hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Magyar Fenntarthatósági Csúcs


Magyar Fenntarthatósági Csúcs

| |
 

A felelősen gondolkodó és cselekvő emberek éves találkozója

Fókuszban az értékváltás szükségessége

Konferencia és kiállítás

Időpont: 2013. november 20., 9.00–17.00
Helyszín: Budapest

„A fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő nemzedék esélyeit arra, hogy ők is kielégíthessék szükségleteiket.”
Gro Harlem Brundtland

2013 novemberében negyedik alkalommal gyűlnek össze a felelősen gondolkodó emberek Magyarországon, hogy megvitassák, hol tartunk mi, magyarok a fenntartható fejlődés, vagyis élhető világunk fennmaradása érdekében.

A Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2013 konferencia fókuszában az értékváltás szükségessége áll. Esélyünk az élhető világ visszaállítására és megtartására ugyanis valószínűleg csak akkor lesz, ha minél többen változtatjuk meg az életünkben eddig követett értékrendünket, gondolkodásunkat.


Fővédnökök:

Láng István akadémikus, a Brundtland Bizottság tagja
László Ervin, a Budapest Klub alapító elnöke, világhírű filozófus, író
Juhász Árpád geológus


Plenáris előadások

Meghívott előadók:

Dr. Náray Szabó Gábor, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács társelnöke: Konzervatív evolúció: út a fenntarthatósághoz
Botos Katalin professor emeritus, Szegedi Egyetem: Milyen gazdasági gondolkodásmódra van szükség a világban, mely mentén a profitérdekek és a fenntarthatóság érdekei szinkronban tarthatók?
Faragó Tibor címzetes egyetemi tanár: Melyek ma a nemzetközi porondon a fejlesztési és fenntarthatósági célok?
Gyulai Iván, az Ökológiai Intézet a Fenntarthatóságért igazgatója: Fenntartható fejlődés és fenntartható gazdasági növekedés? Együtt nem megy.
Hetesi Zsolt fizikus, ELTE TTK: Víznagyhatalom vagyunk, és sivatagosodik az Alföld. Visszafordítható a folyamat?
Hízó Ferenc zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár, NFM
Juhász Árpád geológus professzor: A szén-dioxid múltja és jövője.
Kerekes Sándor egyetemi tanár, Corvinus Egyetem: Hicks-től a reciprocitásig. Miért kell az emberi kapcsolatokban a kiszolgáltatottságot mellőzni?
László Ervin professzor, a Budapest Klub alapítója: Minden a tudatban dől el. Az etika szerepe világunk fennmaradásában.
Tóth Gergely, a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért főtitkára: Hol és hogyan kezdődjön a paradigmaváltás?


Kerekasztal-beszélgetések

1. A magyar társadalom, gazdaság, politika értékrendjében megtalálható és tetten érhető-e a felelősség a fenntartható fejlődésért. Javultak vagy romlottak a felelős létezés esélyei hazánkban?
Gazdaságpolitikai, társadalompolitikai kerekasztal
A közönség bevonása SMS-falon

2. Az üzleti szektor felelőssége munkatársai, a környezet és a társadalom iránt.
Az üzleti szereplők kerekasztala
Beszélgetésben részt vevők: Dakó Andrea partnerkapcsolati igazgató, Magnet Magyar Közösségi Bank; Kedves Gáborné környezetvédelmi és minőségirányítási felelős, Ricoh Hungary; és még 3 személy egyeztetés alatt.
A közönség bevonása SMS-falon

Benne: Jó példák bemutatása (Best Practice előadások)
− Magnet Magyar Közösségi Bank
− Unilever Magyarország Kft.Dialógusok

1. A moralitás, az üzleti etika fogalmának és tartalmának értelmezése a fenntartható fejlődés szemszögéből. Van-e átjárás az etika, moralitás, tisztesség, becsület stb. fogalmak és az üzlet, a profitszemlélet között?
Dialógus a közönség bevonásával (Élőbeszélgetés)
Véleményvezérek, felkért hozzászólók

2. Hogyan állunk a fosszilis kontra megújuló, alternatív energia csatájában? Jó példák a gazdaságból. Kezd jó üzletté válni a környezettudatosságot hordozó termék, szolgáltatás?
Dialógus a közönség bevonásával (Élőbeszélgetés)
Véleményvezérek, felkért hozzászólók

3. Mentális és fizikai állapotunk okai és annak hatása a környezetünkre, munkánkra, az egész társadalom állapotára. Mit teszünk egymással? Van-e esélye az egymásra tekintettel élés tömeges elterjedésének?
Dialógus a közönség bevonásával (Élőbeszélgetés)
Véleményvezérek, felkért hozzászólók

A dialógusokban: Best Practice előadások (beépítve az élőbeszélgetésekbe!)

