hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Állami gyógyszer-nagykereskedelem: riogatás, vagy valódi szándék?


Állami gyógyszer-nagykereskedelem: riogatás, vagy valódi szándék?

| |
 

A sorrendben 61. kormányinfón, pár héttel ezelőtt, Lázár János kancelláriaminiszter egy elejtett félmondatával azt, a két éve jegelt kormányötletet elevenítette fel, amely kilátásba helyezte a gyógyszer-nagykereskedelem állami monopóliummá való átszervezését. Egyelőre nyitott kérdés, hogy mi volt ezzel a miniszter szándéka, valamint az is, hogy valódi kormányzati akarat lehet-e a háttérben arra, hogy a jelenleg jól működő gyógyszerellátó hálózatot magához vonja az állam.

Lázár miniszter, az említett eseményen így okoskodott: „Ha a trafikok dohányellátása lehetséges központi módon úgy, hogy Brüsszelt is meg lehetett győzni a megoldás jogszerűségéről, akkor ez a módszer - az állami tulajdonlás - kiterjeszthető a gyógyszer-nagykereskedelmi cégekre is.” E kijelentés, vagy inkább baljós utalás a szakmában azóta is sokakat foglalkoztat, ám tényleges következményeket, átszervezésre utaló kormányhajlandóságot még senki sem lát.

Patikai anomáliák?
Vannak, akik úgy vélik, csupán jól megfontolt, burkolt fenyegetés lehet e kijelentés, hiszen idén, az első félévben a hazai kórházak adósságállománya az államkincstár adatai szerint elérte az 51,8 milliárd forintot, azóta pedig havonta 3-4 milliárddal dagad az intézmények, beszállítóiknak eddig kifizetetlen adóssága. Aminek jelentős része a kiegyenlítetlen gyógyszerszámlákból adódik össze. Ebből nyilvánvalóan az következhet, hogy a kormány – különböző kedvezőtlen változások lebegtetésével – presszió alatt próbálja tartani a kórházaknak hosszú hónapok óta hitelező gyógyszerszállítókat, hátha ezzel, egy esetleges, jövőbeni alkutárgyalásoknál kedvezőbb pozíciókat tud majd kiharcolni magának. Egyesek (talán éppen a túlzottan gyanakvók), ugyanennek a szándéknak tulajdonítják azokat a nyár közepén felröppentett sajtóhíreket is, miszerint a patikák tömegével szegik meg a szabályokat, ezért az EMMI utasítására az OEP intenzív gyógyszertári ellenőrzésekbe kezdett. A szakma vélekedése már akkor az volt, hogy bár megtörténhet ezek az ellenőrzések némely patikában találnak kisebb-nagyobb szabálytalanságokat, de, hogy tömegével lennének a szabályszegők, az kizárhatónak mondható. Erre hívta fel a figyelmet – még a vizsgálatok idején – egy tévéinterjúban dr. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészkamara elnöke is, aki elmondta: azt elképzelhetetlennek tartja, hogy a hazai gyógyszertárak tömegével szegnék meg a rájuk vonatkozó szigorú szabályokat. Annál is inkább, mert egyrészt az ellenőrző hatóság hosszú évek óta rutinszerűen ellenőrzi a tevékenységüket, másrészt az OEP és a NAV rendszereihez is csatlakozó online elszámolási rendszerük pontosan, naprakészen mutatja a forgalmukat, ami így mindenkor tételesen kontrollálható. Ettől függetlenül akadhat néhány patika, ahol áthágják a szabályokat, ám ez a tény az ellenőrzések során kiderül, és súlyos pénzbüntetést vonhat maga után, néhány esetben pedig a gyógyszertár bezárását is eredményezheti. Ezeket az egzisztenciális következményeket pedig aligha vállalnák a patikusok.

