hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Betegágy melletti döntések elemzése


Betegágy melletti döntések elemzése

| |
 

A LAM (Lege Artis Medicinae) múlt évi számaiban érdeklődést és visszhangot váltott ki egy sorozat, amely a mindennapi betegellátás során felmerülő diagnosztikai és terápiás döntések tudományos elemzésébe vezette be az olvasókat. A sorozat szerzője a témakör oktatója itthon és külföldön, a szükséges ismereteket rotterdami kurzusokon és tudományos programokban szerezte.

A téma aktualitását az adja, hogy ma a bizonyítékokon alapuló orvoslás korszakát éljük, és ezért a gyakorló orvosnak is tudnia kell, esetleg tudományosan indokolni is, hogy milyen vizsgálati módszereknek és leleteknek milyen jelentőséget tulajdonít, illetve a választott terápia mennyire szolgálja a kórállapot optimális kimenetelét, vagyis mi a kezelés prognózisa. Ma már ez a megközelítés külön diszciplína (clinical decision analysis), Az elemzés matematikai modelleket és függvényeket alkalmaz, a felmerülő diagnosztikai vagy terápiás változók pedig vagy nagy klinikai vizsgálatokon vagy metaanalízisek adatain alapulnak.

A szerző eredeti módon próbálja segíteni a szokatlan tárgykör megértését, úgynevezett. szókratészi dialógus formáját választja. Egy gyakorló orvos – Doktorász - és egy - Epidész beszélget klinikai esetekről és jelenségekről, és ennek során vezeti be a tudós a gyógyítót, lépésről lépésre a döntések modern elemzésének egy-egy kérdésébe. A könyv hét témakört jár körül, mindegyikben a párbeszéd egy-egy módszert, illetve modellt jár körül, mindegyik fejezet végén van egy pontokba szedett, praktikus elméleti összefoglalás és van egy klinikai feladat, amelynek megoldási folyamatát és eredményét a kötet végén megtalálja az olvasó. A szerző lábjegyzetekben utal a releváns közleményekre, rendszerint az utóbbi évek publikációiból, vagy a téma korábbi, de meghatározónak tekinthető közleményeiből.

A párbeszédes forma jó technika arra, hogy az olvasó gondolkodását serkentse, hiszen a tipikus félreértések, ellenvetések megfogalmazhatók, a nehezebb dolgokat van lehetőség körüljárni, kifejteni. Mindkét szereplő szimpatikus, évfolyamtársak és barátok beszélgetnek egymással (megtudjuk, Epidész vérnyomását Doktorász tartja rendben) , az elfoglalt gyakorló orvos tiszteli a tudóst, de nehézséget okoz neki a tapasztalat és a rutin beidegzett sémáinak felülvizsgálata, nem is nagyon hisz az új szemlélet hasznában, a tudományos ember viszont nagy türelemmel, mondhatni, empátiával magyarázza el a szükséges alapismereteket, fogalmakat, a gyakran előkerülő függvényeket és matematikai képleteket. Meggyőzően érvel amellett, hogy ezek az új fogalmak elsajátíthatók és fontos tényezőket ragadnak meg, és az általában gondolati munkát, esetenként szakirodalmi keresést is igénylő elemzési módszertan kivitelezhető és előnyös a klinikai tevékenységekben.

A kötetben olyan fogalmak kerülnek elő a diagnózis kapcsán, mint a specificitás és szenzitivitás, a diszkriminatív képesség, a terápia vetületében pedig a kezelési küszöb, a kalibráció vagy az időalku. Természetesen a valószínűség vagy az esély többféle változatban és szinten illetve minőségben nyer meghatározást. A szerzőt képviselő Epidész világossá teszi, hogy a várható – illetve a bemutatott példákban: a kapott – eredmények nem adnak abszolút válaszokat a klinikai dilemmákra, de a szisztematikusan végiggondolt klinikai döntéseken jobb kórismék vagy hatékonyabb terápiás lépések múlhatnak.

A nehéz szöveget nemcsak a párbeszéd és a szelíd humor teszi olvasmányosabbá, a fejezetekhez (mint a borítólapokon is) Roskó Gábor grafikái (karikatúrái) adnak szellemes illusztrációkat.

A könyv minden gyakorló orvosnak ajánlható olvasmány, mert újszerű gondolkodásmódot tanít, bevezet abba a világba, amely a klinikai munkában valószínűleg csakhamar elterjedt, esetleg szükséges is lesz. A szép kiállítású kis kötet jól elfér az orvosi köpeny zsebében és elővehető nemcsak egy-egy talányos helyzetben, hanem a klinikum - ritka – szabad pillanataiban is.

(Vokó Zoltán: A betegágy melletti döntéselemzés kiskátéja. Avagy, hogyan hasznosítsuk a klinikai kutatási eredményeket az egyéni döntéshozatalban. 2012. Literatura Medica, Budapest, 130 old. Ára:2500 forint)

Buda Béla
eLitMed.hu
2013.04.17

A kötet tovabbi adatai: http://www.elitmed.hu/ilam/pr/a_betegagy_melletti_donteselemzes_kiskateja_10460/


Kulcsszavak

döntéselemzés, recenzió

Kapcsolódó anyagok

Evolúciós folyamatok a mindennapokban

A kifutó veszélyei

What the Future?

Az élő város

Holnaplányok

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Fenntartható megoldás az infekciók kezelésére

Az antimikrobiális rezisztencia (AMR) a mikrobák rezisztenciája az ellenük adott szerekkel szemben (cikkünk főként a baktériumok rezisztenciájára tér ki). Az AMR növekedése korunk egyik legnagyobb kihívása: évente 700 ezer ember hal meg emiatt és ez a szám 2050-re 10 millióra emelkedhet. Bár leginkább a fejlődő országok érintettek, nem tekinthető helyi problémának, hisz bolygónk egy gyors repülőjárattal 1 nap alatt körbeutazható, és baktériumaink is velünk utaznak…

Tovább


Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Tovább


Prix Galien elismeréssel díjazták a világ első BCL-2 gátló hatásmechanizmusú gyógyszerét, melyet a krónikus limfoid leukémia kezelésére Európában az AbbVie törzskönyvezett elsőként

A gyógyszerkutatás Nobel-díjának tekintett Prix Galien Gálán évről évre felsorakoznak a világ legfontosabb farmakológiai innovációi és a kutatási eredményei. Idén a „Legjobb Gyógyszerészeti Termék” díjat a Venclexta (US)/Venclyxto (EU) (venetoklax) kapta, ami az első törzskönyvezett BCL-2 inhibitor. Az új hatásmechanizmusú gyógyszert elsőként az onko-hematológiai indikációk közül a krónikus limfoid leukémia (CLL) kezelésére fejlesztette ki közösen a Genentech és az Abbvie. A készítményt az Amerikai Egyesült Államokban a két vállalat együttesen, míg az Amerikai Egyesült Államokon kívül az AbbVie forgalmazza.

Tovább


Diabetológiai készítmény nyerte az Év Gyógyszere 2016 díjat

A empagliflozin hatóanyagú gyógyszer nyerte 2016-ban az Év Gyógyszeredíjat, amelyet a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság ítél oda minden évben olyan gyógyszerkészítménynek, amely jelentős tudományos felfedezésen alapul és hiánypótló szerepet tölt be a terápiában. A gyógyszer diabétesz kezelésében alkalmazott olyan terápia, amely a vércukorszintre és a kardiovaszkuláris eseményekre egyaránt hatással van. A díj átadására ünnepélyes keretek között a Vigadó Makovecz dísztermében került sor

Tovább


Betegágy melletti döntések elemzése