hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Egy nagyra becsült fejlődésneurológus| |
 


1953-ban a Budapesti Orvostudományi Egyetemen szerzett diplomát. 1963-1965-ben a New York-i Mount Sinai Medical Centerben, 1966-ban a svédországi Lund orvostudományi egyetemén folytatta tanulmányait. 1953-tól az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet idegsebésze volt, 1975-ben a Szabadsághegyi (Svábhegyi) Gyermekgyógyintézetben az Egészségügyi Minisztérium megbízásából megszervezte a fejlődésneurológiai és neurorehabilitációs osztályt.

Munkacsoportjával olyan módszert fejlesztett ki, amely csecsemőknél alkalmasnak bizonyult a veleszületett agyi károsodások diagnosztizálására és kezelésére. Vizsgálataikkal és gyógyító munkájukkal bebizonyították, hogy a magzati életben kialakuló kórós agyfejlődés okozta mozgásbeli, értelmi károsodások esetében a korán megállapított diagnózis és azt követő neuroterápia lehetővé teszi a már kialakult tünetek megszüntetését. A kifejlesztett neurorehabilitációs tréningjeit ma már külföldön is alkalmazzák, számos gyermek köszönhette gyógyulását ennek a mozgásterápiának. A "Katona Intézet" 2007 óta a Szent Margit Kórház egyik osztályaként működik.

Az egyetlen olyan hely Magyarországon, amely felszereltsége, tapasztalata, személyzete révén alkalmas a születés körüli időszakban kialakult agyi, idegrendszeri károsodások következményeinek korai felismerésére és kezelésére, így a fogyatékosság megelőzésére is
Az osztály akkreditált képzőhelye a gyermekneurológus szakorvosoknak, a professzor többedmagával kidolgozott egy számítógépes animációs programot is, amely látványosan és érthetően mutatja be a hallgatóknak az idegi folyamatokat.

Katona Ferenc 1989-től a Magyar Rehabilitációs Társaság elnöke volt, 2008-ban munkatársaival megalapította a Magyar Fejlődésneurológiai Társaságot, amelynek jelenleg is alelnöke, továbbá alapító főszerkesztője a Rehabilitáció című tudományos folyóiratnak. 1963-ban az orvostudományok kandidátusa, 1989-ben doktora lett. 1989 óta címzetes egyetemi tanár.

Számos kitüntetés birtokosa, 1988-ban Állami Díjjal, 2004-ben a Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztjével ismerték el. 2006-ban tüntették ki a megosztott Széchenyi-díjjal a magyar rehabilitáció terén kifejtett tevékenységéért, kutatásaiért és nemzetközileg is nagyra becsült gyógyító és oktató munkájáért.

Csaknem 200 tudományos közleménye jelent meg, több tudományos kötet szerzője: Emberré válás (1974), Az öntudat ébredése (1979), Fejlődésneurológia és neurohabilitáció (1986-90), Klinikai fejlődésneurológia (1999), Az agy felfedezése, az idegtudományok története (2005), Klinikai idegélettan, kórtan és nem invazív terápia (2013).Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az orvosok kötelezettségei, a betegek jogai a dualizmus korában hatályos egészségügyi jogszabályok alapján

Az egészségügyi szolgáltatások, különösen a fekvőbeteg-ellátás rendszere, látványos fejlődésen ment keresztül a dualizmuskori Magyarországon. Ennek jogi alapját az 1876. évi XIV. tvc. teremtette meg. Napjainkban már megkérdőjelezhetetlen a betegek mint egészségügyi szolgáltatás fogyasztók jogi helyzetének törvény általi rögzítése.

Tovább


Pszichoneuroimmunológia és a megtestesült elme

A kortárs tudatkutatás egyik jelentős filozófiai törekvése egy olyan magyarázati keretrendszer létrehozása, mely sikeresen képes megbirkózni a test-tudat viszony filozófiai problémájával. Descartes gyakran mint a dualizmus atyja jelenik meg a modern elmefilozófiában.

Tovább


Purpurás beteg hirtelen halála - post mortem felismert polyangiitisszel járó eosinophil granulomatosis

A rendszerbetegségek diagnosztikai nehézsége olykor abban áll, hogy a részeket nem tudjuk egésszé összetenni. Szegényesen dokumentált anamnézisű, 49 éves, asthmás nőbetegünk vasculitis bőrtüneteivel, diffúz ízületi panaszokkal került kórházi felvételre kivizsgálás céljából.

Tovább


Sikeresen alkalmazott fulvesztrantkezelés emlőtumoros betegünknél

Betegünk (születési év: 1966) 2007 nyarának végén három hónapja fennálló panasszal kereste fel onkológiai szakrendelésünket: bal emlőbimbójának váladékozását észlelte.

Tovább


Egy nagyra becsült fejlődésneurológus