hirdetés

 VISSZA

A keresett cikk nem található!
Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Új célpont a leukémia gyógyszerfejlesztéseihez

Három olyan gén szerepét azonosítottak a Sanger Intézet kutatói, melyek mutáció akut mieloid leukémiához, a fehérvérsejtek daganatos megbetegedéséhez vezetnek.

Tovább


A bioprinting ígéretes jövő előtt áll

Úgy tűnik, hogy nyomtató technológiák felhasználásával lehetséges felépíteni olyan struktúrákat, amelyekben sejtek növekedhetnek, és ez segíthet a szövetek regenerálásában, írja Derby professzor a The School of Materials-ból, a Science folyóiratban megjelent cikkében. Mind a tintasugaras mind a lézernyomtató technológia használható olyan 3D (három dimenziós) „állványzatok” építésére, melyekben sejteket lehet növeszteni, vagy már „kész” sejteket elhelyezni. Professzor Derby így magyarázza a bioprinting működését: "Inkjet technológiával elhelyezzük az állvány-szerkezet anyagrészecskéit kis cseppekben, amelyek aztán megszilárdulnak. Ezután további cseppecskéket helyezünk el az előzők tetején, specifikus mintázatban… A lézernyomtatóban alkalmazott fénysugarat használjuk ezután a struktúra anyagának megszilárdítására, rétegről rétegre. E módszerek lehetővé tették számunkra, hogy olyan rendkívül bonyolult állványzatokat építsünk, amelyek viszonylag jól utánozzák a testben fellelhető struktúrákat."

Tovább


A figyelemhiányos hiperaktivitás zavaros esetek fele társadalmi tényezőkhöz köthető

A súlyos gyermekkori figyelemhiányos hiperaktivitás zavaros esetek közel fele szoros összefüggésben áll társadalmi tényezőkkel, például a csonka családdal és az anya alacsony iskolázottságával.

Tovább