hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Technokrata lázálom – Luc Besson új filmjéről


Technokrata lázálom – Luc Besson új filmjéről

| |
 

Luc Besson Lucy című nagyjátékfilmje első látásra konyhafilozófiásnak tűnhet, amely slendriánul, komolytalanul fordul az „örök témák” és kurrens bioetikai problémák felé. Ám ismerve a rendező előéletét, különösen az Élethalálharc című korai némafilmjét, illetve a Metró, a Nikita és a Léon című filmjeiben kialakult, alapvetően képi filmnyelvét és a „bessoni esztétikát”, valamint a rendező sajátos humorát, érdemes továbbgondolnunk a filmet.

Nem zárható ki, hogy a Lucy kliséépítménye tudatos és a film sajátos kritikai reflexió korunk doxáira. (A doxa itt a szó szociológiai értelmében szerepel: olyan sokszor implicit tudás, amelyet átveszünk anélkül, hogy kritikai reflexióval megvizsgálnánk.)

Épp ezért érdekes a Janus-arcú rendező, Luc Besson, mert szinte minden késői filmje könnyen befogadható a hollywoodi filmeken szocializálódott nézők számára - ugyanakkor erős ellenérzést váltanak ki az európai művészfilmeket kedvelő nézőkből. Késői filmjei sem illeszkednek teljesen a szigorú hollywoodi kánonba. Persze számos filmesztéta szerint Besson késői filmjei blőd akciófilmek minden mondanivaló híján, teljes mértékben kommerszek és művészietlenek.

A Lucy műfaját tekintve science-fiction, amely az „agyunk 10%-át használjuk” urbánlegendára épít. Az emberi agy működéséről, kapacitásáról még keveset tudunk ahhoz, hogy egy egyszerű viszonyszámmal kifejezhető legyen annak „használtsága”. Ennek ellenére ez a mítosz tartósnak látszik, egyesek már a populáris folklór részének tekintik. A mítosz sikere talán annak köszönhető, hogy megragadja az individualista nyugati ember (sokszor omnipotens) kiteljesedési törekvését, és önmagával szembeni állandó elégedetlenségét.Erős az áthallás is, mivel a Lucy a lizergsav-dietilamid (LSD) egyik utcai neve. Az LSD erős pszichedelikum, a rekreációs céllal használók fenomenológiai beszámolóiból néhány elem csupán kvantumhipotézisekkel, csodákkal magyarázható. Ezek közül néhány a filmben is megjelenik.

Ráadásul a filmben a főszereplő Lucy egy illegális, új nootropikus drog túladagolása miatt kezdi használni agyának mind teljesebb „kapacitását”. Ezzel párhuzamosan egyre robotszerűbbé, embertelenné válik. Az átalakulásba belehal (talán lelövik), átadja az emberiségnek a túlélés USB-kulcsát és a mobiltelefonok nyelvén szól.

Lucy nem egyértelműen „jó”, jézusi szereplő: könyörtelen gyilkos, ha arra van szükség. Etikai hovatartozása megosztja a nézőket, ahogy a film elején a naiv egyetemista lányból folyamatosan egy érzéketlen gép válik.

Besson-nál megszokott módon a furcsa történet egy akciófilmbe van beágyazva, számos utalást, hivatkozást tartalmaz más alkotásokra (Samsara, A Sixtus-kápolna mennyezetfreskója, Az ötödik elem, Brazil stb.)

Besson szokásához híven pimasz és megosztó filmet készített. A fiatal nőből drog hatására legyőzhetetlen, mindenható kvantumszámítógéppé váló lény talán nyugati lázálom. A technológiába vetett feltétlen hitünk és az embertelenedésünk kifejeződése. A film mindenesetre jó vitaindító: a medikalizáció, a human enhancement, a pszichedelikumok, a kvantumtudat és más bioetikai kérdések felvetésére is alkalmas.


eLitMed.hu
2014. szeptember 12.


Kulcsszavak

film, Luc Besson, nootropikus, science-fiction

Kapcsolódó anyagok

Zsigmond Vilmosról

A csípő- és a térdízület periprotetikus infekcióinak rehabilitációját befolyásoló tényezők

Filmajánló: Csillagok között

Technokrata lázálom – Luc Besson új filmjéről

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Szigetvári Kórház belgyógyász/neurológus szakorvost keres

Munkaköri feltételek: - orvos diploma, - neurológus/belgyógyász szakorvosi szakképesítés, - büntetlen előélet, - orvosi kamarai tagság, -egészségügyi alkalmasság.

Tovább


Prix Galien elismeréssel díjazták a világ első BCL-2 gátló hatásmechanizmusú gyógyszerét, melyet a krónikus limfoid leukémia kezelésére Európában az AbbVie törzskönyvezett elsőként

A gyógyszerkutatás Nobel-díjának tekintett Prix Galien Gálán évről évre felsorakoznak a világ legfontosabb farmakológiai innovációi és a kutatási eredményei. Idén a „Legjobb Gyógyszerészeti Termék” díjat a Venclexta (US)/Venclyxto (EU) (venetoklax) kapta, ami az első törzskönyvezett BCL-2 inhibitor. Az új hatásmechanizmusú gyógyszert elsőként az onko-hematológiai indikációk közül a krónikus limfoid leukémia (CLL) kezelésére fejlesztette ki közösen a Genentech és az Abbvie. A készítményt az Amerikai Egyesült Államokban a két vállalat együttesen, míg az Amerikai Egyesült Államokon kívül az AbbVie forgalmazza.

Tovább


Diabetológiai készítmény nyerte az Év Gyógyszere 2016 díjat

A empagliflozin hatóanyagú gyógyszer nyerte 2016-ban az Év Gyógyszeredíjat, amelyet a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság ítél oda minden évben olyan gyógyszerkészítménynek, amely jelentős tudományos felfedezésen alapul és hiánypótló szerepet tölt be a terápiában. A gyógyszer diabétesz kezelésében alkalmazott olyan terápia, amely a vércukorszintre és a kardiovaszkuláris eseményekre egyaránt hatással van. A díj átadására ünnepélyes keretek között a Vigadó Makovecz dísztermében került sor

Tovább


Pályázati Felhívás - Segítő szakmában dolgozó alkotók részére

A Moravcsik Alapítvány – Budapest Art Brut Galéria pályázatot ír ki az egészségügyi és szociális területen dolgozó amatőr alkotók művészeti munkáinak bemutatására.

Tovább


Technokrata lázálom – Luc Besson új filmjéről