Agykutatás

A prolaktin a CGRP interakciója migrénben

2021. SZEPTEMBER 18.

Régóta ismert tény, hogy a migrén gyakoribb nőkben, mint férfiakban. Noha a jelenség pontos háttere nem ismert, egyre több adat utal arra, hogy a nem specifikus hormonszintek fontos szereplői lehetnek a történetnek. Például az agyalapi mirigy által kiválasztott prolaktin, melynek szintjét a gonadalis hormonok szabályozzák, a calcitonin gene-related peptide-del (CGRP-vel) interakcióba lépve fokozza annak migrént kiváltó hatását, állítja Avona és munkatársainak az Annals of Neurology-ben megjelent cikke.

A vizsgálathoz a fő motivációt az a megfigyelés adta, hogy azok a hipofízisdaganatok, melyek megemelik a prolaktinszintet, fejfájást okoznak és rontják a migrénes tüneteket. Mikor a betegek prolaktinszint-csökkentő kezelést kapnak, a fejfájások és a migrénes rohamok általában megszűnnek.

Korábbi vizsgálatok igazolták, hogy a dura CGRP-vel való ingerlése egerekben nőstényspecifikus migrénes választ vált ki. Jelen vizsgálatukban a szerzők arra a kérdésre keresték a választ, hogy a prolaktin-CGRP interakció magyarázza-e a CGRP-nek ezt a nem specifikus hatását. A migrén általuk alkalmazott állatmodelljében egerek duráját bizonyos vegyületek közvetlen ingerlésének tették ki és eközben mérték az egerek facialis túlérzékenységét, valamint megfigyelték pofamozgásuk sajátosságait. A durát prolaktin fiziológiás koncentrációjával ingerelve kizárólag a nőstény egerekben jött létre facialis túlérzékenység.

Mi okozhatja a prolaktinnak ezt a nem specifikus hatását? A kérdés megválaszolására retrográd tracer alkalmazásával a szerzők megjelölték azokat a ganglion trigeminaléban található neuronokat, melyek prolaktinreceptort expresszálnak a durában. A nőstény egerekben a ganglion trigeminale jóval több a durát beidegző, prolaktinreceptort expresszáló idegsejtet tartalmaz. Emellett sejtkultúrán igazolták, hogy a prolaktin kizárólag a nőstény egerek neuronjainak ingerlékenységét fokozza: mustárolaj adása (mely fokozza a CGRP-elválasztást) kétszer nagyobb CGRP-szintet eredményezett nőstényekben, ha a mustárolaj adása előtt a sejtekhez prolaktint adtak. Hímekben a prolaktin nem befolyásolta a mustárolaj adását követően mérhető CGRP-szintet.
Ezek az eredmények azt is mutatják, hogy a prolaktin fokozza a CGRP fejfájást kiváltó hatását.

A dura Nav1.8+ érzőneuronjaiban a prolaktinreceptort inaktiválva a CGRP-adást követően a facialis túlérzékenység jelentősen alacsonyabb volt a megfelelő vad típusú egérhez képest, ami arra utal, hogy a prolaktinreceptoron keresztüli jelátvitel a migrénes roham kiváltásában is szerepet játszik. Emellett azt is sikerült igazolni, hogy a prolaktin és egy CGRP-receptor-antagonista együttes adása jelentősen alacsonyabb migrénszerű hatásokat vált ki, mint amikor kizárólag prolaktinnal ingerlik a durát, azaz a CGRP-receptor is befolyásolja a prolaktinra adott választ.

Összegezve, a CGRP- és a prolaktin-jelátvitel közti kommunikáció egy fontos, kizárólag nőstényekre jellemző tényező, mely legalább részben magyarázhatja a migrén magasabb gyakoriságát nőkben. A prolaktin-jelátvitelt megcélzó beavatkozás pedig az egyik első hatékony, nem specifikus kezelés lehet a neurológiai kórképek történelmében.


Szemlézte:
Cséke Balázs dr.

Eredeti közlemény:
Avona A, Mason BN, Burgos-Vega C, et al. Meningeal CGRP-Prolactin Interaction Evokes Female-Specific Migraine Behavior. Ann Neurol 2021;89(6):1129-1144. doi:10.1002/ana.26070

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Agykutatás

A stroke új kezelése

Kutatók egy új terápiás eljárást ismertettek, mellyel csökkenthetőek az agyi infartus okozta károsodások, az elhalt idegek újra növekedhetnek, a kiesett működések helyreállhatnak. Ráadásul az eddigiekkel szemben „a terápia hosszú idővel a stroke után is hatékony” - állítja Gwendolyn Kartje, a cikk első szerzője.

Agykutatás

A szerotonin nem csak neurotranszmitter

A szerotonin nemcsak ingerületátvivőként működik, hanem a génexpresszió szabályozásában is részt vesz. E felfedezés következtében jobban megérthetjük a normál agyfejlődést, a pszichiátriai és neurodegeneratív betegségeket, és új terápiás módszereket fejleszthetünk ki.

Agykutatás

A drogok hatása az agyra

A kábítószerélvezet valószínűleg a „gondolkodás nélküli cselekvés” veleszületett hajlamához köthető. Legalábbis ezt mutatták ki a kutatók mesterséges stimulánst használó testvérek vizsgálata alapján.

Agykutatás

Az agyi plaszticitás kulcsa

A felnőtt korban született neuronok jóval a neurogenezis hanyatlása után is hozzájárulnak az agy flexibilitásához, állapította meg a Journal of Neuroscience tanulmánya.

Agykutatás

A krónikus neurológiai covid-tünetek hátterében álló mechanizmus

Bár a hosszú covidnak nevezett krónikus tünetegyüttes diszexekutív szindrómával vagy ködös agyműködéssel járhat, az eddigi vizsgálatok nem találtak a tünetek hátterében encephalitis-t. Amerikai patológusok most megfejtették a mechanizmust, ami legalábbis részben magyarázhatja a neurológiai tüneteket.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Az apa-utód kötődéshez testi kontaktus szükséges

Az újszülött utódokkal való fizikai kontaktus hatására az egérapákban új idegsejtek keletkeznek, és tartós emléknyomok keletkeznek az utódról - olvasható a Nature Neuroscience legutóbbi számában.

Hírvilág

Fény és migrén

Az amerikai Harvard University kutatói a fény és a migrén összefüggését kutatták.

Köztudott, hogy fényingerek hatására jelentősen erősödik a migrénes fejfájás, amelyet a dura matertől a thalamuson át a somatosensoros kéregbe futó pálya közvetít.

Hírvilág

A menarche, a menstruáció és a migrén

Sok serdülő lány már az első menstruáció előtt panaszkodik havonta ismétlődő, kifejezetten migrénre jellemző fejfájásra.

Hírvilág

A terhességgel kapcsolatos migrén fokozott stroke-kockázatot jelez

A szülés körüli időszakban jelentkező migrén nagy mértékben növelte az ischaemiás stroke kockázatát, sőt a többi cardiovascularis eseményét is.

1.

Lege Artis Medicinae

Októberi Szám Melléklete
OKT 15.

2.

Lege Artis Medicinae

Novemberi Szám Melléklete
OKT 15.

3.

Lege Artis Medicinae

Március Szám Melléklete
OKT 15.

4.

Lege Artis Medicinae

Júniusi Szám Melléklete
OKT 15.

5.

Lege Artis Medicinae

Júliusi Szám Melléklete
OKT 15.