COVID-19

COVID-19 a fogorvosi praxisban

2020. MÁRCIUS 23.

Habár a legtöbb fogászat bezár a COVID-19 járvány alatt, a sürgősségi betegeket a fogászati klinikák ellátják. Milyen módon védekezhetnek a fogorvosok a fertőzésveszélyben, és hogyan előzhetik meg, hogy esetlegesen fertőzött páciensük révén további betegek fertőződjenek meg?

Az International Journal of Oral Science tanulmányának szerzői a kínai példa alapján mutatják be a legfontosabb teendőket és eszközöket, amiket a fogorvosoknak a járvány idején be kell vetniük: 1. a COVID-19-betegek azonosítása, 2. fokozott kéz-higiéné, 3. személyes védőfelszerelés használata, 4. fertőtlenítő szájöblítés a fogorvosi beavatkozás előtt, 5. kofferdam gumilepedő/dental dam izoláció használata, 6. visszaszívást gátló rendszerrel felszerelt fogászati kézidarabok használata, 7. a klinikai környezet fertőtlenítése, 8. a keletkezett veszélyes hulladék megfelelő kezelése.

Az új-koronavírus (SARS-CoV-2) leggyakoribb fertőzési útvonala a direkt transzmisszió (köhögés, tüsszentés, a fertőzött folyadékcsepp inhalációja) és a kontakt fertőzés (érintkezés a száj, orr és szem mukózus membránjával); a nyál közvetítésével a 2019-nCoV direkt és indirekt módon egyaránt átadható, így a fogorvosi ellátás során keletkező aeroszol a fertőzés továbbadásának bizonyított módja. A fertőzött beteg által generált aeroszol a rendelő felületeire rakódva további betegeket fertőzhet meg, ezért a fertőzöttek kiszűrése, a keletkező aeroszol mennyiségének csökkentése és a klinikai környezet fertőtlenítése (valamint a relatív páratartalom csökkentése) a járvány idején különös fontossággal bír.

1. A fogorvosnak képesnek kell lennie a feltehetően vírusfertőzött betegek azonosítására – az ilyen beteget a fogorvosnak nem szabad ellátnia a rendelőjében, hanem azonnal karanténba kell helyeznie, és értesítenie kell az illetékes infekciókontroll hatóságot. A feltehetően vírusfertőzött betegek kiszűrése érdekében érintésmentes homlokhőmérő használata és kérdőív kitöltetése szükséges (a kérdőívben rá kell kérdezni a következőkre: a páciensnek volt-e láza az elmúlt 14 napban; találkozott-e a páciens az elmúlt 14 napban lázas vagy légúti tünetektől szenvedő beteggel; találkozott-e a páciens az elmúlt időszakban sok ismeretlen emberrel, vett-e részt gyűlésen.

2. A fokozott kéz-higiéné azt jelenti, hogy a fogorvosnak és asszisztensének meg kell mosnia a kezét a beteg megvizsgálása előtt, a fogorvosi beavatkozás előtt, miután megérintette a pácienst, miután nem-fertőtlenített felülethez vagy eszközhöz ért, továbbá miután nyálkahártyához, bőrhöz, testfolyadékhoz ért.

3. Olyan személyes védőfelszerelést kell használni, ami alkalmas a vírus távoltartására, így védőszemüvegen kívül arc-pajzsot is, valamint orvosi sapkát, eldobható szájmaszkot, gumikesztyűt, impermeábilis cipővédőt, sebészi köpeny felett hordott extra eldobható védőruhát.

4. Fertőtlenítő szájöblítés a fogorvosi beavatkozás előtt: a koronavírust a klórhexidin nem öli meg, viszont érzékeny az oxidációra, ezért a páciens számára 1%-os hidrogén-peroxid vagy 0,2%-os povidon ajánlott a fogorvosi beavatkozás előtt szájöblítéshez.

5. A kofferdam gumilepedő/dental dam izoláció használata 70%-kal csökkenti a beavatkozás környezetébe kerülő aeroszol-részecskék számát. Az izoláción kívül extra nagy volumenű elszívást kell alkalmazni a procedúra során, a reguláris szukció mellett.

6. Visszaszívást gátló rendszerrel felszerelt fogászati kézidarabokat kell használni: olyan kézidarabokat, amikben a refluxot gátló billentyűk vannak.

7. A klinikai környezet fertőtlenítése: az ismert szabályok mellett érdemes odafigyelni arra, hogy a felvonót használó páciensek megfelelő módon használják a szájat eltakaró maszkjukat és kerüljék a direkt kontaktust a lift gombjaival.

8. A keletkezett veszélyes hulladék megfelelő kezelése a protokollok szigorú betartásával történjen.

Eredeti közlemény:
Peng X, Xu X, Li Y, Cheng L, Zhou X, Ren B. : Transmission routes of 2019-nCoV and controls in dental practice. Int J Oral Sci. 2020 Mar 3;12(1):9


Szemlézte
Kazai Anita dr.

