Lege Artis Medicinae - 2012;22(05)

Lege Artis Medicinae

2012. JÚNIUS 15.

Quo vadis? Mégis, kinek az élete?

KAPÓCS Gábor

Nem értem. Nem értek egy nyilván mások számára teljesen nyilvánvaló dolgot. Egyszerűen értetlenül állok az előtt, hogy bár összegyűlt egy robusztus tudásanyag, de mégis, mintha erről senki sem akarna tudomást venni ebben az országban (sem). Mert csak a nem tudással tudom magamnak megmagyarázni a mindennapok egyes perverz történéseit.

Lege Artis Medicinae

2012. JÚNIUS 15.

A májbetegségek és a diabetes kapcsolata

WINKLER Gábor

A máj kulcsszerepet tölt be az anyagcserében. Így aligha meglepő, hogy akut és kifejezettebben a krónikus megbetegedéseit a szénhidrát-anyagcsere többirányú károsodása kísérheti, illetve hogy cukorbetegség, elsősorban 2-es típusú cukorbetegség kialakulása a máj strukturális átalakulását eredményezheti.

Lege Artis Medicinae

2012. JÚNIUS 15.

A D-vitamin szerepe gastrointestinalis kórképekben

ZÖLD Éva, BODOLAY Edit, ZEHER Zargit, BARTA Zsolt

A zsírban oldódó D-vitamin szervezetben lévő mennyiségét számos krónikus betegség vagy akár az elhízás is csökkentheti, ugyanakkor maga a D-vitamin is befolyásolhatja ezeknek a kórképeknek a kialakulását vagy lefolyását. Ismert, hogy egyes emésztőrendszeri betegségek D-vitaminhiányt okoznak, de megfigyelések és vizsgálatok igazolják azt is, hogy a D-vitamin hiánya esetén bizonyos gastrointestinalis betegségek gyakrabban alakulnak ki.

Lege Artis Medicinae

2012. JÚNIUS 15.

A hepaticus encephalopathia megelőzésének és kezelésének lehetőségei

HUNYADY Béla

Az akut vagy krónikus májbetegségek előrehaladtával májelégtelenség, ennek részjelenségeként hepaticus encephalopathia alakulhat ki. Ez utóbbi a májcirrhosisban szenvedő betegek több mint 70%-ánál jelentkezik. A kognitív funkciók károsodása, az alvászavar, a memóriazavarok és a koordinációs zavarok miatt már enyhe formában is korlátozhatja az érintettek önálló életvitelét, cselekvőképességét, és életminőség- romláshoz, munkaképesség-csökkenéshez vezethet.

Lege Artis Medicinae

2012. JÚNIUS 15.

Az időskori hypothyreosis hormonpótlása - gyakorlati tanácsok - Gyakran nagyobb baj, ha kezeljük, mint ha nem!

SZABOLCS István

Az időskori hypothyreosis - csakúgy, mint a korábbi életkorban jelentkező - autoimmun thyreoiditis következménye. Kezdetben általában nem okoz tünetet: a diagnózist leggyakrabban a szokásos nagyrutin mellett vizsgált TSH- (thyreoideastimuláló hormon) szint emelkedett volta adja.

Lege Artis Medicinae

2012. JÚNIUS 15.

Inzulindózis-titráció 1-es típusú cukorbetegségben: áldás vagy átok?

TAKÁCS Róbert

Inzulinnal kezelt betegeink többségénél jól alkalmazható kezelési szabályok állíthatóak fel az egyes inzulinok farmakokinetikai tulajdonságainak ismeretében. Mind a humán, mind az analóg bázis-bolus rezsim felépítése esetén első lépésként a napi inzulinszükséglet meghatározása a feladat, melyet a bázis- és bolusinzulinok optimális dózisarányának megállapítása követ.

Lege Artis Medicinae

2012. JÚNIUS 15.

Fulvesztrantterápia kiterjedt csontáttét esetén

MÉSZÁROS Edina, GALLER László, LANDHERR László

A fulvesztrantterápiát hormonreceptorpozitív előrehaladott emlődaganatban alkalmazhatjuk antiösztrogén terápiát követő progresszió esetén. Előnyös hatása még többszörös elõzetes hormon- és kemoterápia adása után is jelentkezik.

Lege Artis Medicinae

2012. JÚNIUS 15.

A bázis-bolus elv érvényesítése analóg inzulinokkal praepubertas korú cukorbeteg gyermek esetében

BLATNICZKY László

Az 1-es típusú diabetes mellitus gyermekkorban alkalmazott inzulinkezelésének kombinációját az életkoron kívül a diéta befolyásolja alapvetően. Ugyanakkor az egyes gyermekek életritmusában igen nagy eltérések vannak.

