hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Prix Galien elismeréssel díjazták a világ első BCL-2 gátló hatásmechanizmusú gyógyszerét, melyet a krónikus limfoid leukémia kezelésére Európában az AbbVie törzskönyvezett elsőként


Prix Galien elismeréssel díjazták a világ első BCL-2 gátló hatásmechanizmusú gyógyszerét, melyet a krónikus limfoid leukémia kezelésére Európában az AbbVie törzskönyvezett elsőként

| |
 

A gyógyszerkutatás Nobel-díjának tekintett Prix Galien Gálán évről évre felsorakoznak a világ legfontosabb farmakológiai innovációi és a kutatási eredményei. Idén a „Legjobb Gyógyszerészeti Termék” díjat a Venclexta (US)/Venclyxto (EU) (venetoklax) kapta, ami az első törzskönyvezett BCL-2 inhibitor. Az új hatásmechanizmusú gyógyszert elsőként az onko-hematológiai indikációk közül a krónikus limfoid leukémia (CLL) kezelésére fejlesztette ki közösen a Genentech és az Abbvie. A készítményt az Amerikai Egyesült Államokban a két vállalat együttesen, míg az Amerikai Egyesült Államokon kívül az AbbVie forgalmazza.

Az idén 11. alkalommal került sor a Prix Galien USA gyógyszeripari innovációs díjának ünnepélyes átadására. A Prix Galien Awards Gálát az Amerikai Természettudományi Múzeumban tartották New Yorkban, ahol három kategóriában díjazták a fejlesztéseket: az elmúlt egy év legkiválóbb gyógyszerészeti terméke mellett a legjobb biotechnológiai eljárással előállított készítményt és a leginnovatívabb orvosi megoldást is kitüntetésben részesítették.

A szakmai körökben nagy megbecsülést jelentő „Legjobb Gyógyszerészeti Termék” díjat ebben az évben az AbbVie krónikus limfoid leukémia (CLL) kezelésére fejlesztett gyógyszerkészítménye, a Venclexta/Venclyxto kapta. Októberben ugyanez a termék már elnyerte a Galenus von Pergamon Award (Prix Galien Németország) verseny „Kimagasló Gyógyszerészeti Innováció” díját.


Galenus von Pergamon Award


A VENCLYXTO (venetoklax) kismolekula, potens, szelektív inhibitora a BCL-2-nek, ami egy anti-apoptotikus fehérje. A BCL-2 fokozott expresszióját kimutatták a krónikus lymphoid leukaemia sejtekben, ahol az a tumorsejtek túlélését okozza. A venetoklax célzott terápia, mely a BCL-2 gátlásával beindítja CLL sejtekben a mitokondriumok külső membránjának permeabilizációját, a kaszpáz aktivációt és a programozott sejthalált. A BCL-2 meggátolja a természetes sejthalált a CLL sejtek esetében is. Hatásának felfüggesztése a CLL sejtek apoptózisát okozza.

A krónikus limfoid leukémia (CLL) a leggyakoribb leukémia típus, mely általában idősebb korban alakul ki. A betegségnek kezdetben nincs tünete, az érintetteket jellemzően a vérkép vizsgálatakor diagnosztizálják, hiszen ezt a leukémia típust monoklonális B limfocitózis (magas fehérvérsejt-szám) jellemzi. Későbbiekben a betegség előre haladtával kialakulnak a jellegzetes B tünetek: indokolatlan fogyás, ismeretlen eredetű láz és éjszakai izzadás. A betegség jellemzője még a CD5, CD19, CD20 és CD23 magas expressziója, valamint a szabad könnyűláncok közül a kappa vagy a lambda jelenléte.


