hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Szeptember 28-án Szívünk Napja a Városligetben


Szeptember 28-án Szívünk Napja a Városligetben

| |
 

Ingyenes szűrővizsgálatokkal, tanácsadással, szórakoztató programokkal várja az érdeklődőket szeptember 28-án, vasárnap a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány a Városligetben, Budapesten. A Szívünk Napja nevű rendezvényen a szív- és érrendszeri betegségek gyakoriságára, valamint a megelőzés fontosságára kívánják felhívni a figyelmet.

A magyarok 52 százaléka keringési betegségekben hal meg, és a gyógykezelések fele is az ő ellátásukra irányul. Az egyik legnagyobb rizikófaktor a magas vérnyomás, amely mintegy 2,5 millió embert érint Magyarországon, egymillióan cukorbetegek, a lakosság fele pedig túlsúlyos. Az uniós átlaghoz képest nálunk jóval magasabb az alkoholfogyasztás, többen dohányoznak, viszont a kelleténél sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt esznek, és a legtöbben mozgásszegény életet élnek. Összességében ezek a rizikótényezők felelősek a szív- és érrendszeri halálozások közel 80 százalékáért, pedig a tragédiák megfelelő odafigyeléssel megelőzhetők lennének.


(2011-es Világnapon Prof. Dr. Merkely Bélával készült videóinterjú)

A Szív Világnapján minden évben a szervezők egy bizonyos téma köré csoportosítják a rendezvényeket. Ebben az évben a jelmondat: “Legyen a szíved a szenvedélyed”. A szlogen is jelzi, hogy a kardiológusok idén az egészséges életmód fontosságát hangsúlyozzák világszerte.

A Szívünk Napja rendezvény további célja, hogy felhívja a figyelmet a szív- és érrendszeri betegségek gyakoriságára, a betegséghez vezető állapotok elkerülésére, valamint a szűrővizsgálatok jelentőségére. Külön figyelmet szentelnek a legkisebbeknek, hiszen az elmúlt 10 évben a túlsúlyos gyermekek száma a fejlett országokban két és félszeresére emelkedett, míg a fejlődő országokban megnégyszereződött. Az a kisgyerek, aki nem eszik egészségesen és nem mozog rendszeresen, 80 százalékkal nagyobb eséllyel hízik el felnőtt korában, ez pedig szinte megágyaz a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek.

A szakemberek szerint egészségének megőrzése érdekében mindenki igyekezzen követni a mediterrán diéta előírásait: fogyasszon naponta legalább 30-40 dkg gyümölcsöt, zöldséget, valamint étkezzen sószegényen, ami kifejezetten jótékony hatású a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése szempontjából. A Magyar Kardiológusok Társasága a Magyar Nemzeti Szívalapítvánnyal karöltve szeptember 28-án, vasárnap a budapesti Városligetben 10 és 18 óra között ingyenes vérnyomás-, vércukorszint-, koleszterinszint-, haskörfogat- és testsúlyméréssel, valamint életmód-tanácsadással várja az érdeklődőket. Ezen kívül a látogatók megismerhetik az újraélesztés technikáját, szakembertől kaphatnak segítséget azok, akik le szeretnének szokni a dohányzásról, egészségesebben táplálkoznának és a számukra megfelelő sportot keresik. A szervezők véleménye szerint nagyon fontos, hogy az emberek szembesüljenek egészségi állapotukkal, és ha kell, változtassanak az életmódjukon.


(Nemzetközi kisfilm)

A nagyszínpadon interaktív szakmai előadások hallhatók, felhívva a figyelmet arra, hogy mennyire kell vigyáznunk szívünk egészségére. Fókuszba kerül a nők, a sportolók egészsége, az egészséges életmód jelentősége, valamint a rizikófaktorok csökkentésének lehetősége. A Petőfi Csarnok mögött megrendezésre kerülő eseményen a résztvevők közönségtalálkozó keretében személyesen találkozhatnak a közkedvelt Barátok Közt sorozat szereplőivel, valamint Katus Attilával, aki egy gyaloglóversenyen kívánja megmozgatni az érdeklődőket. Közismert személyiségek vallanak arról, hogy van-e kardiológiai "érintettségük", illetve mit tesznek saját és családjuk egészségének megőrzése érdekében.

