hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


A labdarúgás művészete - kiállítás a Millenáris Teátrumban


A labdarúgás művészete - kiállítás a Millenáris Teátrumban

| |
 

Június 12.-én egy tartalmában teljesen eredeti sporttárgyú kiállítás nyílt meg a Millenáris Teátrumban, fő vonalában Kozák Lajos fotóművész anyagából. A tárlat célja, hogy bemutasson egy közelmúltban előkerült kincset érő gyűjteményt, másrészt bizonyítsa, de egyben vitássá is tegye a Varga Zoltántól származó és mottóul használt idézetet:„ A futball művészet és nem tudomány…” A kiállítás tanúsítja, hogy a labdarúgás valóban művészet, de egyben tudományos és társadalmi kérdés is.

Kozák Lajos (1906-1975) életének alapmotívuma a sport és a fotózás volt. Ifjúkorában atletizált és futballozott, elvégezte a Testnevelési Főiskolát, nyugdíjba vonulásáig testnevelő tanárként dolgozott. Képeit szabadidejében készítette, életműve művészfotókból és elsődlegesen sportfotókból állítható össze, ezek korabeli folyóiratokban jelentek meg. 1953 és 1957 között az önmaga által speciálisan átalakított kamerával készítette a kiállításon látható fotográfiákat, a negatívok hatvan év után kerültek a nyilvánosság elé. Olyan nagyításokat és nagyfelbontású filmanyagokat láthatunk, amilyeneket eddig még nem.

A digitálisan felújított anyag a magyar labdarúgás nagy alakjainak, főleg az aranycsapatnak állít emléket, megmutatva mozdulataiknak művészies szépségét, sportértékét, egyediségét. Különösen értékesek és látványosak az állóképek összeillesztéséből létrehozott lassított mozgóképek.A választékban a következők klasszis megoldásainak analíziseit láthatjuk: Grosics Gyula, Mátrai Sándor, Kispéter Mihály, Zakariás József, Tóth II. József, Kocsis Sándor, Szusza Ferenc, Hidegkuti Nándor, Fenyvesi Máté, Puskás Ferenc, Tichy Lajos.

A kiállítás másik iránya, a kivitelezésben fenntartva a művészi színvonalat, sporttudományos igényű. Interaktív tárlatvezetéssel, tudáspontokra építkezve ismerhetjük meg a futballjáték történeti, szakmai hátterét, különös tekintettel a sportág alapvetésére, világtérképen szemléltetve látjuk a különféle stílusokat, így a jórészt magyar jellemzőket tartalmazó Duna-menti stílust.

A magyar labdarúgás első ötven évének részletes ismertetése során olyan egyéniségekről hallunk, mint a tiszteletbeli magyarJimmy Hogan, Schlosser Imre, Orth György. Rendkívül tanulságos a kevéssé ismert különböző játékrendszerek egymásból származtatott időrendi bemutatása.

A kiállítás megkülönböztetett tisztelettel fókuszál az aranycsapat eredményeire, sikereire és stílusának megújító eredetiségére. Videofelvételeken, montírozott szemléltető rajzok segítségével szemlélhetjük a cselezési virtusokat, a háromszögjátékot, Hidegkuti hátravont szerepét, Puskástól a 6:3-as meccsen az évszázad sokat csodált gólját, és a „visszavágón” Kocsis találatát.
A maroknyi Magyarország nagy sikereket ért el a labdarúgásban (sajnos világbajnoki cím nélkül). Nemcsak világklasszis játékosaink voltak, hanem a sportág fejlődésére nagy hatást gyakorló szakembereink is, volt tehát meghatározó tudásexportunk. (Pele a brazil fekete gyöngyszem nyilatkozta: Az ötvenes években a Budapesti Honvéd vendégjátékát követöen lett nagy a Santos.) Megtudhatjuk, hogy mit köszönhetett a nemzetközi futballvilág Jimmy Hogannak, Weisz Kálmánnak, vagy a Benficát később elátkozó Guttmann Bélának.

Érdekesek a kiállítás kiegészítő rekvizítumai is, a Kozák Lajos életútját bemutató fotók, sajtószemelvények és a negatívokat tartalmazó mozifilmes doboz is. Látható Buzánszky Jenő cipője és sípcsontvédője, Sebes Gusztáv Tichy Lajosról írott kézírásos naplójegyzete, Puskás és a Real Madrid játékosainak aláírásával ellátott labda 1964-ből.

