hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Magyar neurológusok a világ élvonalában| |
 

Idén szeptembertől a Semmelweis Egyetem Neurológia Klinikája is kiemelt nemzetközi oktatási központ lett, ahová a világ számos országából – köztük Németországból, Kanadából, és Görögországból - jönnek tanulni a szakorvosok.

Szeptember 26-án első alkalommal rendezett a klinika ún. Practical Preceptorship tréninget, vagyis olyan szakmai továbbképzést, amelyen egy bizonyos terápiás megoldásban kiemelkedő tapasztalatot szerzett szakemberek képeznek más szakorvosokat. A programra közel félszáz neurológus érkezett, hogy gyakorlati tapasztalatot szerezhessen a világviszonylatban is újdonságnak számító, az előrehaladott Parkinson-kór kezelésében kiemelkedő eredményeket nyújtó, folyamatos dopaminerg stimulációs terápiáról és infúziós rendszerről.

„Az fenti terápiát 2011 óta – a mélyagyi stimuláció mellett – sikeresen alkalmazzuk azon betegeinknél, akiknél az előrehaladott Parkinson-kórban más módszer már nem áll rendelkezésünkre. Az eddigi eredmények alapján jelentős állapotjavulást értünk el a betegeinknél, gyakran visszaadva nekik az önálló, állandó gondozásra nem szoruló élet lehetőségét - nyilatkozta a képzés szakmai vezetője Dr. Takáts Annamária, a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának főorvosa.

A kezelés hazánkban, jelenleg négy centrumban érhető el: Semmelweis Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetemen és a Szegedi Egyetem Neurológiai Klinikáján, valamint Miskolcon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei kórház Neurológiai osztályán. Külön érdekesség, hogy Magyarország a világ élvonalában jár a terápia hozzáférhetőségét tekintve, hiszen például az Amerikai Egyesült Államokban még nem, és Kanadában is csak pár hónapja kezelnek betegeket ezzel az új gyógyszeres eljárással.”

Magyarországon kívül jelenleg csak öt országban folyik hasonló nemzetközi oktatás: Svédországban, Szlovéniában, Kanadában, Németországban és Finnországban.


Kulcsszavak

neurológia, oktatás, nemzetközi

Kapcsolódó anyagok

Reverzibilis posterior encephalopathia szindróma mint a szisztémás lupus erythematosus kezdeti megjelenése

Teleneurológia

Neurológia a betegágynál

Szentágothai János

In memoriam Dr. Hegedűs Katalin

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Diabetológiai készítmény nyerte az Év Gyógyszere 2016 díjat

A empagliflozin hatóanyagú gyógyszer nyerte 2016-ban az Év Gyógyszeredíjat, amelyet a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság ítél oda minden évben olyan gyógyszerkészítménynek, amely jelentős tudományos felfedezésen alapul és hiánypótló szerepet tölt be a terápiában. A gyógyszer diabétesz kezelésében alkalmazott olyan terápia, amely a vércukorszintre és a kardiovaszkuláris eseményekre egyaránt hatással van. A díj átadására ünnepélyes keretek között a Vigadó Makovecz dísztermében került sor

Tovább


Pályázati Felhívás - Segítő szakmában dolgozó alkotók részére

A Moravcsik Alapítvány – Budapest Art Brut Galéria pályázatot ír ki az egészségügyi és szociális területen dolgozó amatőr alkotók művészeti munkáinak bemutatására.

Tovább


700 000 Ft összdíjazású médiapályázat limfómákkal kapcsolatosan

A Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány (MOHA) és a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) Egészségügyi és Szociálpolitikai Szakosztálya 700 000 Ft összdíjazású médiapályázatot hirdet a rosszindulatú nyirokrendszeri megbetegedésekkel, a limfómákkal kapcsolatosan.

Tovább


Áttörés a szkizofrénia kezelésében

A Magyar Pszichiátriai Társaság Vándorgyűlésén mutatták be az egyedülálló, évente csak négyszer adandó antipszichotikumot, amely újabb előrelépést jelent a szkizofréniával élők gyógyszeres kezelésében. A paliperidon-palmitát hatóanyagú készítmény a Janssen cég legújabb pszichiátriái fejlesztése, mellyel a betegség kezelése még kiszámíthatóbbá és kényelmesebbé válhat.

Tovább


Magyar neurológusok a világ élvonalában