Az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) javaslatára tavaly decemberben feltételes forgalomba hozatali engedélyt kapott a VENCLYXTO (venetoklax) nevű készítménynek monoterápiában a krónikus limfoid leukémia (CLL) kezelésére 17p deléciót vagy TP53 mutációt hordozó felnőtt betegeknél, akiknél a B-sejt-receptor jelút gátlás nem alkalmazható vagy eredménytelen volt; valamint olyan, 17p deléciót vagy TP53 mutációt nem hordozó, krónikus limfoid leukémiában szenvedő felnőtt betegek kezelésére, akiknél az immun-kemoterápia és a B-sejt-receptor jelút gátlás is eredménytelen volt. Az Európai Bizottság a BCL-2 gátlók közül elsőként engedélyezte a naponta egyszer, szájon át alkalmazott VENCLYXTO tablettát.

A VENCLYXTO készítményt az AbbVie és a Genentech (a Roche Csoport tagja) közösen fejleszti. A készítményt az Amerikai Egyesült Államokban a két vállalat együttesen, míg az Amerikai Egyesült Államokon kívül az AbbVie forgalmazza. A venetoklax felfedezése, fejlesztése és jóváhagyása fontos mérföldkő az onko-hematológiai betegségek kezelésének történetében.

A Prix Galien-t 1970-ben alapították Franciaországban, a díj elsődleges célja a kezdetek óta a gyógyszerkutatás fejlesztéseinek elismerése. A díj, mely napjaink egyik legkiemelkedőbb orvostudományi elismerésévé nőtte ki magát, és melyre ma már a terület Nobel-díjaként hivatkozik a szakma, évről évre lehetőséget biztosít a legújabb gyógyszerészeti innovációk és kutatások bemutatkozására. A Prix Galien odaítéléséről a klinikusi, farmakológusi, toxikológusi és gyógyszerészi szakma kiemelkedő szaktekintélyeiből álló bizottság dönt.


Jelen leírás általános tájékoztatási céllal készült és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt. Konkrét panasz, kérdés esetén kérjük, forduljon kezelőorvosához.További információkat ide kattintva érhet el.


Referencia:
1. A VENCLYXTO alkalmazási előírása


HUVEN170224
Lezárás dátuma: 2017.11.20.

AbbVie Kft.
1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 7.
Telefonszám: +36 1 455 8600
www.abbvie.hu

(X)
Az alábbi közlemény az AbbVie Kft. PR közleménye.


Kulcsszavak

Abbvie, PR-közlemény, BCL-2 gátló, krónikus limfoid leukémia

Kapcsolódó anyagok

Prix Galien elismeréssel díjazták a világ első BCL-2 gátló hatásmechanizmusú gyógyszerét, melyet a krónikus limfoid leukémia kezelésére Európában az AbbVie törzskönyvezett elsőként

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Fenntartható megoldás az infekciók kezelésére

Az antimikrobiális rezisztencia (AMR) a mikrobák rezisztenciája az ellenük adott szerekkel szemben (cikkünk főként a baktériumok rezisztenciájára tér ki). Az AMR növekedése korunk egyik legnagyobb kihívása: évente 700 ezer ember hal meg emiatt és ez a szám 2050-re 10 millióra emelkedhet. Bár leginkább a fejlődő országok érintettek, nem tekinthető helyi problémának, hisz bolygónk egy gyors repülőjárattal 1 nap alatt körbeutazható, és baktériumaink is velünk utaznak…

Tovább


Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Tovább


Diabetológiai készítmény nyerte az Év Gyógyszere 2016 díjat

A empagliflozin hatóanyagú gyógyszer nyerte 2016-ban az Év Gyógyszeredíjat, amelyet a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság ítél oda minden évben olyan gyógyszerkészítménynek, amely jelentős tudományos felfedezésen alapul és hiánypótló szerepet tölt be a terápiában. A gyógyszer diabétesz kezelésében alkalmazott olyan terápia, amely a vércukorszintre és a kardiovaszkuláris eseményekre egyaránt hatással van. A díj átadására ünnepélyes keretek között a Vigadó Makovecz dísztermében került sor

Tovább


Pályázati Felhívás - Segítő szakmában dolgozó alkotók részére

A Moravcsik Alapítvány – Budapest Art Brut Galéria pályázatot ír ki az egészségügyi és szociális területen dolgozó amatőr alkotók művészeti munkáinak bemutatására.

Tovább