COVID-19

Coronavirusok és CNS-betegségek

2020. MÁRCIUS 16.

Humán coronavirusok és egyéb respiratorikus vírusok: alábecsüljük ezeknek az opportunisztikus kórokozóknak a szerepét a központi idegrendszer betegségeiben? címmel közöltek áttekintő tanulmányt a Viruses című szaklapban kanadai kutatók. Mint a szerzők írják, a respiratorikus vírusok közül jónéhány neuroinvazív képességgel is bír, és a központi idegrendszerben (CNS) szaporodva a direkt sejtkárosító hatás mellett az arra fogékonyakban autoimmun folyamatokat indíthat be. Mivel jelenleg a neurológiai betegségek nagy része ismeretlen etiológiájú, érdemes megfontolni az opportunisztikus respiratorikus kórokozók szerepét ezek kialakulásában, exacerbációjában.

Az USA-ból rendelkezésre álló adatok szerint évente 100.000 lakosra 7 encephalitis miatt kórházi ápolásra szoruló beteg jut; az esetek felében ismeretlen az encephalitis oka, az ismert etiológiájú encephalitis-ek 20-50%-át okozza vírusfertőzés. A légutakban a vírusok a leggyakoribb kórokozók, kb. 200 féle humán respiratorikus pathogén vírust ismerünk (pl. influenzavirusok, coronavirusok, rhinovirusok, adenovirusok, metapneumovirusok, orthopneumovirusok). A legsérülékenyebb populációt a kisgyermekek és az idősek jelentik, körükben vírusok okozzák a respiratorikus megbetegedések 95, illetve 40%-át. Napjainkban egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy az opportunisztikus respiratorikus vírusok az enyhébb lefolyású felső légúti betegség mellett nemcsak súlyos alsó légúti megbetegedést képesek kiváltani, de képesek a központi idegrendszerbe is bejutni, és azt megbetegíteni.

Mint az egyéb vírusok, a respiratorikus vírusok is kétféle útvonalon juthatnak be a CNS-be: hematogén vagy retrográd neuronális úton. Az első esetében a vírusok a vér-agy gát és a vér-cerebrospinális folyadék közötti gát endothelsejtjeit, illetve a leukocytákat fertőzhetik meg, amik aztán a fertőzés disszeminációjáért felelősek; neuronális terjedés esetén a vírusok a szaglóideg vagy a perifériás idegek (n. trigeminus, n. vagus) mentén jutnak be a CNS-be, ahol a veleszületett immunrendszer túlzott reakcióját válthatják ki.

A CNS-infekciók epidemiológiáját igen nehéz feltérképezni, a virális gyulladás klinikai képe gyakran nemspecifikus, nehezen különböztethető meg a nem-virális encephalopathiától vagy a szisztémás vírusfertőzéshez társuló encephalopathiától, ez is az oka annak, hogy bár sok vírusról ismert, hogy képes a neuronokat és a gliasejteket egyaránt megfertőzni, így akut encephalitist okozni, a HIV-en kívül más vírust eddig nem tudtak speciális humán neurodegeneratív megbetegedéshez kapcsolni. Mindazonáltal, számos krónikus CNS-megbetegedés esetén – Alzheimer-kór, sclerosis multiplex - felmerült a herpesvirus kóroki szerepe, és száz körüli vírus esetében mutattak ki lehetséges encephalitogén hatást.

A respiratorikus vírusok között számos neuroinvazív fajtát tartanak számon, ilyen a respiratorikus szinciciális vírus (RSV), az influenza (infuenza A vírust mutattak már ki encephalitis, Reye-szindróma, lázas görcsroham, Guillain–Barré-szindróma, akut nekrotizáló encephalopathia hátterében), az enterovirusok (pl. poliovirus, rhinovirus) és a humán coronavirusok is (HCoV). Az elmúlt években SARS- és MERS-CoV-t mutattak ki myocarditis, meningitis, súlyos hasmenés hátterében, különösen gyermekek körében, és felvetették a különféle HCoV-k szerepét a CNS megbetegedéseiben (akut encephalitisben és krónikus neuropathológiában egyaránt). A HCoV képes a myeloid sejteket megfertőzni, az elképzelések szerint ezáltal képes manipulálni a veleszületett immunrendszert, a neuronális terjedés mellett így juthat el az extrapulmonális szövetekbe és a CNS-be is. A perzisztensen megfertőzött leukucyták vírusrezervoárként szolgálhatnak.

