Magyar Radiológia - 2009;83(04)

Magyar Radiológia

2009. DECEMBER 21.

Rezidensek az Óperenciás-tengeren innen és túl

LOMBAY Béla

„Radiológus rezidenseket, szakorvosjelölteket alkalmazunk egyetemi intézetekbe, pólusközpontokba, általános radiológiai, ultrahang, CT, MRI és intervenciós feladatok ellátására. A szakvizsgára való felkészülés mellett önálló (kontrollált munkavégzés), illetve ügyeleti szolgálat végzése is biztosított. Külön díjazásért egyetemi oktatói és kutatómunkára is lehetőség nyílik. Bérezés az Európai Unió nyugati országaiban szokásos bértábla szerint. Jelentkezni lehet az európai uniós országokból, illetve az Amerikai Egyesült Államokból. A jelentkezők közül írásbeli tesztvizsga, illetve célorientált szóbeli vizsga alapján választjuk ki a legalkalmasabbat.”

Magyar Radiológia

2009. DECEMBER 21.

Szonoelasztográfia a nyaki térfoglaló folyamatok diagnosztikájában

UJLAKI Mátyás, MAGYAR Péter, KARLINGER Kinga

A nyaki daganatos elváltozások közül ultrahanggal leginkább a pajzsmirigytumorok és a daganatos nyirokcsomók ábrázolhatók. A költségek és a sugárterhelés miatt az MRés CT-vizsgálatok használata behatárolt.

Magyar Radiológia

2009. DECEMBER 21.

A nukleáris medicina vizsgálatok klinikai jelentősége a pajzsmirigygöbök funkciós megítélésében

NAGY Dezső, BORBÉLY Katalin

Az egyre növekvő számban felfedezett pajzsmirigygöbök megfelelő diagnosztikájában és kezelésében a strukturális képalkotó eljárásokkal együtt nagy jelentősége van a funkcionális vizsgálatoknak.

Magyar Radiológia

2009. DECEMBER 21.

A digitális volumentomográfia - Cone beam CT-k a fogászatban, az arc-, állcsont- és szájsebészetben

PLACHTOVICS Márk

A fogászati és szájsebészeti radiológia jól körülírt indikációs körrel rendelkezik. Célja a legmegfelelőbb diagnosztikai képminőség előállítása úgy, hogy a páciens sugárterhelését minimális szintre csökkentsük.

Magyar Radiológia

2009. DECEMBER 21.

Mictiós szonocisztográfia - A vesicoureteralis reflux ábrázolása ultrahangkontrasztanyaggal

KIS Éva

Az intravesicalisan alkalmazott ultrahang-kontrasztanyaggal végzett mictiós szonocisztográfia érzékeny, sugárterheléssel nem járó módszer a vesicoureteralis reflux ábrázolására.

Magyar Radiológia

2009. DECEMBER 21.

A truncus coeliacus ritka fejlődési rendellenességeinek hatása a vascularis intervenciós terápiára

VÁGÓ Andrea, SZENTPÉTERY László, FORRAI Gábor

A truncus coeliacus veleszületett hiánya és csaknem teljes szűkülete ritka fejlődési rendellenesség, rendszerint diagnosztikus angiográfia során észlelt melléklelet. Jelentősége akkor van, ha lokális intraarteriális kemoperfúziót vagy kemoembolizációt tervezünk, rendszerint előrehaladott malignus májdaganatok eseteiben.

Magyar Radiológia

2009. DECEMBER 21.

A felső végtagi perifériás MR-angiográfiával kapcsolatos első tapasztalataink

PAVLIKOVICS Gábor, KISS Máté, ENGLONER László, LOMBAY Béla

A krónikus hemodialízis számára kialakított Cimino-fistula leggyakoribb szövődményének, a stealnek a kivizsgálására mindeddig a color Doppler-ultrahangot és a katéteres angiográfiát tartották gold standardnak.

Magyar Radiológia

2009. DECEMBER 21.

Az ovariumtorzió diagnosztikája ultrahangvizsgálattal és a műtéti leletből - Az aktuális diagnosztikus módszerek áttekintése

SHOAIB Shaikh, NYÁRI Edit, KONCZ Júlia, LAKATOS Andrea, LOMBAY Béla

Célul tűztük ki, hogy felbecsüljük az ultrahangvizsgálat értékét gyermek- és pubertáskorú betegek ovariumtorziójának diagnosztikájában, illetve az ultrahangvizsgálatnál kapott eredményeket összehasonlítottuk a műtéti és szövettani leletekkel.

Magyar Radiológia

2009. DECEMBER 21.

Web 2.0 alkalmazások az egészségügyben, képalkotó diagnosztikában - I. rész - Történeti áttekintés a születéstől napjainkig

BÁGYI Péter, SZÉKELY András

A világháló születése óta folyamatosan fejlődik és gyarapodik. A kezdeti, kirakatnézegetéshez hasonló böngészéssel ellentétben ma egy olyan világháló képe bontakozik ki előttünk, amelyben a hangsúly a közösség, a kollaboráció, a valós idejű kommunikáció és a kreativitás irányába mozdul el.

Magyar Radiológia

2009. DECEMBER 21.

Az oului modell - Leonardo da Vinci mobilitásprogram, Oulu, 2009. április 1.-augusztus 31.

