hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2011;21(02)


 


Az orrnyálkahártya-lohasztók helyes alkalmazása


Az orrnyálkahártya-lohasztók helyes alkalmazása
Gerlinger Imre
| |
 
Az orron át percenként belélegzett hatliternyi levegő 20 m/s sebességgel halad, eleinte felfelé a középső orrjárat irányába, majd hátra és lefelé az epipharynx irányába. Az orrüregen keresztül haladó levegő megfelelő mértékű párásítás, felmelegedés és tisztulás után az alveolusokat elérve már 37 °C hőmérsékletű, közben páratartalma pedig 100% lesz.

Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

1.,   Petrányi Gyula mondta   2011. Március 12., Szombat 11:08:57
A cikk érdekes és tanulságos, de a hivatkozott Eü Közlöny cikkhez hasonlóan a címből nem derül ki, hogy főleg az allergiás rhinitisre koncentrál, viszont a bárkit, akár évente többször is érintő közönséges meghűléshez társuló kínzó orrdugulás és/vagy orrfolyás kezeléséhez nem kapunk kritikusan értékelt praktikus téjékoztatást. A 2. táblázat ugyan e szempontból is tanulságos, de csak lokális szereket sorol fel, így hiányzik belőle (ellenjavallatai betartása mellett) a gyakorlatban jól bevált pseudoefedrin tabletta, mely napi 3 x 60 mg adagban eredményesen csökkenti a panaszt, rebound effektus nélkül. Létezik nagyobb hatóaynagtartalmú, elhúzódó készítmény is, napi egy vagy kétszeri bevételre. Láthatnánk e gyógyszerformáknak is a 2. táblázat szerinti kiértékelését? Petrányi Gyula dr. Limasszol, Ciprus

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Inzulinpumpa-terápia 1-es típusú diabetesben a hatékonyság, biztonságosság és életminőség tükrében

Az optimális glykaemiás kontroll eléréséhez 1-es típusú cukorbetegeknél napi több alkalommal adott injekcióval végzett intenzív inzulinkezelés, vagy folyamatos sub-cutan inzulininfúziós terápia - continuous subcutaneous insulin infusion CSII - (inzulinpumpa) szükséges.

Tovább


Hiperaktivitás és figyelemzavar felnőttkorban - avagy egy fel nem ismert neuropszichiátriai zavar

Paul Wender szerint a figyelemhiányos hi­peraktivitás zavar (attention deficit hyperactivity disorder, ADHD) valószínű­leg a leggyakoribb krónikus, nem diagnosztizált pszichiátriai tünetegyüttes a felnőtteknél.

Tovább


Új orális antikoagulánsok Mit kell tudni a háziorvosnak?

A háziorvosi munka izgalmas, de komoly megterhelést jelentő része az antikoagulált betegek gondozása. Mit jelent ez?

Tovább


Új orális antikoagulánsok

A háziorvosi munka izgalmas, de komoly megterhelést jelentő része az antikoagulált betegek gondozása. Mit jelent ez?

Tovább


Az orrnyálkahártya-lohasztók helyes alkalmazása