A WHO ajánlásai
WHO: Country & Technical Guidance - Coronavirus disease (COVID-19)

A fenti szemlézés tájékoztató jellegű, tudományos eredmények vázlatos bemutatása, a hazai, a COVID-19 járvánnyal kapcsolatban érvényben lévő eljárásrend az alábbi oldalon érhető el:
Nemzeti Népegészségügyi Központ: ELJÁRÁSREND A 2020. ÉVBEN AZONOSÍTOTT ÚJ KORONAVÍRUSSAL KAPCSOLATBAN - 2020.03.16.

eLitMed.hu
2020.március 23.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

COVID-19

A dohányzás COVID-19 esetében sem tesz jót a légutaknak

Az American Journal of Respiratory Critical Care Medicine április 24-i elektronikusan megjelent közleményében a szerzők tudományosan bizonyították, hogy a dohányzás fokozza a tüdőben a SARS-CoV-2 receptoraként működő ACE2 gén expresszióját.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

COVID-19

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

A Covid19 embert próbáló kihívás elé állította az egész társadalmat, de pillanatnyilag talán a legnagyobb teher az egészségügyben és a szociális szférában dolgozókra hárul. Munkájukra égetőbb szükség van, mint valaha, éppen ezért fontos, hogy nekik is legyenek megküzdési stratégiáik a kialakult krízishelyzet kezelésére. Mind a világjárvány képe, az azt kísérő félelem szorongást, stresszt okoz, a sok esetben azt kísérő izoláció is komoly lelki terhet jelent. Hogyan észlelhetjük egymáson és enyhíthetjük a nyomást, oldhatjuk meg az esetleg ezt kísérő szimptómákat? A Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum hívja fel a figyelmet: a dolgozók egymásra is ügyeljenek!

COVID-19

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Többeket távol tart mind az orvosi vizittől, mind a korábban szedett gyógyszereiktől a korona vírus okozta bizonytalan helyzet. Orvosokat, pácienseket egyaránt. Sokakat az interneten keringő álhírek rémítenek el, másoknak a személyes találkozás, a kórházba belépés maga a mumus. Most valamennyi szakember arra hívja fel a figyelmet, hogy minden olyan kezelésre, diagnosztikára és gyógyszeres terápiára szükség van, amelyek elmulasztása a későbbiekben tartós egészségkárosodást, vagy akár életveszélyes következményekkel járhat. Legyen az egy vérnyomáscsökkentő készítmény, vagy akár tényleg akár egy életmentő daganat ellenes terápia.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A nem dokumentált SARS-CoV2-fertőzések nagy száma segíti a járvány gyors terjedését

A nem dokumentált SARS-CoV2-fertőzések prevalenciájának és fertőzőképességüknek becslése alapvetően fontos a COVID-19 betegség prevalenciájának és pandemikus potenciáljának megértéséhez. A kínai szerzők a jelentett fertőzések és mobilitási adatok alapján becsülték meg, hogy a fertőzések hány százalékát jelenthették a Wuhanban január 23-án életbe lépett utazási korlátozások előtt, illetve után.

COVID-19

Az aneszteziológiai és intenzív ellátás kihívásai a COVID-19 fertőzéssel kapcsolatosan -gyakorlati szempontú ajánlás

A Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság 2020.03.18.-án jelentette meg a COVID-19-ben szenvedő betegek ellátását tárgyaló szakmai ajánlását. Az eltelt 5 nap alatt több, mint 5-szörösére növekedett a bizonyítottan új-koronavírussal fertőzött páciensek száma, akik között növekvő számban vannak az intenzív ellátásra, lélegeztetésre szoruló, a súlyos társbetegségek miatt kezelendő betegek. A betegellátás különös szempontjait mutatja, hogy a 19 oldalas dokumentumból 14 oldal az infekciókontrollal, a személyi védelmi eszközök használatával foglalkozik. Mindenki számára fontos, a mindennapi gyakorlatban hasznos útmutatásokat tartalmaz az ajánlás.

COVID-19

COVID-19: védjük az egészségügyi dolgozókat!

Szerkesztőségi közleményben hívja fel a figyelmet az egészségügyi dolgozók védelmének fontosságára a The Lancet legutóbbi száma.

COVID-19

Az új-koronavírus fertőzés megelőzése egészségügyi dolgozók körében

Hongkong és Szingapúr január végén fedezte fel az első új-koronavírus eseteket, majd az esetek számának gyors növekedését tapasztalták. Betiltották a nagy összejöveteleket, az embereket otthoni munkavégzésre irányították, és ösztönözték a távolságtartást a hétköznapi találkozásokban is

COVID-19

Koronavírus: az innovatív gyógyszergyártók európai közössége egyesült erővel csatlakozik a küzdelemhez

Az új koronavírus-járvány népegészségügyi és humanitárius jelentőségét figyelembe véve globális fellépést kíván mind a járványban már érintettek kezelése, a járvány megfékezése, és nem utolsósorban a jövőbeni járványok megelőzését tekintve. Ebben az erőfeszítésben aktív szereplőként kíván részt venni az innovatív gyógyszergyártók európai közössége.