COVID-19

A RAAS-gátlók pozitív hatása COVID-19-betegek körében

2020. SZEPTEMBER 15.

A metaanalízis célja annak megállapítása volt, hogy milyen hatással bírnak a hipertenzív, illetve bármely egyéb okból RAAS-gátlót szedő COVID-19-betegek morbiditására és mortalitására a SARS-CoV-2 vírus sejtbe lépését esetlegesen befolyásoló szerek.

A SARS-CoV-2 a respiratorikus és kardiovaszkuláris rendszer sejtjein nagy számban előforduló ACE2 (angiotenzin-konvertáló enzim 2) -höz kötődve lép be a gazdasejtekbe, ezért az angiotenzinreceptor-blokkoló ARB-szerek és az angiotenzin-konvertáló enzim inhibitorai (ACEi-szerek), vagyis együttesen a RAAS-gátlók (renin–angiotenzin–aldoszteron-rendszergátlók) krónikus használata kapcsán felmerült a kérdés: negatívan hatnak-e ezek a szerek a COVID-19-betegek morbiditására és mortalitására. Ennek a kérdésnek járt utána a Kelet-Angliai Egyetem kutatóinak a Current Atherosclerosis Reports című szaklapban megjelent metaanalízise a témában eddig megjelent 19 jó minőségű tanulmány és több mint 28 ezer beteg adatainak szisztematikus áttekintésével.

Bár a RAAS-gátlókat elsődlegesen hipertónia kezelésére alkalmazzák, más kardiovaszkuláris (CV) betegségekben, így miokardiális infarktusban, szívelégtelenségben, cerebrovaszkuláris betegségben, illetve krónikus vesebetegségben is használják őket. Mivel a CV-betegek körében különösen magas a SARS-CoV-2-fertőzés kockázata, fontos annak tisztázása, hogy milyen hatással vannak a RAAS-gátlók a COVID-19-betegekre. A metaanalízisben az ACEi/ARB-szereket szedő COVID-19-betegek és az ACEi/ARB-szereket nem szedő COVID-19-betegek mortalitását és a körükben előforduló súlyos, kritikus események (intenzív osztályos felvétel szükségessége, invazív és nem invazív lélegeztetés) gyakoriságát hasonlították össze.

A beválasztási kritériumoknak megfelelő 19 tanulmány zöme Kínában készült, retrospektív, obszervációs, több központú, nem randomizált-kontrollált vizsgálatok alapján; a Newcastle-Ottawa skála szerint valamennyi tanulmány a közepes–kiváló minőséget jelentő sávba tartozott.

Az eredmények szerint a hipertenzív COVID-betegek harmada, míg az összes COVID-beteg negyede szedett ACEi/ARB-szert. A bármilyen indikáció alapján alkalmazott RAAS-gátló-kezelés és a COVID-betegség súlyossága, valamint mortalitása között nem lehetett szignifikáns összefüggést kimutatni, azonban tendenciaszerű, nem szignifikáns (p = 0,071) eredmény utalt arra, hogy a RAAS-gátló-kezelés csökkenti a kritikus események számát és a mortalitást. A hipertenzív COVID-betegek kohorszában szignifikáns összefüggés (p = 0,01) derült ki: a RAAS-gátló-kezelésben nem részesülőkkel összehasonlítva, a RAAS-gátló-kezelésben részesülők körében 0,67-szer kisebb eséllyel következett be fatális vagy kritikus kimenetel; a RAAS-inhibitorok pozitív hatása hasonló volt az ACEi-vel, illetve az ARB-vel kezeltek alcsoportjában.

Állatkísérletes adatok alapján ismert, hogy SARS-fertőzés következtében csökken az ACE2-expresszió, ami a RAAS-rendszer aktivációjához vezet, a RAAS-aktiváció pedig akut tüdőkárosodást és respiratorikus distressz szindrómát válthat ki. Ezek megelőzésében lehet hasznos a humán populációban a RAAS-gátlás, az ACEi/ARB-szerek használata. A szerzők hozzáteszik: metaanalízisük demonstrálta, hogy hipertenzív COVID-betegek körében a RAAS-gátlók csökkentik a morbiditást és a mortalitást, ezért az ACEi/ARB-szerek használóinak nem szabad abbahagyniuk e gyógyszerek szedését, míg a jövőbeli vizsgálatoknak azt kell kideríteniük, hogy érdemes-e a COVID-betegséggel kórházba kerülők esetében RAAS-gátló-kezelést indítani.

Szemézte:
Kovács Bence dr.


Eredeti közlemény:
Baral, Ranu, Madeline White, and Vassilios S. Vassiliou. "Effect of renin-angiotensin-aldosterone system inhibitors in patients with COVID-19: a systematic review and meta-analysis of 28,872 patients." Current atherosclerosis reports 22.10 (2020): 1-9.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

COVID-19

Tudományos segítség időseknek Covid-19-járvány idején és azon túl is

Tanácsadás, folyamatos kontroll, amelynek tudományos eredményei is lesznek. Ezzel a célkitűzéssel jött létre egyedüli kezdeményezésként a PTE Transzlációs Medicina Központ, a Transzlációs Medicina Alapítvány és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet összefogásával, a Richter Gedeon támogatásával egy együttműködés.

COVID-19

A SARS-CoV-2 fertőzés (nem is olyan) ritka kardiális szövődménye: a szívizomgyulladás

Érdekes közlemény jelent meg a Lancet Klinikai esetbemutatások rovatában április 23-án egy Dél-Franciaországban észlelt myocarditis kapcsán, melyet a COVID-19 egyértelmű szövődményének tartottak a szerzők. Egy korábban jó karban lévő, 69 éves Lombardiából érkezett olasz férfi nizzai nyaralása során hasmenést, hányást tapasztalt, majd 7 nappal később a COVID-fertőzés tipikus tüneteit produkálva (köhögés, 39 C fokos láz, légszomj) került a Nizzai Egyetemi Kórház Sürgősségi Osztályára, ahonnan azonnal az Intenzív Osztályra szállították. Súlyos heveny légzési elégtelenség, respiratorikus distress, súlyos hypoxia miatt mechanikus lélegeztetésre szorult. Laborértékeiben normális Hb- és vérlemezkeszint, leukocytosis (Fvs: 14.9 G/l), balra tolt vérkép (neutrofil: 89%, lymphocyta: 7%, monocyta: 4%, eosinophil és basophil sejtek: 0-0%) igazolódott. Astrupja acidózist (pH: 7.27), 45.3 Hgmm-es pCO2-t és 146 Hgmm-es PO2-t mutatott, 98.2%-os O2-szaturációval. A beteg előzményeiben mindössze hypertonia szerepelt, melyre 2.5mg bisprolol kezelést kapott, tehát súlyos alapbetegsége nem volt.

Agykutatás

LSD alkalmazása alkoholizmusban

Az alkoholizmus kezelésében alkalmazott LSD hatékonysága...

PharmaPraxis

Gyógyszerészi szolgáltatások idősotthonokban

Az összesített eredmények szerint a gyógyszerészi szolgáltatás nagyon hatékonyan javította az egyik legfontosabb ápolási otthoni kimenetet: szignifikánsan csökkentette az esések számát. A gyógyszerészi szolgáltatás eredményeképpen kifejezetten javult a gyógyszerelés (a MAI-pontszám 2,2-del csökkent), és csökkent az egy beteg által átlagosan szedett gyógyszerek száma (7,2-ről 5,3-re).