hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


A labdarúgás művészete - kiállítás a Millenáris Teátrumban


A labdarúgás művészete - kiállítás a Millenáris Teátrumban

| |
 

Június 12.-én egy tartalmában teljesen eredeti sporttárgyú kiállítás nyílt meg a Millenáris Teátrumban, fő vonalában Kozák Lajos fotóművész anyagából. A tárlat célja, hogy bemutasson egy közelmúltban előkerült kincset érő gyűjteményt, másrészt bizonyítsa, de egyben vitássá is tegye a Varga Zoltántól származó és mottóul használt idézetet:„ A futball művészet és nem tudomány…” A kiállítás tanúsítja, hogy a labdarúgás valóban művészet, de egyben tudományos és társadalmi kérdés is.

Kozák Lajos (1906-1975) életének alapmotívuma a sport és a fotózás volt. Ifjúkorában atletizált és futballozott, elvégezte a Testnevelési Főiskolát, nyugdíjba vonulásáig testnevelő tanárként dolgozott. Képeit szabadidejében készítette, életműve művészfotókból és elsődlegesen sportfotókból állítható össze, ezek korabeli folyóiratokban jelentek meg. 1953 és 1957 között az önmaga által speciálisan átalakított kamerával készítette a kiállításon látható fotográfiákat, a negatívok hatvan év után kerültek a nyilvánosság elé. Olyan nagyításokat és nagyfelbontású filmanyagokat láthatunk, amilyeneket eddig még nem.

A digitálisan felújított anyag a magyar labdarúgás nagy alakjainak, főleg az aranycsapatnak állít emléket, megmutatva mozdulataiknak művészies szépségét, sportértékét, egyediségét. Különösen értékesek és látványosak az állóképek összeillesztéséből létrehozott lassított mozgóképek.A választékban a következők klasszis megoldásainak analíziseit láthatjuk: Grosics Gyula, Mátrai Sándor, Kispéter Mihály, Zakariás József, Tóth II. József, Kocsis Sándor, Szusza Ferenc, Hidegkuti Nándor, Fenyvesi Máté, Puskás Ferenc, Tichy Lajos.

A kiállítás másik iránya, a kivitelezésben fenntartva a művészi színvonalat, sporttudományos igényű. Interaktív tárlatvezetéssel, tudáspontokra építkezve ismerhetjük meg a futballjáték történeti, szakmai hátterét, különös tekintettel a sportág alapvetésére, világtérképen szemléltetve látjuk a különféle stílusokat, így a jórészt magyar jellemzőket tartalmazó Duna-menti stílust.

A magyar labdarúgás első ötven évének részletes ismertetése során olyan egyéniségekről hallunk, mint a tiszteletbeli magyarJimmy Hogan, Schlosser Imre, Orth György. Rendkívül tanulságos a kevéssé ismert különböző játékrendszerek egymásból származtatott időrendi bemutatása.

A kiállítás megkülönböztetett tisztelettel fókuszál az aranycsapat eredményeire, sikereire és stílusának megújító eredetiségére. Videofelvételeken, montírozott szemléltető rajzok segítségével szemlélhetjük a cselezési virtusokat, a háromszögjátékot, Hidegkuti hátravont szerepét, Puskástól a 6:3-as meccsen az évszázad sokat csodált gólját, és a „visszavágón” Kocsis találatát.
A maroknyi Magyarország nagy sikereket ért el a labdarúgásban (sajnos világbajnoki cím nélkül). Nemcsak világklasszis játékosaink voltak, hanem a sportág fejlődésére nagy hatást gyakorló szakembereink is, volt tehát meghatározó tudásexportunk. (Pele a brazil fekete gyöngyszem nyilatkozta: Az ötvenes években a Budapesti Honvéd vendégjátékát követöen lett nagy a Santos.) Megtudhatjuk, hogy mit köszönhetett a nemzetközi futballvilág Jimmy Hogannak, Weisz Kálmánnak, vagy a Benficát később elátkozó Guttmann Bélának.