Halmazati érték, hogy a látvány tartalmazza a háború utáni és az ötvenes évek magyar valóságának hangulatát,az édes grund képét, a rádiók mellett ünneplö családi kör és az ötvenes évek zsúfolt stadionjainak világát.

Köszönet illeti Kasza Gábort, aki Kozák Lajos képeire rátalált, és azokat művészi kvalitásainak megfelelő színvonalon feldolgozta, a kiállítás teljes anyagát gondozta, Hegedűs Henriket a tartalmi instruktort, a módszeres tudományos vonalvezetésért, Bujáki Istvánt a főszervezőt, Hajdu B. Istvánt, aki a tálatvezetésben narrált, ezen kívül a megnyitón való megjelenéséért Kozák Ágnest a művész lányát, aki emberi vonatkozásokról mesélt, és dr. Fenyvesi Mátét a legendák közül egyedül jelen lévő kortársat.

Az időzítés szerencsés: a megnyitással egy időben indult a futball-vb. Brazíliában. (Ide kívánkozhat még, hogy az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelent egy témába vágó könyv: Jonathan Wilson Futballforradalmak című labdarúgó stílusokat és azok társadalmi-kulturális hátterét elemző műve.)

Sas Gábor
elitmed.hu


A kiállítás a Millenris Teátrum épületében tekinthető meg:
Budapest 1024 Kis Rókus u. 16-20.
Megközelíthető: a Mammuth bevásárló központ mögött a Fény utca felől
Általános információk: 06 30 786 6869
A kiállítás megtekinthető: Minden nap: 10 – 21 óráig (jegykiadás 19:30-ig)
További információk: http://www.alm.hu


Kulcsszavak

sportudomány, labdarúgás, kiállítás, fotóművészet

Kapcsolódó anyagok

Hermann Ildi : NHL

A Lényeg elérése

Mindenki a saját szenvedéstörténete felől ismerhető meg

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Fenntartható megoldás az infekciók kezelésére

Az antimikrobiális rezisztencia (AMR) a mikrobák rezisztenciája az ellenük adott szerekkel szemben (cikkünk főként a baktériumok rezisztenciájára tér ki). Az AMR növekedése korunk egyik legnagyobb kihívása: évente 700 ezer ember hal meg emiatt és ez a szám 2050-re 10 millióra emelkedhet. Bár leginkább a fejlődő országok érintettek, nem tekinthető helyi problémának, hisz bolygónk egy gyors repülőjárattal 1 nap alatt körbeutazható, és baktériumaink is velünk utaznak…

Tovább


Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Tovább


Prix Galien elismeréssel díjazták a világ első BCL-2 gátló hatásmechanizmusú gyógyszerét, melyet a krónikus limfoid leukémia kezelésére Európában az AbbVie törzskönyvezett elsőként

A gyógyszerkutatás Nobel-díjának tekintett Prix Galien Gálán évről évre felsorakoznak a világ legfontosabb farmakológiai innovációi és a kutatási eredményei. Idén a „Legjobb Gyógyszerészeti Termék” díjat a Venclexta (US)/Venclyxto (EU) (venetoklax) kapta, ami az első törzskönyvezett BCL-2 inhibitor. Az új hatásmechanizmusú gyógyszert elsőként az onko-hematológiai indikációk közül a krónikus limfoid leukémia (CLL) kezelésére fejlesztette ki közösen a Genentech és az Abbvie. A készítményt az Amerikai Egyesült Államokban a két vállalat együttesen, míg az Amerikai Egyesült Államokon kívül az AbbVie forgalmazza.

Tovább


Diabetológiai készítmény nyerte az Év Gyógyszere 2016 díjat

A empagliflozin hatóanyagú gyógyszer nyerte 2016-ban az Év Gyógyszeredíjat, amelyet a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság ítél oda minden évben olyan gyógyszerkészítménynek, amely jelentős tudományos felfedezésen alapul és hiánypótló szerepet tölt be a terápiában. A gyógyszer diabétesz kezelésében alkalmazott olyan terápia, amely a vércukorszintre és a kardiovaszkuláris eseményekre egyaránt hatással van. A díj átadására ünnepélyes keretek között a Vigadó Makovecz dísztermében került sor

Tovább


A labdarúgás művészete - kiállítás a Millenáris Teátrumban