Hírvilág

Elhunyt prof. dr. Kiss István

2018. MÁJUS 11.

Szöveg nagyítása:

-
+

Prof. dr. Kiss István 2018. május 11-én, 66 éves korában, tragikus hirtelenséggel elhunyt. Professzor úr munkásságát kivonatosan szinte lehetetlen ismertetni: számos könyv, könyvfejezet, kiadvány szerzője és társszerzője (47 magyar, 5 angol), közel ezer előadás szerzője (magyar és külföldi kongresszusi tudományos előadások, egyetemi tantermi előadások, fakultatív speciál-kollégiumi előadások, szakorvos- és szakgyógyszerészjelöltek szakvizsgaelőkészítő előadásai, családorvosok és kórházi orvosok továbbképzőelőadásai). Kiss István a MOTESZ ügyvezetője, a Semmelweis Egyetem Geriátriai Tanszéki Csoport vezetője, a LAM főszerkesztője, számos (hazai és külföldi) szakmai műhely és intézet aktív tagja volt egyben. 1988–1992 és 1992–1996 között OTKA kutatás résztvevője, 1997–1999 között pedig OTKA kutatási témavezető. Társszerzője és készítője az „Interakciódiszk” című számítógépes kiadványnak. A Nephrologiai Kiskönyvtár sorozat alapítója és sorozatszerkesztője. Az első magyar nyelven megjelent (2003) elméleti és klinikai nefrológiai kézikönyv társ-főszerkesztője és írója. A Magyar Hypertonia Társaság szakmai és szervezeti irányelveinek írója és társszerkesztője, a Magyar Nephrologiai Társaság dialíziskezelésre vonatkozó szakmai és szervezeti irányelveinek írója és főszerkesztője, a renalis anaemia kezelés szakmai irányelveinek írója és főszerkesztője. 2010-től haláláig a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogram szakmai bizottságának elnökeként is elhivatottsággal dolgozott a hazai lakosság egészségügyi állapotának javításáért. Kiss István professzor úr búcsúztatása 2018. június 1-jén, 12.45-kor lesz a Farkasréti temető Makovecz termében. A család kérése azok felé, akik elkísérik utolsó útjára Kiss Istvánt, hogy ne vigyenek se koszorút, se virágot. eLitMed.hu 2018. május 11.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Elhunyt Kovács László orvos, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja

Életének 80. évében, szeptember 29-én elhunyt Kovács László akadémikus, a sejtfiziológia és elektrofiziológia kiemelkedő kutatója - közölte az MTA.

Hírvilág

Elhunyt Halász Béla neuroendokrinológus

Életének 92. évében elhunyt Halász Béla, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja, Széchenyi-díjas orvos, anatómus, neuroendokrinológus, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetének professor emeritusa - közölte az MTA kommunikációs főosztálya pénteken az MTI-vel.

Hírvilág

Elhunyt Damjanovich Sándor biofizikus, az MTA rendes tagja

Életének 82. évében elhunyt Damjanovich Sándor biofizikus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja, a Biológiai Tudományok Osztályának volt elnöke .

Hírvilág

Elhunyt Rozsos István orvosprofesszor

Elhunyt Rozsos István orvosprofesszor. Az endoszkópos sebészeti eljárás kifejlesztőjét, Kaposvár díszpolgárát életének 86. évében érte a halál,

Hírvilág

Meghalt Riskó Tibor

Életének 94. évében, vasárnap elhunyt Riskó Tibor orvos, a tüdő- és gerincgyógyászat kiemelkedő személyisége, a modern magyar gerincsebészet kialakítója, a hazai orvoslás kimagasló alakja.