Érdekesek a kiállítás kiegészítő rekvizítumai is, a Kozák Lajos életútját bemutató fotók, sajtószemelvények és a negatívokat tartalmazó mozifilmes doboz is. Látható Buzánszky Jenő cipője és sípcsontvédője, Sebes Gusztáv Tichy Lajosról írott kézírásos naplójegyzete, Puskás és a Real Madrid játékosainak aláírásával ellátott labda 1964-ből.

Halmazati érték, hogy a látvány tartalmazza a háború utáni és az ötvenes évek magyar valóságának hangulatát,az édes grund képét, a rádiók mellett ünneplö családi kör és az ötvenes évek zsúfolt stadionjainak világát.

Köszönet illeti Kasza Gábort, aki Kozák Lajos képeire rátalált, és azokat művészi kvalitásainak megfelelő színvonalon feldolgozta, a kiállítás teljes anyagát gondozta, Hegedűs Henriket a tartalmi instruktort, a módszeres tudományos vonalvezetésért, Bujáki Istvánt a főszervezőt, Hajdu B. Istvánt, aki a tálatvezetésben narrált, ezen kívül a megnyitón való megjelenéséért Kozák Ágnest a művész lányát, aki emberi vonatkozásokról mesélt, és dr. Fenyvesi Mátét a legendák közül egyedül jelen lévő kortársat.

Az időzítés szerencsés: a megnyitással egy időben indult a futball-vb. Brazíliában. (Ide kívánkozhat még, hogy az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelent egy témába vágó könyv: Jonathan Wilson Futballforradalmak című labdarúgó stílusokat és azok társadalmi-kulturális hátterét elemző műve.)

Sas Gábor
elitmed.hu


A kiállítás a Millenris Teátrum épületében tekinthető meg:
Budapest 1024 Kis Rókus u. 16-20.
Megközelíthető: a Mammuth bevásárló központ mögött a Fény utca felől
Általános információk: 06 30 786 6869
A kiállítás megtekinthető: Minden nap: 10 – 21 óráig (jegykiadás 19:30-ig)
További információk: http://www.alm.hu


Kulcsszavak

sportudomány, labdarúgás, kiállítás, fotóművészet

Kapcsolódó anyagok

Kiállításajánló: A természet fogaskerekei

A kézműves fotográfia

„Nem torzítás, hanem a valóság egy másik vetülete”

Válogatott - kiállításmeghívó

Szubverzív ornamentika

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

700 000 Ft összdíjazású médiapályázat limfómákkal kapcsolatosan

A Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány (MOHA) és a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) Egészségügyi és Szociálpolitikai Szakosztálya 700 000 Ft összdíjazású médiapályázatot hirdet a rosszindulatú nyirokrendszeri megbetegedésekkel, a limfómákkal kapcsolatosan.

Tovább


Áttörés a szkizofrénia kezelésében

A Magyar Pszichiátriai Társaság Vándorgyűlésén mutatták be az egyedülálló, évente csak négyszer adandó antipszichotikumot, amely újabb előrelépést jelent a szkizofréniával élők gyógyszeres kezelésében. A paliperidon-palmitát hatóanyagú készítmény a Janssen cég legújabb pszichiátriái fejlesztése, mellyel a betegség kezelése még kiszámíthatóbbá és kényelmesebbé válhat.

Tovább


Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2016

Az idei Fenntarthatósági Csúcs konferencia fókuszában az emberi és társadalmi értékek válsága áll. Világunk stabilitása felbomlott, s ennek oka és megszenvedője az ember is, aki társadalmakban él, s annak értékrendjeit automatikusan átvette.

Tovább


Lammermoori Lucia

Donizetti hatalmas, 67 operát számláló életművében is talán a legfontosabb helyet foglalja el: a nagy nevettető, kinek leggyakrabban vígoperáit játsszák, ebbe az operába sűrítette bele drámai tudásának legjavát. Két család ősi viszálya mozgatja a tragikus szerelmi történetet, mely megírása óta az operaházak állandó repertoárdarabja. Az Erkel Színházba most 13 év szünet után, Szabó Máté friss rendezésében tér vissza.

Tovább


A labdarúgás művészete - kiállítás a Millenáris Teátrumban