A beszélgetések meghívott résztvevői:
Beke Zsuzsanna kommunikációs igazgató, Richter Gedeon Nyrt., Brezovits László igazgató, Környezettudományi Intézet Alapítvány, Dakó Andrea partnerkapcsolati igazgató, Magnet Magyar Közösségi Bank, Dinya László innovációs igazgató, Károly Róbert Főiskola, Dzubay László igazgató, MGYOSZ Környezetvédelmi és Infrastrukturális Igazgatóság, Gazsi Zoltán ügyvezető igazgató, Eisberg Hungary Kft., Gyenes András ügyvezető igazgató, Unilever Magyarország Kft., Kedves Gáborné környezetvédelmi és minőségirányítási felelős, Ricoh Hungary, Kovács Lajos elnök, Klímabarát Települések Szövetsége, Petrik Ida igazgató, Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH), Radácsi László CSR-szakértő, Budapesti Gazdasági Főiskola, Ruzsa Ágota igazgató, SOL Intézet, Schmuck Erzsébet társelnök, Magyar Természetvédők Szövetsége, Szabó György elnök, Menedzserek Országos Szövetsége, Szeles Péter elnök, Magyar PR-Szövetség, Tóbiás József társelnök, Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (MSZP).

Jelentkezés: http://www.piacesprofit.hu/konferenciakozpont/magyar-fenntarthatosagi-csucs-2013/

2013. október 8.

A tematikaváltoztatás jogát fenntartjuk.
(x)

Kulcsszavak

fenntartható fejlődés, klímaváltozás, gazdaság

Kapcsolódó anyagok

A nyári forróság vonzza a kórokozókat

Szocio-gazdasági- és egész­ségi állapot: halálozás és meg­betegedés

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Fenntartható megoldás az infekciók kezelésére

Az antimikrobiális rezisztencia (AMR) a mikrobák rezisztenciája az ellenük adott szerekkel szemben (cikkünk főként a baktériumok rezisztenciájára tér ki). Az AMR növekedése korunk egyik legnagyobb kihívása: évente 700 ezer ember hal meg emiatt és ez a szám 2050-re 10 millióra emelkedhet. Bár leginkább a fejlődő országok érintettek, nem tekinthető helyi problémának, hisz bolygónk egy gyors repülőjárattal 1 nap alatt körbeutazható, és baktériumaink is velünk utaznak…

Tovább


Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Tovább


Prix Galien elismeréssel díjazták a világ első BCL-2 gátló hatásmechanizmusú gyógyszerét, melyet a krónikus limfoid leukémia kezelésére Európában az AbbVie törzskönyvezett elsőként

A gyógyszerkutatás Nobel-díjának tekintett Prix Galien Gálán évről évre felsorakoznak a világ legfontosabb farmakológiai innovációi és a kutatási eredményei. Idén a „Legjobb Gyógyszerészeti Termék” díjat a Venclexta (US)/Venclyxto (EU) (venetoklax) kapta, ami az első törzskönyvezett BCL-2 inhibitor. Az új hatásmechanizmusú gyógyszert elsőként az onko-hematológiai indikációk közül a krónikus limfoid leukémia (CLL) kezelésére fejlesztette ki közösen a Genentech és az Abbvie. A készítményt az Amerikai Egyesült Államokban a két vállalat együttesen, míg az Amerikai Egyesült Államokon kívül az AbbVie forgalmazza.

Tovább


Diabetológiai készítmény nyerte az Év Gyógyszere 2016 díjat

A empagliflozin hatóanyagú gyógyszer nyerte 2016-ban az Év Gyógyszeredíjat, amelyet a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság ítél oda minden évben olyan gyógyszerkészítménynek, amely jelentős tudományos felfedezésen alapul és hiánypótló szerepet tölt be a terápiában. A gyógyszer diabétesz kezelésében alkalmazott olyan terápia, amely a vércukorszintre és a kardiovaszkuláris eseményekre egyaránt hatással van. A díj átadására ünnepélyes keretek között a Vigadó Makovecz dísztermében került sor

Tovább


Magyar Fenntarthatósági Csúcs