Agykutatás

Öngyilkosság: hogyan küzdjünk ellen?

2011. AUGUSZTUS 15.

A WHO becslése szerint 2002-ben 877.000 haláleset öngyilkosság következtében következett be, 85%-ban alacsony és közepes jövedelmű országokban. Az öngyilkossági kísérletek száma ennek kb. a negyvenszerese, ezek egy részénél fennáll a befejezett suicidium veszélye.


A 15-34 éves korosztályban az öngyilkosság a három leggyakoribb halálok között szerepel. Számos vizsgálat arra utal, hogy folyamatos kapcsolattartás (pl. rövid levelek küldése, vagy a veszélyeztetett időnkénti felkeresése telefonon vagy személyesen) csökkentette a befejezett öngyilkosság veszélyét suicid kísérlet után.


A WHO irányításával 5 országban végeztek kiterjedt vizsgálatot befejezett öngyilkosság megelőzésének a lehetőségéről 2002. január és 2004. április között. 1867 öngyilkossági kísérlet után lévő ember vett részt a vizsgálatban, amelyet mindenütt azonos protokoll alapján végeztek. A lemorzsolódás 9% volt. Az esetek követése 18 hónapos volt, és 2005. október 31-én fejeződött be.


Az esetek többsége egyedülálló nő volt, középfokú végzettséggel és munkahellyel. Egy harmaduk valóban veszélyeztette az életét, egy negyedük alkohollal vagy gyógyszerrel próbált erőt meríteni az öngyilkossághoz, és egy ötödüknek volt már előző öngyilkossági kísérlete.

Véletlenszerűen két csoportra osztották az eseteket, az egyik (TAU, n=945) a hagyományos elbocsátásban és ellátásban részesült, a másik (BIC, n=922) a közös protokollban megfogalmazott utánkövetésben. Ez, a TAU csoportnak megfelelő hagyományos ellátáson túl, elbocsátáskor egy órás egyéni foglalkozást, majd 18 hónap folyamán 9 kontaktust (telefonhívást, vagy látogatást) jelentett – az 1.,2., 4.,7. és 11. héten, majd a 4., 6., 12. és 18. hónapban. A vizsgálatban résztvevőknek rövid, egy oldalas, saját nyelvre lefordított kérdőívet adtak kitöltésre a vizsgálat kezdetekor és a végén. A TAU és a BIC csoport között nem volt eltérés a szociális-gazdasági helyzetben.

A TAU csoportban a 18. hónap végére szignifikánsan több haláleset következett be öngyilkosság miatt, mint a BIC csoportban (X2= 13.83; P< 0.001).

A szerzők az eredményekből azt a következtetést vonják le, hogy az általános öngyilkosság elleni stratégiákat ki kell egészíteni egyéni foglalkozással, pszichoszociális tanácsadással és folyamatos támogató kapcsolattartással. A BIC módszer előnye, hogy nem igényel különösen magas szintű és időtartamú képzést a támogató részére. Ezáltal kisebb költséggel és anyagi/személyi beruházással elvégezhető, ami alacsony és közepes jövedelmű országok számára is hozzáférhetővé teszi.

Forrás: WHO, http://www.who.int/bulletin/volumes/86/9/07-046995/en/index.html

Szemlézte: Házijogorvos , dr. Szatmári Marianna

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Agykutatás

A stroke új kezelése

Kutatók egy új terápiás eljárást ismertettek, mellyel csökkenthetőek az agyi infartus okozta károsodások, az elhalt idegek újra növekedhetnek, a kiesett működések helyreállhatnak. Ráadásul az eddigiekkel szemben „a terápia hosszú idővel a stroke után is hatékony” - állítja Gwendolyn Kartje, a cikk első szerzője.

Agykutatás

Neurofiziológiai agyújraélesztés

Egy nemzetközi kutatócsapat, a Yale Egyetem idegtudósai vezetésével, négy órával a halál beállta után képes volt helyreállítani és fenntartani a teljes emlősagy (sus scrofa) keringését, valamint sejtjeinek molekuláris és celluláris funkcióit. Az eredmény szerint az emlősagy regenerációs képessége jóval nagyobb, mint eddig gondoltuk.

Agykutatás

Az idegrendszer működésének új dimenziója

A központi idegrendszer különböző sejttípusaiban, sőt a sejtek különböző részeiben is eltérő az alapvető mitokondriális funkciók szabályozása, állapította meg a Nature Neuroscience közleménye.

Agykutatás

Omega-3-zsírsavak a depresszió ellen

Az étrend-kiegészítőként forgalmazott omega-3-zsírsavak hatásosak a major depresszió kezelésében.

Agykutatás

Ki kapjon jogosítványt stroke után?

A kérdés inkább az, hogy kinél kell elvégezni az alkalmassági vizsgálatot, állapították meg belgiumi kutatók 27 vizsgálat eredményeinek áttekintése alapján.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

Hírvilág

Magyar világszenzáció! - Megvan a cukorbetegség gyógyszere?

Magyar szer hozhat áttörést a felnőttkori cukorbetegség gyógyításában. A tablettákat már embereken tesztelik. A nemzetközi kutatók is az antibiotikumhoz hasonló áttörésről beszélnek. A kész gyógyszer négy év múlva kerülhet a piacra.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Hírvilág

Szakácskönyvet adott ki a Bethesda Gyermekkórház

Az idei Semmelweis-nap különös ünnep az egészségügyben, reményeink szerint egyfajta lezárása a járványidőszaknak. Azonban nem mehetünk úgy tovább, mintha mi sem történt volna. A Bethesda Gyermekkórház ezért különös könyvkiadásra szánt el magát: recepteken, ételeken keresztül mutatja be az elmúlt időszak hőseit, az egészségügyben dolgozókat. Receptre írva – így főzünk a Bethesda Gyermekkórházban címmel szakácskönyvet adott ki a kórház, közelebb hozva egy gyógyító intézmény hétköznapjait az olvasóhoz.