hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Kórházak a neten


Kórházak a neten
Cserháti Zoltán
| |
 

A jövőben a beteg fog állni az egészségügyet jelképező háromszög középpontjában. Erre fel kell készíteni az egészségügy összes szereplőjét: pácienst, orvost, gyógyszercéget, döntéshozót egyaránt.

A jövőben, az egészségügyi ellátás része lesz az is, hogy a kórházak milyen módon és milyen minőségben tájékoztatják honlapjukon vagy éppen a közösségi médiában a pácienseket.

A Kórházak a neten honlapján összegyűjtöttem a magyar egészségügyi intézmények online felületeinek és közösségi média hálózatának listáját, hogy jobb képet kaphassunk a hazai egészségügyi intézmények online világáról. Ezen intézmények online elérhetőségeit (honlap, akadálymentesített honlap, e-mail) és közösségi média felületeiket (Facebook, Youtube, Google+, Twitter, LinkedIn, Foursquare, Pinterest) a honlapon lévő térkép segítségével bárki ingyenesen elérheti. 350 intézmény online elérhetősége szerepel a http://korhazakaneten.hu/:

- Állami fenntartású és országos intézmények, központok (17)
- Magyar Kórházszövetség tagkórházai és a GYEMSZI által fenntartott1 szolgáltatók (125)
- Egyetemi klinikák (119)
- Ambuláns, egynapos és fekvőbeteg ellátást végző intézmények, magánkórházak, magánklinikák (66)
- Budapest Főváros Kerületi Egészségügyi Szolgálatok (23)

Tanulmány

A hazai egészségügyi intézmények online felületeit és közösségi média hálózatát megvizsgálva elmondható, hogy az állami és országos intézetek weboldalai közül mindössze 8 (47%) akadálymentesített. A Facebook – és egyéb ingyenes közösségi csatornák – használata, nem olyan magas (17,6%), mint a Kórházszövetség és a GYEMSZI által fenntartott intézmények esetében. Ezen intézmények közül mindössze 18 (14,4%) esetben akadálymentesített a weboldal, és 22 (17,6%) intézmény van jelen aktívan a legnagyobb közösségi csatornán.

Néhány kórház elkezdte használni a többi közösségi felületet is, amelyek kiválóan kiegészít(het)ik a gyógyító-oktató-kutató munkát is. A 4 orvosi egyetemi klinika közül egyértelműen a Semmelweis Egyetem emelkedik ki 19 (57,6%) akadálymentesített weboldalával, valamint 3 (9%) Facebook profillal is rendelkeznek. A többi egyetem is rendelkezik „központi” közösségi média felületekkel, azonban a klinikai központoknak nincs külön adatlapjuk és nem aktívak a közösségi felületeken. A hazai magánkórházak és magánklinikák esetében azon intézményeket (66) vettem a listába, melyek ambuláns, egynapos és/vagy fekvőbeteg ellátást is végeznek.

Kiugróan sok intézmény – 57 (86,3%) – rendelkezik Facebook profillal, azonban nagyon sok esetben nem aktív profilról van szó, valamint számos esetben nem tüntették fel honlapjukon a közösségi csatornák elérhetőségeit. Elmondható, hogy nem fektetnek elég nagy hangsúlyt a honlapok akadálymentesítésére (6%). Mindamellett 15,1%-os volt a Youtube és 13,6%-os a Google+ profilok aránya. A magánkórházak felismerték, hogy a megfelelő stratégiával felépített és kezelt weboldalak valamint közösségi média felületek használata mind a pácienseknek, mind az intézménynek időt, energiát és pénzt takaríthatnak meg. Mindössze 4 (17,4%) fővárosi kerületi egészségügyi szolgálat rendelkezik akadálymentesített weboldallal.


Cserháti Zoltán, alapító
Elérhetőség: info@korhazakaneten.hu
Weboldal: http://korhazakaneten.hu/

(x)


Kapcsolódó anyagok

A random variancia mint karcinogén tényező?

A gyógyszerészi gondozás a magas vérnyomás kezelésében

„Kivisszük a betegséget, behozzuk az egészséget”: tavaszi gyógyító hiedelmek

A hypertonia története - Paul Dudley White (1886-1973)

Társasági hírek

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

700 000 Ft összdíjazású médiapályázat limfómákkal kapcsolatosan

A Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány (MOHA) és a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) Egészségügyi és Szociálpolitikai Szakosztálya 700 000 Ft összdíjazású médiapályázatot hirdet a rosszindulatú nyirokrendszeri megbetegedésekkel, a limfómákkal kapcsolatosan.

Tovább


Áttörés a szkizofrénia kezelésében

A Magyar Pszichiátriai Társaság Vándorgyűlésén mutatták be az egyedülálló, évente csak négyszer adandó antipszichotikumot, amely újabb előrelépést jelent a szkizofréniával élők gyógyszeres kezelésében. A paliperidon-palmitát hatóanyagú készítmény a Janssen cég legújabb pszichiátriái fejlesztése, mellyel a betegség kezelése még kiszámíthatóbbá és kényelmesebbé válhat.

Tovább


Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2016

Az idei Fenntarthatósági Csúcs konferencia fókuszában az emberi és társadalmi értékek válsága áll. Világunk stabilitása felbomlott, s ennek oka és megszenvedője az ember is, aki társadalmakban él, s annak értékrendjeit automatikusan átvette.

Tovább


Lammermoori Lucia

Donizetti hatalmas, 67 operát számláló életművében is talán a legfontosabb helyet foglalja el: a nagy nevettető, kinek leggyakrabban vígoperáit játsszák, ebbe az operába sűrítette bele drámai tudásának legjavát. Két család ősi viszálya mozgatja a tragikus szerelmi történetet, mely megírása óta az operaházak állandó repertoárdarabja. Az Erkel Színházba most 13 év szünet után, Szabó Máté friss rendezésében tér vissza.

Tovább


Kórházak a neten