hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Betegágy melletti döntések elemzése


Betegágy melletti döntések elemzése

| |
 

A LAM (Lege Artis Medicinae) múlt évi számaiban érdeklődést és visszhangot váltott ki egy sorozat, amely a mindennapi betegellátás során felmerülő diagnosztikai és terápiás döntések tudományos elemzésébe vezette be az olvasókat. A sorozat szerzője a témakör oktatója itthon és külföldön, a szükséges ismereteket rotterdami kurzusokon és tudományos programokban szerezte.

A téma aktualitását az adja, hogy ma a bizonyítékokon alapuló orvoslás korszakát éljük, és ezért a gyakorló orvosnak is tudnia kell, esetleg tudományosan indokolni is, hogy milyen vizsgálati módszereknek és leleteknek milyen jelentőséget tulajdonít, illetve a választott terápia mennyire szolgálja a kórállapot optimális kimenetelét, vagyis mi a kezelés prognózisa. Ma már ez a megközelítés külön diszciplína (clinical decision analysis), Az elemzés matematikai modelleket és függvényeket alkalmaz, a felmerülő diagnosztikai vagy terápiás változók pedig vagy nagy klinikai vizsgálatokon vagy metaanalízisek adatain alapulnak.

A szerző eredeti módon próbálja segíteni a szokatlan tárgykör megértését, úgynevezett. szókratészi dialógus formáját választja. Egy gyakorló orvos – Doktorász - és egy - Epidész beszélget klinikai esetekről és jelenségekről, és ennek során vezeti be a tudós a gyógyítót, lépésről lépésre a döntések modern elemzésének egy-egy kérdésébe. A könyv hét témakört jár körül, mindegyikben a párbeszéd egy-egy módszert, illetve modellt jár körül, mindegyik fejezet végén van egy pontokba szedett, praktikus elméleti összefoglalás és van egy klinikai feladat, amelynek megoldási folyamatát és eredményét a kötet végén megtalálja az olvasó. A szerző lábjegyzetekben utal a releváns közleményekre, rendszerint az utóbbi évek publikációiból, vagy a téma korábbi, de meghatározónak tekinthető közleményeiből.

A párbeszédes forma jó technika arra, hogy az olvasó gondolkodását serkentse, hiszen a tipikus félreértések, ellenvetések megfogalmazhatók, a nehezebb dolgokat van lehetőség körüljárni, kifejteni. Mindkét szereplő szimpatikus, évfolyamtársak és barátok beszélgetnek egymással (megtudjuk, Epidész vérnyomását Doktorász tartja rendben) , az elfoglalt gyakorló orvos tiszteli a tudóst, de nehézséget okoz neki a tapasztalat és a rutin beidegzett sémáinak felülvizsgálata, nem is nagyon hisz az új szemlélet hasznában, a tudományos ember viszont nagy türelemmel, mondhatni, empátiával magyarázza el a szükséges alapismereteket, fogalmakat, a gyakran előkerülő függvényeket és matematikai képleteket. Meggyőzően érvel amellett, hogy ezek az új fogalmak elsajátíthatók és fontos tényezőket ragadnak meg, és az általában gondolati munkát, esetenként szakirodalmi keresést is igénylő elemzési módszertan kivitelezhető és előnyös a klinikai tevékenységekben.

A kötetben olyan fogalmak kerülnek elő a diagnózis kapcsán, mint a specificitás és szenzitivitás, a diszkriminatív képesség, a terápia vetületében pedig a kezelési küszöb, a kalibráció vagy az időalku. Természetesen a valószínűség vagy az esély többféle változatban és szinten illetve minőségben nyer meghatározást. A szerzőt képviselő Epidész világossá teszi, hogy a várható – illetve a bemutatott példákban: a kapott – eredmények nem adnak abszolút válaszokat a klinikai dilemmákra, de a szisztematikusan végiggondolt klinikai döntéseken jobb kórismék vagy hatékonyabb terápiás lépések múlhatnak.

A nehéz szöveget nemcsak a párbeszéd és a szelíd humor teszi olvasmányosabbá, a fejezetekhez (mint a borítólapokon is) Roskó Gábor grafikái (karikatúrái) adnak szellemes illusztrációkat.

A könyv minden gyakorló orvosnak ajánlható olvasmány, mert újszerű gondolkodásmódot tanít, bevezet abba a világba, amely a klinikai munkában valószínűleg csakhamar elterjedt, esetleg szükséges is lesz. A szép kiállítású kis kötet jól elfér az orvosi köpeny zsebében és elővehető nemcsak egy-egy talányos helyzetben, hanem a klinikum - ritka – szabad pillanataiban is.

(Vokó Zoltán: A betegágy melletti döntéselemzés kiskátéja. Avagy, hogyan hasznosítsuk a klinikai kutatási eredményeket az egyéni döntéshozatalban. 2012. Literatura Medica, Budapest, 130 old. Ára:2500 forint)

Buda Béla
eLitMed.hu
2013.04.17

A kötet tovabbi adatai: http://www.elitmed.hu/ilam/pr/a_betegagy_melletti_donteselemzes_kiskateja_10460/


Kulcsszavak

döntéselemzés, recenzió

Kapcsolódó anyagok

Történelmi kaméleon

Cinege szökdécsel a földön, mint egy sárga tollú egér

A csodálatos csecsemô

Fesztiváljelenség

Spiritualitás és a pszichiátria

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

700 000 Ft összdíjazású médiapályázat limfómákkal kapcsolatosan

A Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány (MOHA) és a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) Egészségügyi és Szociálpolitikai Szakosztálya 700 000 Ft összdíjazású médiapályázatot hirdet a rosszindulatú nyirokrendszeri megbetegedésekkel, a limfómákkal kapcsolatosan.

Tovább


Áttörés a szkizofrénia kezelésében

A Magyar Pszichiátriai Társaság Vándorgyűlésén mutatták be az egyedülálló, évente csak négyszer adandó antipszichotikumot, amely újabb előrelépést jelent a szkizofréniával élők gyógyszeres kezelésében. A paliperidon-palmitát hatóanyagú készítmény a Janssen cég legújabb pszichiátriái fejlesztése, mellyel a betegség kezelése még kiszámíthatóbbá és kényelmesebbé válhat.

Tovább


Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2016

Az idei Fenntarthatósági Csúcs konferencia fókuszában az emberi és társadalmi értékek válsága áll. Világunk stabilitása felbomlott, s ennek oka és megszenvedője az ember is, aki társadalmakban él, s annak értékrendjeit automatikusan átvette.

Tovább


Lammermoori Lucia

Donizetti hatalmas, 67 operát számláló életművében is talán a legfontosabb helyet foglalja el: a nagy nevettető, kinek leggyakrabban vígoperáit játsszák, ebbe az operába sűrítette bele drámai tudásának legjavát. Két család ősi viszálya mozgatja a tragikus szerelmi történetet, mely megírása óta az operaházak állandó repertoárdarabja. Az Erkel Színházba most 13 év szünet után, Szabó Máté friss rendezésében tér vissza.

Tovább


Betegágy melletti döntések elemzése