hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Az ékírásos szerelmeslevél


Az ékírásos szerelmeslevél

| |
 

A hasonlóság miatt a magyar olvasók számára Az ékírásos szerelmeslevél fontos regény lehet. A szocialista Csehország személyközi viszonyokból megrajzolt képe, mely bő ötven évet ölel fel. Szinte minden jelenet két vagy csak néhány szereplő között zajlik; ezekből a jól megírt mikrotörténésekből épül fel a kötet. A cselekmény vázát egy család története adja.

A szerző, a prágai Tomáš Zmeškal, a különböző családtagok történetének leírását szisztematikusan váltogatja két külső (egyfajta feloldó, megszakító, reflektáló? - nehéz jól megragadni) szállal: egy az elmebetegség jeleit mutató pszichiátriai beteg meséivel, és később egy Nyugaton felnőtt és a rendszerváltozás után visszatérő fiatal cseh kalandjaival. Mindkét szereplő részt vesz a család életében is. A pszichiátria beteg csak egy röpke szimbolikus találkozás erejéig, míg a fiatal cseh már közvetlenül. A kötet második felében össze is ér a két szál.

Filmszerű. Jelenetekre bontja a történetet a szerző: az első, házasságkötési fejezet bomlik ki részleteiben, és utazik időben előre és vissza, és végül kiköt a feleség szüleinek házasságkötésénél. Élethűek, sokakat megérinthetnek az embertelenség és az emberség képei is. A szőttest erősíti, hogy számos szimbólum (pl. homok, sajátos tolvaj-tulajdonos találkozások) más-más történetekben is felbukkannak. A szerző - némi humorral még önmagát is beleszövi a történetbe, a pszichiátriai klinikán az egyik beteg feketebőrű, és az orvosok vitájának egyik tárgya, hogy megtanulhat-e jól csehül. A szerző szintén feketebőrű: kongói apától és cseh anyától származik.

Tomas Zmeskal
Tomáš Zmeškal

A pszichiátria klinikán egy másik beteg, a 'külső szál", a szakács szájából elhangzó történetek többnyire mese-, vagy sci-fi-szerűek. Több ilyenben előkerül a tehetetlenül szálló finom homok, amely talán a szereplők sorsát hivatott megjeleníteni. Ám a fő történet mégis csak a házaspár Josef és Kveta története, a többi ezek kifejtéseként vagy kiegészítéseként értelmezhető. A szerelemházasságot az egyik hatalomra került fiatalkori barátjuk szakítja meg, aki bebörtönözi a férjet, a nőt pedig megalázó szexuális kapcsolatba tereli. A férj tíz éves börtönbüntetését követően visszatér a családhoz. Mind a férjjel a börtönben történtek, mind a feleség viszonya megbeszéletlen marad, és terheli a teljes családot. Később a lányuk házassága is zátonyra fut, a fiatal férj agresszívé válik.

Josef és Kveta szerelmét veszi körben megannyi apróbb történés és mese, a több apró külön történetszál közül talán még a szakács, a lányuk és a hatalmi visszaélések sorozatát elkövető jogász történetei emelhetőek ki. Minden fontos cseh társadalmi jelenséget és eseményt érint: hatalmi visszaélés (rendőri, orvosi, titkosrendőrségi, igazság-szolgáltatási), családon belüli erőszak, besúgóhálózat, 68-as események stb.

Az ékírásos szerelmeslevél Škvorecký díjat és az Európai Unió Irodalmi díját is megnyerte. A kiváló fordítás miatt is könnyen elképzelhető, hogy sokak számára fontos olvasmánnyá válik a regény hazánkban is. Különösen ajánlható a 70-es évek után született nemzedéknek, akik bár közvetlen nem tapasztalták meg a szocializmus visszásságait, de szüleik révén meghatározó szerepet tölt be az ő életükben is..

Jó látni, ahogy a cseh irodalom törekszik a múlt konfliktusainak mind alaposabb feltárására, az azokkal való szembenézésre.

Tomáš Zmeškal: Az ékírásos szerelmeslevél
Fordította: Csoma Borbála
Budapest, Typotex Kiadó, 2013 , 340 oldal, 3800 Ft
ISBN 978 963 279 2774

eLitMed.huKulcsszavak

szépirodalom, könyvrecenzió, Tomáš Zmeškal

Kapcsolódó anyagok

Spiritualitás és a pszichiátria

Ambiciózus zsiráfok árnyékában
Judith Schalansky: Darwinregény


Az ékírásos szerelmeslevél

Seherezádé még most is él

Prenátusok, posztmortemek és a kozmikus Örök Város

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Történelmi kaméleon

A szerző nagyon jó technikával egy időcsúszkát alkalmaz. Nemcsak részletesen idézi a történetben szereplők múltját, meghökkentően robbantja elénk a cselekményből már kieső jövő motívumait is.

Tovább


Cinege szökdécsel a földön, mint egy sárga tollú egér

Az író célja a rontott állapotok ábrázolása az őstermészetben és a modern társadalmakat képviselő feudumokban is. Eszköze a lépten-nyomon jelen levő keserű szatíra, leghatásosabbak a modern ipari társadalmakból származó anakronizmusok és hirtelen becsengő abszurd meghökkentések.

Tovább


Fesztiváljelenség

Szabó János Zoltán "A fesztiváljelenség" című könyve hiánypótló hazai munka. Az első fejezet a fesztiválok különböző szakirodalmának érthető, lényegre törő feldolgozása, míg a második a hazai fesztiválok társadalmi funkcióit és az NKA rejtett szempontrendszerét vizsgáló kutatás ismertetése

Tovább


Spiritualitás és a pszichiátria

A pszichiátria mentális betegekkel foglalkozik, akiknek életéből az értelemmel telítettség és a cél elveszett. E betegek felépülése úgy is értelmezhető, hogy új célokat és értelmet kell, hogy találjanak, leginkább a barátok és a család támogatásával, akik osztoznak ezen értékekben. Az érték- és hiedelemrendszerbeli osztozás biztosítja az egyén számára az élet egyensúlyát, és azt a hajlandóságot, hogy ezen támogatásokkal adaptív módon küzdjön az élet során. Alapvető jelentőségű tehát, hogy az egyén megszerezze és használja azokat a készségeket, melyekkel saját jólétüket elősegítő spiritualitásukat felszínre tudják hozni.

Tovább


Az ékírásos szerelmeslevél