BORA László

Finn és ugor körökben egyaránt remekül csengő név a szláv eredetű László, s ez nem kis meglepetést jelentett számomra a tajga határán, mintegy 250 kilométerre az északi sarkkörtől („Napapiiri”).

Magyar Radiológia

2009. DECEMBER 21.

23. Soproni Ultrahang Napok Modern képalkotó eljárások - Sopron, 2009. október 8-11.

FAZEKAS Péter

Ha ősz, akkor Sopron. Sült gesztenye, kékfrankos, az erdőben mókusok, nyárias őszelő, s persze sok, tudományra éhes radiológus. Így van ez már 23 éve a magyar radiológustársadalomban, szerencsénkre. Baranyai Tibor és kiváló csapata idén is emlékezetes konferenciát rendezett.

Magyar Radiológia

2009. DECEMBER 21.

A Magyar Radiológusok Társasága Gyermekradiológiai Szekciójának közgyűlése - Szeged, 2009. szeptember 11.

VÁRKONYI Ildikó

Szegeden 2009. szeptember 11-én a XVII. Gyermekradiológiai Szimpózium alkalmával az MRT Gyermekradiológiai Szekciója közgyűlést tartott.

Magyar Radiológia

2009. DECEMBER 21.

A Magyar Radiológusok Társaságának vezetőségi ülése - Sopron, 2009. október 9.

MORVAY Zita

A Magyar Radiológus Társaság 2009. október 9-én tartotta soron következő vezetőségi ülését Sopronban. Az egyik legfontosabb téma a XXV. kongresszus előkészületeinek megbeszélése volt.

Magyar Radiológia

2009. DECEMBER 21.

A Magyar Radiológusok Társaságának közgyűlése - Sopron, 2009. október 10.

MORVAY Zita

A Magyar Radiológus Társaság 2009. október 10-én tartotta rendkívüli közgyűlését Sopronban, a Hotel Lövér nagytermében. Az ülésen részt vett a társaság által felkért jogi képviselő, dr. Unyi Győző ügyvéd is.

Magyar Radiológia

2009. DECEMBER 21.

A Magyar Neuroradiológiai Társaság XVIII. Kongresszusa és továbbképző tanfolyama - Siófok, 2009. november 5-7.

OSZTIE Éva

A mostoha időjárás ellenére a regisztrált résztvevők - neurológus, idegsebész és aneszteziológus kollégák - rekordlétszámban vettek részt a rendezvényen.

Magyar Radiológia

2009. DECEMBER 21.

A 9. Magyar-Horvát-Szlovén Radiológustalálkozó - Kehidakustány, 2009. november 13-14.

SOMOGYI Rita, WOLF Mátyás

A Zala Megyei Kórház Radiológiai Osztálya a Magyar Radiológusok Társaságával és az MRT Ifjúsági Bizottságával karöltve rendezte meg immáron kilencedik alkalommal a szimpóziumot a zalai dombok között meghúzódó, termálfürdőjéről híres üdülőfaluban.

Magyar Radiológia

2009. DECEMBER 21.

A tagdíjakról még egyszer

MORVAY Zita

Mint kedves olvasóink észlelhették, MRTtagjainkat igyekeztünk minden módon értesíteni a tagdíjakkal kapcsolatos változásokról.

Magyar Radiológia

2009. DECEMBER 21.

Amennyit kihozunk belőle

ENGLONER László

Egy idős és egy fiatal orvos arról beszélget, hogy milyen lehetőségeik vannak a radiológusszakmát választó frissen végzett orvosoknak itthon és másutt. A kérdező Engloner László professzor, az interjúalany Makra Milán, szakorvosjelölt.

Magyar Radiológia

2009. DECEMBER 21.

Vadon Gábor professzor fotókiállítása - Soproni Ultrahang Napok, 2009. október

BARANYAI Tibor

Kellemes kötelességemnek teszek eleget, amikor Vadon Gábor professzor barátom fotókiállítását megnyithatom. Engedjék meg, hogy főként a fiatalok számára, akik nem ismerik a művészt, bemutassam Vadon professzort.

Magyar Radiológia

2009. DECEMBER 21.

Tünetorientált klinikoradiológia - Szerkesztette: Palkó András és Szarvas Ferenc

HARKÁNYI Zoltán

A Tünetorientált klinikoradiológia igazán nagyszabású vállalkozás, a medicina csaknem minden nagy területét a klinikai tünetek alapján röviden kívánja öszszefoglalni, kevesebb mint 500 oldalon.

Magyar Radiológia

2009. DECEMBER 21.

Dr. Kurai János 1928-2009

SÍK Erzsébet

Mély fájdalommal értesítjük olvasóinkat, hogy dr. Kurai János, osztályunk nyugalmazott főorvosa 2009 szeptemberében hosszan tartó, méltósággal viselt betegség után elhunyt

Magyar Radiológia

2009. DECEMBER 21.

Történetek Zsebők Zoltánról

GÁSPÁRDY Géza

Tisztelt Szerkesztőség! Az utóbbi lapszámokban olvasható megemlékezésekre reagálva én is közreadom történeteimet a professzorról.