hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Magyar neurológusok a világ élvonalában| |
 

Idén szeptembertől a Semmelweis Egyetem Neurológia Klinikája is kiemelt nemzetközi oktatási központ lett, ahová a világ számos országából – köztük Németországból, Kanadából, és Görögországból - jönnek tanulni a szakorvosok.

Szeptember 26-án első alkalommal rendezett a klinika ún. Practical Preceptorship tréninget, vagyis olyan szakmai továbbképzést, amelyen egy bizonyos terápiás megoldásban kiemelkedő tapasztalatot szerzett szakemberek képeznek más szakorvosokat. A programra közel félszáz neurológus érkezett, hogy gyakorlati tapasztalatot szerezhessen a világviszonylatban is újdonságnak számító, az előrehaladott Parkinson-kór kezelésében kiemelkedő eredményeket nyújtó, folyamatos dopaminerg stimulációs terápiáról és infúziós rendszerről.

„Az fenti terápiát 2011 óta – a mélyagyi stimuláció mellett – sikeresen alkalmazzuk azon betegeinknél, akiknél az előrehaladott Parkinson-kórban más módszer már nem áll rendelkezésünkre. Az eddigi eredmények alapján jelentős állapotjavulást értünk el a betegeinknél, gyakran visszaadva nekik az önálló, állandó gondozásra nem szoruló élet lehetőségét - nyilatkozta a képzés szakmai vezetője Dr. Takáts Annamária, a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának főorvosa.

A kezelés hazánkban, jelenleg négy centrumban érhető el: Semmelweis Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetemen és a Szegedi Egyetem Neurológiai Klinikáján, valamint Miskolcon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei kórház Neurológiai osztályán. Külön érdekesség, hogy Magyarország a világ élvonalában jár a terápia hozzáférhetőségét tekintve, hiszen például az Amerikai Egyesült Államokban még nem, és Kanadában is csak pár hónapja kezelnek betegeket ezzel az új gyógyszeres eljárással.”

Magyarországon kívül jelenleg csak öt országban folyik hasonló nemzetközi oktatás: Svédországban, Szlovéniában, Kanadában, Németországban és Finnországban.


Kulcsszavak

neurológia, oktatás, nemzetközi

Kapcsolódó anyagok

Ápolói feladatot ellátó dolgozók ismereteinek felmérése Calicivírus okozta fertőzések kórházi halmozódásakor szükséges teendőikről

A vese nem daganatos betegségei miatti halálozás jellemzői Magyarországon 2005-2014 között

A gyógyszerészi gondozás oktatása Kuvaitban

Az alvadásgátló kezelésben részesülő betegek edukációja

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

700 000 Ft összdíjazású médiapályázat limfómákkal kapcsolatosan

A Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány (MOHA) és a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) Egészségügyi és Szociálpolitikai Szakosztálya 700 000 Ft összdíjazású médiapályázatot hirdet a rosszindulatú nyirokrendszeri megbetegedésekkel, a limfómákkal kapcsolatosan.

Tovább


Áttörés a szkizofrénia kezelésében

A Magyar Pszichiátriai Társaság Vándorgyűlésén mutatták be az egyedülálló, évente csak négyszer adandó antipszichotikumot, amely újabb előrelépést jelent a szkizofréniával élők gyógyszeres kezelésében. A paliperidon-palmitát hatóanyagú készítmény a Janssen cég legújabb pszichiátriái fejlesztése, mellyel a betegség kezelése még kiszámíthatóbbá és kényelmesebbé válhat.

Tovább


Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2016

Az idei Fenntarthatósági Csúcs konferencia fókuszában az emberi és társadalmi értékek válsága áll. Világunk stabilitása felbomlott, s ennek oka és megszenvedője az ember is, aki társadalmakban él, s annak értékrendjeit automatikusan átvette.

Tovább


Lammermoori Lucia

Donizetti hatalmas, 67 operát számláló életművében is talán a legfontosabb helyet foglalja el: a nagy nevettető, kinek leggyakrabban vígoperáit játsszák, ebbe az operába sűrítette bele drámai tudásának legjavát. Két család ősi viszálya mozgatja a tragikus szerelmi történetet, mely megírása óta az operaházak állandó repertoárdarabja. Az Erkel Színházba most 13 év szünet után, Szabó Máté friss rendezésében tér vissza.

Tovább


Magyar neurológusok a világ élvonalában