Bár eddig egyetlen humán neurológiai betegség esetén sem mutattak ki egyértelmű oki kapcsolatot HCoV-fertőzéssel, a közelmúltban számos beszámoló vetette fel a coronavirusok szerepét encephalitisben, akut flaccid paralízisben, akut disszeminált encephalomyelitisben, Guillain–Barré-szindrómában, valamint krónikus neurológiai kórképekben. Arbour és munkatársainak 2000-es közleménye például (Neuroinvasion by human respiratory coronaviruses; J Virol), ami neurológiai betegségekben elhunytak esetén vizsgálta az agyszövetben a HCoV előfordulását, azt találta, hogy 44%-ban mutatható ki az egyik, és 23%-ban a másik vizsgált HCoV-RNS; SM-betegek agyszövetében 36%-ban volt kimutatható HCoV, kontrollok esetében 13,7%-ban.

Összefoglalójukban a szerzők hangsúlyozzák: az ismeretlen okú encephalitisek és encephalopathiák hátterében az eddig általánosan feltételezettnél jóval nagyobb arányban állhatnak a neuroinvazív és neurotropikus respiratorikus vírusok, köztük az opportunisztikus humán coronavirusok.


Eredeti közlemény:
Desforges M, Le Coupanec A, Dubeau P, Bourgouin A, Lajoie L, Dubé M, Talbot PJ. Human Coronaviruses and Other Respiratory Viruses: Underestimated Opportunistic Pathogens of the Central Nervous System?. Viruses. 2020 Jan;12(1):14.

Szemlézte:
dr. Kazai Anita

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Nincsenek csodák - SM-ben sem

A sclerosis multiplex progresszív formája nem mutat összefüggést a cerebrospinalis vénás rendszer elégtelenségével

Idegtudományok

Van-e összefüggés a krónikus gyulladásos demyelinisatiós polyneuropathia és a vakcináció között?

A krónikus gyulladásos demyelinisatiós polyneuropathia (chronic inflammatory demyelinating polyneuropathy, CIDP) a Guillain–Barré-szindrómához (GBS) hasonló betegség, amit a GBS-hez hasonlóan összefüggésbe hoznak a vakcinációval. Jelenleg az irányelvek mindkét betegpopuláció esetében javasolják az oltások felvételét, azonban keveset tudunk arról, hogy milyen hatással van a vakcináció a CIDP fellángolására. Jelen áttekintő közlemény annak próbált utánajárni, hogy milyen gyakorisággal jelentkezik CIDP vakcináció után, illetve milyen gyakori a kórkép vakcinációt követő fellángolása.

Egészségpolitika

Neurológiai betegek rehabilitációja virtuális valóság technológia segítségével

A "Virtuális Valóság Játékok normál rehabilitációval kombinálva hatékony alternatívát nyújtanak az SM betegeknek" elnevezésű klinikai vizsgálat, melyet az Eugenia Epalza baszk SM Alapítvány és a Navarrai Egyetem Neurológiai Klinikája végeztek el, a Neurorehabilitáció 8. Világkongresszusán kerül bemutatásra Isztambulban. A kapott eredmények jelentős javulást mutatnak a betegek különböző testfunkcióiban, különösen a statikus és dinamikus egyensúly, a fáradtság szintek és a funkcionális függetlenség területén.

Idegtudományok

Mi eredményesebb, a tánc vagy a fitnessz?

A humán hippokampuszt nemcsak a patológiás öregedés folyamatai érintik, de a normális öregedés során is csökken a mérete, ennek következtében romlik a memória, a tanulási képesség és a térbeli navigáció. MRI vizsgálatok szerint a hippokampusz és a parahippokampális gyrus atrófiás rátája 2-3%/évtized, ami 70 éves kor felett 1%/év-re nő. Mindazonáltal, a közelmúlt kutatásai kimutatták, hogy a hippokampusz azon kevés agyterületek közé tartozik, amelyekben az egész élet során képződhetnek új neuronok.

Idegtudományok

Mi történik az agyunkban, amikor meghalunk?

Először rögzítették EEG-vel egy haldokló ember agyhullámait. Az agy az átmenet során és 30 másodpercig a halál után is aktív és koordinált maradt. Az átmenet során az álmodásra, a memória-előhívásra és a meditálásra jellemző EEG-hullámok jelentek meg.