket, elvégez egy komplex tesztet, hogy a konkrét halláskárosodás specifikumait figyelembe vehesse” – példázza Meyer azt a működést, melynek segítségével a set-top-box 10 perc alatt ki tudja mérni, hogy mely hangfrekvenciákat kell kiemelnie, s melyeket elnyomnia. E beállítás után a halláskárosult a szabályozóegység (set-top-boksz) közbeiktatásával hallja a televíziót, vagy éppen a telefont. A készülék internetes video (VOIP) hívások kezelésére is alkalmas.

Ugyanakkor a készülék képernyője kijelzi, ha látogató érkezik (ezt CCTV – például térfigyelő kamera, video-kaputelefon - bekötésével érik el), ha cseng a telefon; vizuálisan követhető a mosógép, a mikrohullámú sütő és a többi háztartási gép működése is.

Száj-szinkron

A legtöbb felhasznált technológia már korábban is létezett, a HaH projekt egyszerűen csak egy közös rendszerbe integrálta ezeket, olyanba, amely figyelembe veszi a valós igényeket. Mindazonáltal Meyer kutatócsoportja saját fejlesztésekkel is büszkélkedhet: pédául létrehoztak egy avatart, vagyis egy animált beszélő fejet, amely élethű szájmozgással rekonstruál bármilyen, a televízióban elhangzó szöveget , így a felhasználók szájról olvashatnak, ha szükséges. Az új rendszer iránt természetesen nagy az érdeklődés , s a fejlesztők már a gyártókkal is felvették a kapcsolatot: a kereskedelemben forgalmaztott változatok várhatóan két-három év múlva jelenhetnek meg.
A HaH projektet az EU hatodik kutatási keretprogramjának IKT (információs kommunikációs technológia) ága részesítette támogatásban.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter

Forrás: http://cordis.europa.eu/ictresults/index.cfm?section=news&tpl=article&ID=91081

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

A szakdolgozói hiánynak az egészségük látja kárát

12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni. A felmérések szerint a szakdolgozóktöbb mint 80 százalékakrónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is.Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi,a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikusmódon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.

Egészségpolitika

Simon Gergely kilépett a Növényvédelmi Bizottságból

A Greenpeace Magyarország képviselője nyolc éve tagja a Növényvédelmi Bizottságnak. Szerinte ez idő alatt hazánk szinte minden fajsúlyos, növényvédő szerekkel kapcsolatos vitában (glüfozát, neonikotinoidok, légi permetezés) a nagyipari mezőgazdasági és vegyszergyártó lobbicsoportok álláspontját támogatta.

Egészségpolitika

A betegadatok komplex kezelése az egészségügyi ellátás során a legnagyobb érték

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) egy olyan integrációs platform, melynek központi szolgáltatásai gyorsabbá és átláthatóbbá teszik az egészségügyi folyamatokat. A rendszer hatékony és azonnali adatcserét tesz lehetővé, melynek fontosabb céljai a betegadatok és dokumentációk cseréjének megvalósítása, illetve a különböző egészségügyi ellátók közti erőforrások (CT, MR, labor és egyéb diagnosztikák) használata.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Georg - Sotiris Bekas portréfilmje Lukácsról

KELEMEN Gábor

Klinikum

Beszélgetés Bálint Géza főorvossal

Beszélgetés, Dr. Bálint Géza főorvossal az ORFI volt főigazgatójával, a magyar reumatológia egyik legismertebb kiváló orvosával, a humanista orvoslásról 80. születésnapja és Huszár Tibor „Beszélgetőkönyv Bálint Géza professzorral” című könyv megjelenése kapcsán.

Gondolat

A humor jótékony formái a terápiában

A szerzőpáros cikke azt a látszólag könnyed és kissé szokatlan kérdést teszi fel, hogy a humor alkalmazása belefér-e a terápiás folyamatba. Van-e létjogosultsága, és milyen szándékkal, milyen céllal.

Agykutatás

A megismerés és a gondolkodás csecsemőkori gyökerei

BUDA Béla

A mozgásokba, a tárgyak manipulációjában, a felnőttekkel váltott egyszerű nemverbális jelekben, majd az első hangadásokban, töredékszavakban ugyanis a vizsgálóknak sikerült új folyamatokat megragadni.

Hírvilág

A háromdimenziós mozi káros élettani hatásai

A 3D technológia alkalmazásának káros élettani hatásai lehetnek.