A szervezők a gyerekekről sem feledkeznek meg: ők ellátogathatnak az orvostanhallgatók által „üzemeltetett” Teddy Maci Kórházba, és ott játékos formában sajátíthatják el az egészséges életmód és táplálkozás alapismereteit, illetve meggyógyíthatják kedvenc plüss játékaikat. Szórakoztatásukról pedig a Matiné Zenekar fog gondoskodni. A rendezvényen a „Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja” elnevezésű kezdeményezés keretében az országot járó szűrőkamion is felbukkan, amely 28 átfogó szűrővizsgálattal, életmódra vonatkozó tanácsadással várja azokat, akik fontosnak tartják az egészségüket. Az előadások szüneteiben változatos szórakoztató programok is várják az érdeklődőket. A Tai-Chi és Capoeira bemutatók mellett a felhőtlen hangulatról Vastag Csaba, Janicsák Veca, Nótár Mary, Bozsek Márk valamint Király Viktor fognak gondoskodni.

A Szívünk Napja rendezvényen mutatkozik be a Magyar Kardiológusok Társaságának égisze alatt útjára indított szivderito.hu honlap, ahol mindent megtudhat a szív- és érrendszeri megbetegedésekről, azok megelőzéséről, és ahol az érdeklődők online tehetik fel kérdéseiket, amelyre szakértők fognak válaszolni.

A Szív Világszövetség 2000-ben, a sydney-i olimpián hirdette meg először a Szív Világnapját. Az eseménysorozatot olyan ismert személyek támogatják világszerte, mint a focista Ronaldo, Bill Clinton volt amerikai elnök, vagy a teniszbajnok Roger Federer.

Magyar Kardiológusok Társasága
2014.szeptember

Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Fenntartható megoldás az infekciók kezelésére

Az antimikrobiális rezisztencia (AMR) a mikrobák rezisztenciája az ellenük adott szerekkel szemben (cikkünk főként a baktériumok rezisztenciájára tér ki). Az AMR növekedése korunk egyik legnagyobb kihívása: évente 700 ezer ember hal meg emiatt és ez a szám 2050-re 10 millióra emelkedhet. Bár leginkább a fejlődő országok érintettek, nem tekinthető helyi problémának, hisz bolygónk egy gyors repülőjárattal 1 nap alatt körbeutazható, és baktériumaink is velünk utaznak…

Tovább


Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Tovább


Prix Galien elismeréssel díjazták a világ első BCL-2 gátló hatásmechanizmusú gyógyszerét, melyet a krónikus limfoid leukémia kezelésére Európában az AbbVie törzskönyvezett elsőként

A gyógyszerkutatás Nobel-díjának tekintett Prix Galien Gálán évről évre felsorakoznak a világ legfontosabb farmakológiai innovációi és a kutatási eredményei. Idén a „Legjobb Gyógyszerészeti Termék” díjat a Venclexta (US)/Venclyxto (EU) (venetoklax) kapta, ami az első törzskönyvezett BCL-2 inhibitor. Az új hatásmechanizmusú gyógyszert elsőként az onko-hematológiai indikációk közül a krónikus limfoid leukémia (CLL) kezelésére fejlesztette ki közösen a Genentech és az Abbvie. A készítményt az Amerikai Egyesült Államokban a két vállalat együttesen, míg az Amerikai Egyesült Államokon kívül az AbbVie forgalmazza.

Tovább


Diabetológiai készítmény nyerte az Év Gyógyszere 2016 díjat

A empagliflozin hatóanyagú gyógyszer nyerte 2016-ban az Év Gyógyszeredíjat, amelyet a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság ítél oda minden évben olyan gyógyszerkészítménynek, amely jelentős tudományos felfedezésen alapul és hiánypótló szerepet tölt be a terápiában. A gyógyszer diabétesz kezelésében alkalmazott olyan terápia, amely a vércukorszintre és a kardiovaszkuláris eseményekre egyaránt hatással van. A díj átadására ünnepélyes keretek között a Vigadó Makovecz dísztermében került sor

Tovább


Szeptember 28-án Szívünk Napja a Városligetben