VISSZA

Hivatásunk - 2017;12(1)


A szenvedő embert látta a betegben


A szenvedő embert látta a betegben
Hidegkúti Alexa
| |
 
Kétszáz évvel ezelőtt, 1817. február 19-én született Kossuth Zsuzsanna, a magyar ápolástörténet kiemelkedő alakja. Rövid, ám annál mozgalmasabb élete alatt részt vett a magyar történelem sorsfordító eseményeiben, és létrehozta a modern, ma is érvényes ápolási alapelveket.

Kulcsszavak

Kossuth Zsuzsanna, történelem, ápolási alapelvek

Kapcsolódó anyagok

Amikor az orvos egyben filozófus is volt

Gyógyító szerkentyűk képeskönyve – nem csak orvosoknak

A szenvedő embert látta a betegben

Egy özvegyasszony szabadságharca - 200 éve született Kossuth Zsuzsanna

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Magyar fejlesztésű iránytű a rákgyógyításban

Felgyorsult a világunk, olyan információdömping szakadt a betegek, de az orvosok nyakába is, amelyben már nehéz eligazodni. Iránytűt ad azonban az a magyar kutatócsapat, amelyik több mint tíz éve dolgozik azon, hogy összehozza a tudományt a napi klinikai gyakorlattal. Az Oncompass Medicine csapata újabb és újabb fejlesztéseket gondol ki, hogy a betegek minél gyorsabban jussanak a leghatékonyabb kezelésekhez, a legjobb esélyt kaphassák a rákkal szembeni harcra.

Tovább


Együtt érző ápolás - gyorsabb gyógyulás

Az időskorú páciensek ápolásánál döntő szerepe lehet a személyre szabott kommunikációnak. Az a betegápoló, aki figyelembe veszi az általa gondozott idős ember egyéni adottságait, igényeit, és ezek szerint igyekszik vele személyes kapcsolatot kialakítani, könnyebben boldogul feladatai végrehajtásával, mint az a társa, aki csupán általános, minden beteg ápolásánál alkalmazott módszerekkel él.

Tovább


Hatékony infekciókontroll - kevesebb fertőzés

A MESZK Közegészségügyi-járványügyi Tagozatának elnökét, Bojtorné Szegedi Ágnest a szakma fejlődési lehetőségeiről, aktuális gondjairól és a megoldás esélyeiről kérdeztük.

Tovább


Lisztérzékenység, gluténmentesség II.

A betegség főbb jellemzőiről, arról, hogy mit szabad fogyasztani és mit nem, a keresztszennyeződésekről, az ezt elkerülő ételkészítési alapokról előző lapszámunkban írtunk, jelen cikkünkben az egyes élelmiszercsoportok gluténtartalmáról kívánunk tájékoztatást adni, illetve elmondjuk, hogy miért jók és mire használhatók az álgabonák.

Tovább