Hatalmas forgalom
Bár a kancelláriaminiszter elejtett mondata és a „tömegével visszaélő” patikusok esetének köztudatban való elhintése látszólag nem mutat semmilyen összefüggést és különösebben nem utal az államosítás szándékára ám, ha megnézzük a 2014-es, akkor félretett, terveket, azokból lehetne akár erre is következtetni. Pontosan két évvel ezelőtt, a hírek szerint éppen egy októberi kormányülésen, felvetődött a teljes magyar gyógyszerpiac állami monopóliummá való átalakításának az ötlete. Ez azt jelentené, hogy a patikáktól a nagykereskedésig a gyógyszerpiac irányítása egyetlen óriásvállalat kezébe kerülhetne. A szándék maga – ismerve a jelenlegi állami törekvéseket – akár elképzelhető volna, hiszen óriási pénzmennyiség forog ebben a körben. Az 1990-es évek óta a teljes szektor, a kiskereskedelemtől a nagykereskedésig teljesen magánkézben van. A nagykereskedelem évente 600-650 milliárdos piacon tevékenykedik, lényegében négy nagy szereplő (Hungaropharma, Phoenix, Euromedic, Teva) és néhány kisebb résztvevő kezében van a hazai gyógyszerforgalmazás. Ebből tavaly (a MaketingPirula adatai szerint) a Hungaropharma 265 milliárdos, a Phoenix 235, az Euromedic 57 milliárd forintos forgalommal szerepel, a Teva (figyelemmel arra, hogy piaci részesedése, a többiekhez képest viszonylag kicsi) az említetteknél szerényebb összeggel. Piaci részesedés tekintetében a zömében hazai tulajdonosi körrel rendelkező Hungaropharma 37 százalékot, a német Phoenix 35 százalékot, az izraeli Teva 15 százalékot és az ugyancsak izraeli Euromedic-Pharma 8 százalékot tulajdonol. A kórházak legnagyobb gyógyszerszállítója éppen az Euromedic-Pharma. Ezek a cégek modern raktárakkal, 21. századi technológiával és logisztikával a hátuk mögött biztosítják az ország zökkenőmentes gyógyszerellátását.

A kereskedőket nem avatták a tervekbe
Az vitathatatlan tény, hogy a gyógyszer-nagykereskedők a magyar egészségügy legtekintélyesebb hitelezői, hiszen forráshiányra hivatkozva sok kórház 60 napon túli tartozását sem képes nekik kiegyenlíteni, így folyamatosan küszködniük kell a milliós kintlévőségek kiegyenlíttetésével. Ez a tény pedig keményen ellentmond az államosítási szándék realitásának. Többek között erre hivatkozik számos ágazati szakértő, illetve egészségügyi közgazdász is. Indoklásuk szerint, józanésszel senki nem vállalná magára ennek a terhét, hiszen, ha a kórházak képtelenek fizetni a magán nagykereskedőknek, akkor az államnak (vagy az általa helyzetbe hozott „baráti” vállalkozásnak) miért és pláne miből fizetnének? A MarketingPirula által megkérdezett dr. Küttel Sándor, a Phoenix Pharma és egyben a magyarországi Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének elnöke, október elején azt mondta, hogy a sajtóhíreken kívül semmilyen információval nem rendelkezik, így találgatni sem szeretne. „Nem igazán tudom elképzelni, hogy lenne a hírnek alapja, de ad abszurdum előfordulhat, hogy akár a kórházi gyógyszerellátás állami felügyelet alá kerülhet, de a számlákat akkor is ki kell fizetni.” – tette hozzá, majd megjegyezte: az ágazat négy lábon áll, a kórház, a patika, a gyógyszergyár és a nagykereskedő összehangolt négyese biztosítja az ellátást, ha ennek az egyik lábát kihúzzuk, borul az egész. Ha egy ilyen kérdés valóban komolyan felmerül, bízom benne, hogy a megfelelő válaszhoz alaposan megvizsgálják a helyzetet, és a szakmát is bevonják”.

Lóránth Ida
eLitMed.hu
2016.október


Kulcsszavak

gyógyszer-nagykereskedelem, állami monopólium

Kapcsolódó anyagok

Állami gyógyszer-nagykereskedelem: riogatás, vagy valódi szándék?

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

A klinikai gyógyszerészek oktatása Kínában

A kínai klinikai gyógyszerészi programok tantervszerkezetét és tartalmát javítani kellene annak érdekében, hogy gyakorlatiasabb és szisztematikusabb legyenek.

Tovább


Twitter használata a gyógyszerészi oktatásban

Brent I. Fox és Ranjani Varadarajan tanulmánya ezért az interneten keresztül történő, pedagógiai célú kommunikáció, azon belül is a Twitter használatát elemzi egy gyógyszerészeti kurzushoz kapcsolódóan.

Tovább


Klinikai gyógyszerész a hollandiai alapellátásban: négy lehetséges modell

A gyógyszert nem kiadó gyógyszerész szerepköre, felelőssége egyelőre bizonytalan. Négy eltérő modellel tipizálható megítélése ellenére jelentős szakmai konszenzus uralkodik az új típusú gyógyszerész szerepének egyes jellemzőit, valamint az alapellátási gyakorlatba való integráció pénzügyi, szervezeti és együttműködési aspektusait illetően.

Tovább


A kórházból hazabocsátott betegek átmeneti gyógyszerészi ellátásának hatékonysága

A kórházba való felvételkor és a kórházból való hazaengedéskor nagy az esélye a gyógyszerezési hibáknak. Az egészségügyi ellátás decentralizált és szétaprózott jellege miatt ugyanis ilyenkor egy időre megszakad az ellátás folytonossága, mivel a beteg egymás után több egészségügyi szolgáltatóval is kapcsolatba lép, amelyek közül egyik sem fér hozzá a beteg egészségi állapotára vonatkozó összes információhoz.

Tovább