hirdetés

 VISSZA

Hivatásunk - 2016;11(4)


Édesítőszerek a konyhánkban


Szűcs Zsuzsanna
| |
 
Sokak számára az édes íz elválaszthatatlanul hozzátartozik az ételek, italok élvezetéhez. A kedvelt ízt az élelmiszerek előállítása során a leggyakrabban még ma is cukor felhasználásával érik el. A cukornak - édesítő szerepén túl - számos technológiai funkciója van: hozzájárul a termékek állagának, színének kialakításához, de egyike a természetes tartósítószereknek és az erjesztéssel, kelesztéssel, savanyítással készülő élelmiszerek (pl. kelt tészták, alkoholos italok) is szinte elképzelhetetlenek nélküle.

Kapcsolódó anyagok

Útmutató szerzőinknek

Nagy kockázatú hypertoniás betegek telemedicinális gondozásának célvérnyomás-elérést segítő és vérnyomás-variabilitást csökkentő hatása. HIRIHYP_TELEMED MHT

Az antihipertenzív kezelés hatását befolyásoló tényezők eredményességének vizsgálata (CONADPER-HU)

Hol vannak a „vérnyomásgének”?

A hypertonia kezelése szívelégtelen betegekben: a 2016-os európai és a 2017-es észak-amerikai ajánlás összevetése

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Tagozati Napok szűrővizsgálattal

A MESZK országos szervezetének szakmai tagozatai a közelmúltban nagy sikert aratott, közös rendezvényt tartottak. A kétnapos Tagozati Napokon számos olyan előadás hangzott el, amelynek témája különös figyelmet kapott a hallgatóságtól, a második napon pedig tizennégyféle szűrőprogramon vehettek részt az egészségügyi szakdolgozók. A rendezvényt Babonits Tamásné, a MESZK általános alelnöke értékelte.

Tovább


Izzasztó küzdelemben születtek az idei ,,mesterek”

„A szakdolgozók fegyvere a szakértelem és a szeretet ereje!” - Talán ez, az egyik csapattól vett szlogen jellemzi leginkább azt az októberi napot is, amelyen az ország 19 megyéjéből érkezett csapatok mérték össze tudásukat, leleményességüket, összetartásukat, na és persze szívüket és lelküket a MESZK VII. szakmai versenyén. Elképesztő ötletekkel, humorral és ismeretekkel felvértezve küzdöttek szakápolók, intenzíves nővérek, mentődolgozók és védőnők a Lurdy-házban, végül az idei versenyt az egri Markhot Ferenc kórház ápolói nyerték.

Tovább


Üvegre festett tündérek

Pappné Tóth Vali aneszteziológus asszisztens, aki egy véletlen folytán kezdett festeni. Mára hatalmas gyűjteménye van a saját alkotásaiból. Számos díjat nyert már és titkos vágya, hogy egyszer önálló kiállítást rendezzen valamelyik galériában.

Tovább


Presztízs, ösztöndíj és szakmai motiváció - a szakdolgozók megtartásáért

Szakdolgozók, főként ápolók hiányától szenved szinte valamennyi kórház az országban. A bevált orvosi ösztöndíjrendszer mintájára a kormány - és persze a szakma - modellt épít ki az egészségügyi szakdolgozók számára. Ám még ennél is tovább mennek: olyan ösztönzők kerülnek ugyanis a programba, amelyek a fiatalok, vagy a már az egészségügyben dolgozók számára vonzóvá, a társadalom szemében pedig újra el ismertté teszik a szakmát.

Tovább