hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2015;25(01-02)


 


A Bonferroni-korrekciótól az adaptív klinikai vizsgálatokig - A multiplicitás kezelése a klinikai vizsgálatokban


A Bonferroni-korrekciótól az adaptív klinikai vizsgálatokig - A multiplicitás kezelése a klinikai vizsgálatokban
Molnár D. László
| |
 
A sajtóban és az interneten gyakran olvashatunk fantasztikus új tudományos felfedezésekről. Egyebek mellett arról, hogy a mobiltelefonok agytumort, az elektromos vezetékek leukaemiát okozhatnak...

Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

6.,   Singer Júlia mondta   2016. Június 17., Péntek 11:49:56
Én a munkámat időben elvégeztem, a cikket megjelenésre nem javasoltam. Nem szeretném idézni saját lektori véleményemet. Az olvasói levelemet csak az elkeseredés szülte, hogy az én véleményem nem nyomott eleget a latban e cikk tekintetében.
Elnézést a késői válaszért, de csak most vettem észre, hogy megszólíttattam, miután 2015 nyarán hiába vártam választ.
5.,   Molnar Laszlo mondta   2016. Június 10., Péntek 13:31:51
Kiderült, hogy a szerkesztőbizottség tagja a hozzászóló. A hozzászólónak a saját munkáját időben el kellett volna végeznie, nevezetesen időben, még az írás megjelenése előtt átnézni és szükség szerint véleményezni a szakterületét érintő írásokat. Mi is a munkája a szerkesztőbizottség tagjának?
4.,   Molnar Laszlo mondta   2015. Október 31., Szombat 14:07:37
Hogy tevedt a mindent jobban tudo, masokat arcatlanul kioktatni nem restello zavaros ember ide? Ezen toprengek, vagy megsem...
3.,   Molnar Laszlo mondta   2015. Október 30., Péntek 08:28:07
Tekintettel azonban arra, hogy a cikkben szerepel a szerző e-mail címe és levelezési címe, minimálisan elvárható viselkedés, hogy a mindent jobban tudó hozzászóló előbb a szerzővel tisztázza a nyitott kérdéseket, és azután kürtöli világgá lesujtó kritikai észrevételeit, amely a LAM érdekeit is sérti.
2.,   Molnar Laszlo mondta   2015. Október 30., Péntek 08:13:25
Örvendetes, hogy olvasónk a cikk többszöri elolvasásával is igyekezett továbbképezni magát.
Nyelvészeti fejtegetésére az akadémiai nagyszótár a pairwise kifejezésre a páronkénti, párosával fordítást ajánlja, így ez tekinthető iránymutatónak.
Az adattal kapcsolatos fejtegetésére gondoljuk meg, hogy manapság számítógépes programokkal végzik el az erőelemzést, és a számítógépes program számára az elsőfajú hiba valószínűsége stb. ún. bemenő adatnak tekinthető. Ez a bemenő adat kétségkívül nem azonos a gyűjtött statisztikai adattal. A statisztikusok egyébként még abban sem egyeznek meg teljesen, hogy mi is tekinthető tulajdonképpen adatnak.
Ami a számítási részleteket és a képleteket illeti, azok hasznosak lehetnek abban az értelemben, hogy lehetővé teszik a matematika nyelvén kifejezni bizonyos gondolatokat, amelyeket más nyelven jelenleg még nehezebb kifejezni.
A multiplicitásról szóló cikk szerzőjének - aki maga is orvos - célja az volt, hogy ebben a Magyarországon nem sokat tárgyalt, hiánypótlónak számító témában az orvosok által is érthető nyelven bevezetőt és magyarázatot adjon a többszörös összehasonlításokról, így örvendetes az olvasói hozzászólás.
1.,   Singer Júlia mondta   2015. Március 17., Kedd 20:46:10
Olvasom ezt a cikket, már nem először. Töprengek, vajon lektorálták-e. Ha igen, hát a hibák mind benne maradtak. A teljesség igénye nélkül néhány: "Az alapelv lényege a páros összehasonlítások logikai elemzésén alapszik" (szerző itt összecseréli a páros összehasonlítást a páronkéntival); "Az erôelemzés során
mintanagyság-meghatározást végeznek úgy, hogy elôre rögzítik az elsôfajú hiba valószínûségét (általában 5%) és a próba erejét (80 vagy 90%), majd kiszámítják a p-értéket, illetve az ezzel analóg konfidenciaintervallumot." (az erőelemzés során semmilyen p értéket nem számolnak, nem is számolhatnak, mivel még nincs miből, adatokat majd később kezdenek gyűjteni). Nem sorolom tovább... A teljesen fölösleges számolási részletek és képletek hemzsegnek a cikkben. Hogy tévedt ez a cikk pont ebbe a folyóiratba, ki tudja?

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az orvosok kötelezettségei, a betegek jogai a dualizmus korában hatályos egészségügyi jogszabályok alapján

Az egészségügyi szolgáltatások, különösen a fekvőbeteg-ellátás rendszere, látványos fejlődésen ment keresztül a dualizmuskori Magyarországon. Ennek jogi alapját az 1876. évi XIV. tvc. teremtette meg. Napjainkban már megkérdőjelezhetetlen a betegek mint egészségügyi szolgáltatás fogyasztók jogi helyzetének törvény általi rögzítése.

Tovább


Pszichoneuroimmunológia és a megtestesült elme

A kortárs tudatkutatás egyik jelentős filozófiai törekvése egy olyan magyarázati keretrendszer létrehozása, mely sikeresen képes megbirkózni a test-tudat viszony filozófiai problémájával. Descartes gyakran mint a dualizmus atyja jelenik meg a modern elmefilozófiában.

Tovább


Purpurás beteg hirtelen halála - post mortem felismert polyangiitisszel járó eosinophil granulomatosis

A rendszerbetegségek diagnosztikai nehézsége olykor abban áll, hogy a részeket nem tudjuk egésszé összetenni. Szegényesen dokumentált anamnézisű, 49 éves, asthmás nőbetegünk vasculitis bőrtüneteivel, diffúz ízületi panaszokkal került kórházi felvételre kivizsgálás céljából.

Tovább


Sikeresen alkalmazott fulvesztrantkezelés emlőtumoros betegünknél

Betegünk (születési év: 1966) 2007 nyarának végén három hónapja fennálló panasszal kereste fel onkológiai szakrendelésünket: bal emlőbimbójának váladékozását észlelte.

Tovább


A Bonferroni-korrekciótól az adaptív klinikai vizsgálatokig - A multiplicitás kezelése a klinikai vizsgálatokban