hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Magyar neurológusok a világ élvonalában| |
 

Idén szeptembertől a Semmelweis Egyetem Neurológia Klinikája is kiemelt nemzetközi oktatási központ lett, ahová a világ számos országából – köztük Németországból, Kanadából, és Görögországból - jönnek tanulni a szakorvosok.

Szeptember 26-án első alkalommal rendezett a klinika ún. Practical Preceptorship tréninget, vagyis olyan szakmai továbbképzést, amelyen egy bizonyos terápiás megoldásban kiemelkedő tapasztalatot szerzett szakemberek képeznek más szakorvosokat. A programra közel félszáz neurológus érkezett, hogy gyakorlati tapasztalatot szerezhessen a világviszonylatban is újdonságnak számító, az előrehaladott Parkinson-kór kezelésében kiemelkedő eredményeket nyújtó, folyamatos dopaminerg stimulációs terápiáról és infúziós rendszerről.

„Az fenti terápiát 2011 óta – a mélyagyi stimuláció mellett – sikeresen alkalmazzuk azon betegeinknél, akiknél az előrehaladott Parkinson-kórban más módszer már nem áll rendelkezésünkre. Az eddigi eredmények alapján jelentős állapotjavulást értünk el a betegeinknél, gyakran visszaadva nekik az önálló, állandó gondozásra nem szoruló élet lehetőségét - nyilatkozta a képzés szakmai vezetője Dr. Takáts Annamária, a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának főorvosa.

A kezelés hazánkban, jelenleg négy centrumban érhető el: Semmelweis Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetemen és a Szegedi Egyetem Neurológiai Klinikáján, valamint Miskolcon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei kórház Neurológiai osztályán. Külön érdekesség, hogy Magyarország a világ élvonalában jár a terápia hozzáférhetőségét tekintve, hiszen például az Amerikai Egyesült Államokban még nem, és Kanadában is csak pár hónapja kezelnek betegeket ezzel az új gyógyszeres eljárással.”

Magyarországon kívül jelenleg csak öt országban folyik hasonló nemzetközi oktatás: Svédországban, Szlovéniában, Kanadában, Németországban és Finnországban.


Kulcsszavak

neurológia, oktatás, nemzetközi

Kapcsolódó anyagok

Nemzetközi tapasztalatok a COVID-19 kezelésében

COVID-19-ben szenvedő kritikus állapotú betegek ellátásának a nemzetközi irányelvei

Beszámoló a foglalkozásegészségügyi ápolók nemzetközi kongresszusáról

Online oktatás krónikus fájdalom esetén

Gerincsebészek viszonyulása a 3D technológiák alkalmazásához - AOSpine-tagok körében végzett felmérés

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Fenntartható megoldás az infekciók kezelésére

Az antimikrobiális rezisztencia (AMR) a mikrobák rezisztenciája az ellenük adott szerekkel szemben (cikkünk főként a baktériumok rezisztenciájára tér ki). Az AMR növekedése korunk egyik legnagyobb kihívása: évente 700 ezer ember hal meg emiatt és ez a szám 2050-re 10 millióra emelkedhet. Bár leginkább a fejlődő országok érintettek, nem tekinthető helyi problémának, hisz bolygónk egy gyors repülőjárattal 1 nap alatt körbeutazható, és baktériumaink is velünk utaznak…

Tovább


Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Tovább


Prix Galien elismeréssel díjazták a világ első BCL-2 gátló hatásmechanizmusú gyógyszerét, melyet a krónikus limfoid leukémia kezelésére Európában az AbbVie törzskönyvezett elsőként

A gyógyszerkutatás Nobel-díjának tekintett Prix Galien Gálán évről évre felsorakoznak a világ legfontosabb farmakológiai innovációi és a kutatási eredményei. Idén a „Legjobb Gyógyszerészeti Termék” díjat a Venclexta (US)/Venclyxto (EU) (venetoklax) kapta, ami az első törzskönyvezett BCL-2 inhibitor. Az új hatásmechanizmusú gyógyszert elsőként az onko-hematológiai indikációk közül a krónikus limfoid leukémia (CLL) kezelésére fejlesztette ki közösen a Genentech és az Abbvie. A készítményt az Amerikai Egyesült Államokban a két vállalat együttesen, míg az Amerikai Egyesült Államokon kívül az AbbVie forgalmazza.

Tovább


Diabetológiai készítmény nyerte az Év Gyógyszere 2016 díjat

A empagliflozin hatóanyagú gyógyszer nyerte 2016-ban az Év Gyógyszeredíjat, amelyet a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság ítél oda minden évben olyan gyógyszerkészítménynek, amely jelentős tudományos felfedezésen alapul és hiánypótló szerepet tölt be a terápiában. A gyógyszer diabétesz kezelésében alkalmazott olyan terápia, amely a vércukorszintre és a kardiovaszkuláris eseményekre egyaránt hatással van. A díj átadására ünnepélyes keretek között a Vigadó Makovecz dísztermében került sor

Tovább


Magyar neurológusok a világ élvonalában