Lege Artis Medicinae

2012. JÚNIUS 15.

Személyes genom - szép új világ?

ÁRVAI Kristóf, KÓSA János Pál

A jövő tudománya rovatban olvasóinknak színes kitekintést szeretnénk adni arról, hogy mi is történik körülöttünk a kutatás világában. A kiválasztott területeket röviden, olvasmányos formában tárjuk fel és nyújtjuk át a kedves olvasónak.

Lege Artis Medicinae

2012. JÚNIUS 15.

Antihipertenzív kombinációk összehasonlítása magasvérnyomásbetegségben szenvedők kezelésében

RIGÓ Erzsébet

A magasvérnyomás-betegségben szenvedő betegek kezelése során általánosságban törekedni kell a 140/90 Hgmm-es célértékek elérésére, de ez gyakran nehéz feladat. A monoterápiával kezelt betegek legfeljebb 5-10%-a éri el a célértéket, és a betegek 15-20%- ánál három- vagy többkomponensű terápiára van szükség.

Lege Artis Medicinae

2012. JÚNIUS 15.

Jelentés a 2011. évi magyarországi gasztroenterológiai endoszkópos tevékenységről

NAGY György, OROSZ Péter

A Magyar Gasztroenterológiai Társaság Endoszkópos Szekciója felkérésére és megbízásából regisztráljuk és a LAM hasábjain évenkénti rendszerességgel közzétesszük a hazai endoszkópos tevékenység főbb statisztikai számadatait. Az elmúlt év munkájára vonatkozó kérdőívünkre 125 endoszkópos laboratóriumból (103 klinikai, kórházi osztály, 15 ambuláns ellátást végző rendelőintézeti egység és hét magánrendelés) kaptunk választ.

Lege Artis Medicinae

2012. JÚNIUS 15.

Borderline és stigmatizáció Interjú dr. Ratkóczi Évával

NAGY Zsuzsanna

Egy eset kapcsán nemrégiben tiltakozó közleményt adott ki az Antistigma Egyesület, mely a hazai médiamegjelenésekben figyeli a mentális és pszichiátriai betegségekről közvetített képet. Dr. Ratkóczi Éva személyközpontú és kognitív viselkedésterápiás kiképző pszichoterapeutát kérdeztük a borderline személyiségzavar megjelenítésének jellemzőiről.

Lege Artis Medicinae

2012. JÚNIUS 15.

Heinrich Schliemann fülbetegsége és halála

GERLINGER Imre

Heinrich Schliemann német származású autodidakta archeológus volt, aki arra tette fel az életét, hogy feltárja a homéroszi eposzok színhelyeit, felfedezze Tróját, Mükénét és több más õsi hellén várost.

Lege Artis Medicinae

2012. JÚNIUS 15.

Etikai kérdések a pszichoterápiában - II. rész

KOVÁCS József

Cikkünk második részében az egyes pszichoterápiás irányzatok, módszerek, technikák speciális etikai kérdéseit vesszük sorra.

Lege Artis Medicinae

2012. JÚNIUS 15.

Csőre és allövet - a klistély rövid története

MAGYAR László András

Az idősebb Plinius (Kr. u. 23-79) csodálatos Természetrajzában az állatok különleges képességeiről szólva a következőket írja (Hist. Nat. 8.41.): „Egyiptomban hasonlóra képes egy íbisznek nevezett madár is, aki görbe csőre segítségével azon a fertályán öblítgeti magát, amelyen át egészségünk érdekében táplálékunk maradékától szoktunk megszabadulni.”

Lege Artis Medicinae

2012. JÚNIUS 15.

A pszichedelikumokban rejlő veszélyek és lehetőségek - III. rész

SZUMMER Csaba

A pszichedelikumokban rejlő veszélyeket maga Leary is elismerte: „/.../ idegösszeomlás, zavarodottság, nagyzási hóbort, primadonna-individualizmus, gazemberség, visszatérés a konformitáshoz”.

Lege Artis Medicinae

2012. JÚNIUS 15.

A művészgéniuszok személyisége: Gustav Klimt

CZEIZEL Endre

Bécsben a múzeumok versengve mutatják be az 1862. július 14-én, tehát 150 éve született Gustav Klimt életművének ismert és eddig lappangó dokumentumait. Elsősorban a Leopold Múzeum anyaga gyakorolt mély benyomást rám, mivel egy az engem régóta foglalkoztató dilemmában foglalt állást.